Στις 24 Σεπτεμβρίου 1991 κυκλοφορεί από την DGC Records η δεύτερη δισκογραφική δουλειά των Nirvana με τίτλο “Nevermind“. Παραγωγός του album ήταν ο Butch Vig, ενώ ήταν και η πρώτη κυκλοφορία του συγκροτήματος για την DGC Records, όπως και το πρώτο τους άλμπουμ με τον Dave Grohl στα drums.

Το “Nevermind” έχει πουλήσει περισσότερα από 10εκ αντίτυπα μόνο στις ΗΠΑ, ενώ παγκοσμίως έχει ξεπεράσει τα 30εκ. Σύμφωνα με το Rolling Stone και πολλά ακόμα έγκριτα μέσα, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα albums όλων των εποχών.

Nirvana in 1993 (from left): Kurt Cobain, Krist Novoselic, Dave Grohl.Το album ανοίγει και με το κλασικό πλέον “Smells like teen spirit” που είχε κυκλοφορήσει ως single δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Το τραγούδι είναι γραμμένο από όλα τα μέλη των Nirvana, με τον Cobain να παραδέχεται πως η μουσική είναι εμπνευσμένη από τους Pixies, ενώ αναφέρεται στο “Teen spirit” που ουσιαστικά σημαίνει “νεανικό αποσμητικό”.

Το “Smells like teen spirit” θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα τραγούδια της rock παγκοσμίως, εκφράζοντας μια ολόκληρη γενιά και βάζοντας την grunge μουσική στα σπίτια όλου του πλανήτη.

nirvana3

Το 2004, το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε το “Smells like teen spirit” στην 9η θέση της λίστας με τα 500 σημαντικότερα τραγούδια όλων των εποχών, το Kerrang! στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Single όλων των εποχών το κατέταξε 1ο, όπως και ο τηλεοπτικός σταθμός VH1, στη λίστα του με τα 100 Σπουδαιότερα Τραγούδια της Δεκαετίας του 1990 και το περιοδικό NME, στην λίστα με τα 500 Σπουδαιότερα Τραγούδια όλων των εποχών.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο