Στις 20 Ιουνίου 1919, 25.000 απεργοί διαδηλώνουν στην κεντρική πλατεία του Winnipeg τη στιγμή που ο δήμαρχος της πόλης Charles Frederick Gray διάβαζε το κείμενο του Riot Act, της απαγόρευσης δηλαδή των συγκεντρώσεων.

Φοβούμενος την οργή των απεργών ο δήμαρχος ζήτησε την βοήθεια της έφιππης αστυνομίας και τότε οι αστυνομικοί επιτέθηκαν τυφλά στο πλήθος χτυπώντας τους απεργούς με ρόπαλα και άλλου είδους όπλα, προκαλώντας τον θάνατο των Mike Sokowolski και Mike Schezerbanowicz. Ο πρώτος πυροβολήθηκε στην καρδιά και ο δεύτερος στα πόδια, καταλήγοντας από γάγγραινα.
winnipeg3
Δεκάδες ακόμα διαδηλωτές τραυματίστηκαν ενώ έγιναν πολλές συλλήψεις και απελάσεις εργατών από την χώρα.
Η μέρα, που έμεινε στην ιστορία ως “Bloody Saturday“, ολοκληρώθηκε με το Winnipeg κυριολεκτικά σε στρατιωτική κατοχή.

A streetcar is overturned in 1919 in the Winnipeg General Strike in front of the old city hall building on Main Street.

Η απεργία είχε ξεκινήσει στις 10 Ιουνίου του 1919. Βασικός λόγος που το Winnipeg βρέθηκε στο επίκεντρο των διαδηλώσεων ήταν το γεγονός ότι η πολεμική βιομηχανία της πόλης είχε πλουτίσει από τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο που μόλις τελείωσε, ενώ οι μισθοί των εργατών παρέμεναν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
winnipeg
Ήταν μια δύσκολη περίοδος για τον Καναδά, μιας και οι στρατιώτες που γύρισαν από τον πόλεμο βρήκαν την χώρα γεμάτη πρόσφυγες πολέμου που είχαν ήδη απορροφηθεί από την αγορά εργασίας, δημιουργώντας κοινωνικό θέμα με ρατσιστικές προεκτάσεις λόγω της ανεργίας και του πληθωρισμού.
fordΑν και παραμένει ένα πολύ σημαντικό θέμα στην σύγχρονη ιστορία του Καναδά, δεν έχει αποτελέσει έμπνευση για πολλούς καλλιτέχνες.
Ο γεννημένος στο Τορόντο Mike Ford κυκλοφόρησε το “In Winnipeg” αποτίοντας φόρο τιμής στους απεργούς και στους αδικοχαμένους εργάτες.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο