Σαν σήμερα, πίσω στο 1973, ξεκινάει η λειτουργία του πρώτου αμερικάνικου επανδρωμένου διαστημικού σταθμού με την ονομασία “Skylab“.

Το Skylab τέθηκε σε λειτουργία δύο χρόνια μετά την πρώτη Σοβιετική απόπειρα με το Salynut, η οποία όμως αντιμετώπισε πολλά πολλά προβλήματα. Η Αμερικάνικη απόπειρα στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, φιλοξενώντας με επιτυχία τρία διαφορετικά τριμελή πληρώματα, αντλώντας σειρά πληροφοριών που ήταν απαραίτητες για επιστημονική μελέτη.
Το πλήρωμα του Skylab ξόδεψε περισσότερες από 700 ώρες παρατηρώντας των ήλιο και έφερε πίσω στην γη περίπου 175000 φωτογραφίες του, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες αναφορικά με την ζωή εκτός γης. Ήταν μέρος του διαστημικού προγράμματος Saturn 5 και πέντε χρόνια μετά την λειτουργία έδειξε τα πρώτα σοβαρά σημάδια φθοράς λόγω της μεγάλης έκθεσης στην ηλικιακή ακτινοβολία.
Skylab Cluster Cofiguration. (MIX FILE) (REF# MSFC-70-IND-7200-062J)

Skylab Cluster Cofiguration. (MIX FILE) (REF# MSFC-70-IND-7200-062J)

Στις 11 Ιουλίου 1979 τα μέρη του Skylab που δεν είχαν καεί από τον ήλιο έπεσαν στον Ινδικό ωκεανό.
Ακριβώς 10 χρόνια πριν, στις 11 Ιουλίου 1969, ο David Bowie κυκλοφόρησε το θρυλικό πλέον “Space Oddity”, ένα από τα δεκάδες τραγούδια της εποχής με θέμα τα μυστηριώδη και πρωτόγνωρα ανθρώπινα ταξίδια στο διάστημα, όταν ακόμα το κοντινό μας διάστημα ήταν ουσιαστικά ένας άγνωστος Χ.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο