Στις 9 Ιουλίου 1972 γράφεται άλλη μια μαύρη σελίδα στην ατέρμονη μάχη του IRA με τις Βρετανικές αρχές.

Τα γεγονότα του Springhill Massacre περιλαμβάνουν την δολοφονία πέντε αμάχων από την Βρετανική αστυνομία.
  • Οι Margaret Gargan, 13 ετών και Patrick Butler, 39 ετών, πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.
  • Οι John Dougal, 16 ετών και David McCafferty, 15 ετών, πυροβολήθηκαν στο στήθος.
  • Ο ιερέας Father Noel Fitzpatrick, 40 ετών, πυροβολήθηκε στον λαιμό.
ira-2
Οι ταραχές στην Βόρεια Ιρλανδία, περίοδος γνωστή και ως The Northern Ireland Troubles, βρισκόντουσαν σε πλήρη εξέλιξη με εκατοντάδες νεκρούς σαν αποτέλεσμα δύο ταυτόχρονων εμπόλεμων καταστάσεων. Την μάχη των βορειοιρλανδών για ένωση με την Δημοκρατία της Ιρλανδίας (ΕΙΡΕ) και ταυτόχρονα τις διαδηλώσεις των Ulster loyalists για την παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Οι μάχες ήταν καθημερινό φαινόμενο στο Belfast, με τον αριθμό των νεκρών να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο κατά την διάρκεια αυτής της τριετούς αναταραχής.
ira
Η εκδοχή του IRA για το γεγονός της 9ης Ιουλίου ήταν πως οι Βρετανοί ελεύθεροι σκοπευτές άνοιξαν πυρ εναντίων δύο αυτοκινήτων που στάθμευσαν απέναντι από το σημείο που είχαν καταλάβει, δημιουργώντας θέσεις σκόπευσης με τσουβάλια άμμου. Οι άοπλοι επιβάτες έτρεξαν να σωθούν αλλά οι ελεύθεροι σκοπευτές δεν σταμάτησαν μέχρι να πέσουν και οι πέντε νεκροί. Τρία ανήλικα παιδιά, ένας ιερέας και ένας ακόμα Ιρλανδός 39 ετών.
cranberies
Οι Βρετανικές αρχές υποστήριξαν πως οι θανόντες βρέθηκαν σε πεδίο ανταλλαγής πυρών με μέλη του IRA και σκοτώθηκαν από τα πυρά, χωρίς να υπάρχει πρόθεση από τους ελεύθερους σκοπευτές.
Όποια και να είναι η αλήθεια, ο κύκλος αίματος δεν έκλεισε εκείνη την ημέρα, συνεχίζοντας μια διαμάχη που κράτησε σχεδόν έναν αιώνα και κόστισε την ζωή χιλιάδων ανθρώπων.
Οι Cranberries κυκλοφόρησαν το “Zombie” στις 19 Σεπτεμβρίου 1994. Μια ωδή στην ατέρμονη διαμάχη μεταξύ, από τη μία, του ΕΙΡΕ και της Βόρειας Ιρλανδία και από την άλλη της ηγεμονικής και αυταρχικής συμπεριφοράς του παλατιού του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Το τραγούδι της ημέρας: Cranberries – Zombie — Νόστιμον ήμαρ | Γιάννης Χ. Παπαχατζάκης

Αφήστε ένα σχόλιο