Στις 27 Σεπτεμβρίου 1905 ο Άλμπερτ Αϊνστάιν δημοσιεύει στο γερμανικό επιστημονικό περιοδικό “Χρονικά της Φυσικής”, το τέταρτο και τελευταίο μιας σειράς άρθρων του που κατέληξαν στην διατύπωση του διάσημου τύπου E = mc2.


Τα άρθρα αυτά αποτέλεσαν και τον πυρήνα της θεωρίας της σχετικότητας.

einstein

Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν υπήρξε φυσικός γερμανοεβραϊκής καταγωγής, βραβευμένος με το Νόμπελ Φυσικής το 1921 και θεωρείται ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ού αιώνα αλλά και όλων των εποχών.
Η επίδραση των ανακαλύψεων του Αϊνστάιν σχετικά με την φύση του χώρου και του χρόνου, εξακολουθεί να αποτελεί κεντρικό αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας σε φυσική, κοσμολογία, και μαθηματικά.
Γεννήθηκε στο Ουλμ της Γερμανίας στις 14 Μαρτίου 1879.
einstein3
Γόνος Εβραϊκής οικογένειας, σπούδασε για τέσσερα χρόνια Φυσική στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης, παίρνοντας μετά την αποφοίτησή του την ελβετική υπηκοότητα.
Εξέδωσε πάνω από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις, καθώς και 150 συγγράμματα για το ευρύ κοινό, ενώ τα πρώτα χρόνια του εργάστηκε ως μαθηματικός και ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη.
Το 1940 πολιτογραφήθηκε Αμερικανός και έζησε στο Νιού Τζέρσεϊ όπου και άφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Απριλίου του 1955.
landscape
Η προσωπικότητα του και το έργο του επηρέασαν και τους ανθρώπους τον τεχνών, οι οποίοι είτε του αφιέρωσαν ολόκληρα έργα, είτε τον ανέφεραν συχνά μέσα στο έργο τους.

Οι Βρετανοί Landscape, synthpop μπάντα της περιόδου late 70s-early 80s, γνώρισαν την μεγαλύτερη επιτυχία τους με το κομμάτι
“Einstein A Go Go”, τραγουδώντας την περίφημη φράση του Αϊνστάιν “God does not play dice with the world”.
 einstein2
Την φράση αυτή διατύπωσε ο Αϊνστάιν όταν εναντιώθηκε στην κβαντική θεωρία, γιατί δεν μπορούσε να πιστέψει ότι οι νόμοι της φυσικής μπορούν να εμπεριέχουν οποιαδήποτε τυχαιότητα.
Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο