Σαν σήμερα, στις 25 Ιουνίου 1903 γεννιέται στο Μοτιάρι της Βρετανοκρατούμενης Ινδίας ο Έρικ Άρθουρ Μπλαιρ, γνωστός περισσότερο με το συγγραφικό του ψευδώνυμο Τζωρτζ Όργουελ.

orwell
Βρετανός συγγραφέας, λογοτέχνης και δημοσιογράφος, ο Όργουελ εναντιώνεται στα ολοκληρωτικά καθεστώτα, αφοσιωμένος στο δημοκρατικό σοσιαλισμό. Το έργο του χαρακτηρίζεται από ξεκάθαρο πεζό λόγο και συνειδητότητα των κοινωνικών ανισοτήτων.

Έχοντας εκδώσει αρκετά μυθιστορήματα, δοκίμια και ποιητικές συλλογές, αυτό που ξεχωρίζει και τον κάνει γνωστό σε όλο τον πλανήτη είναι το τελευταίο του έργο, το περίφημο 1984, το οποίο εκδόθηκε στις 8 Ιουνίου του 1949.
big-brotherΗ κορυφαία ίσως στιγμή του συγγραφέα τοποθετείται στο μελλοντικό τότε έτος 1984, σκιαγραφεί αριστουργηματικά όσο και εφιαλτικά το ολοκληρωτικό αστυνομικό κράτος, όπου τα πάντα εξελίσσονται υπό την παρακολούθηση του Μεγάλου Αδελφού.

rage-against-themachineΤο βιβλίο αυτό έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και έχει επηρεάσει σημαντικά τον παγκόσμιο πολιτισμό μέχρι σήμερα, αποτελώντας έμπνευση για δεκάδες καλλιτέχνες σε όλες τις μορφές τέχνης, ανάμεσα τους και τους Αμερικανούς Rage Against the Machine, οι οποίοι κυκλοφορούν το 2000 το single “Testify“.
Οι στίχοι του “Testify” έχουν πολλές αναφορές στο 1984, με κυριότερη το σλόγκαν “Who controls the past (now), controls the future. Who controls the present (now), controls the past.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο