Στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, έλαβε χώρα το διασημότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, μέχρι βέβαια το αντίστοιχο ατύχημα στην Φουκοσίμα την άνοιξη του 2011.

Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διαταράσσοντας σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές της σημερινής Ουκρανίας, έχοντας σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία των Σοβιετικών πολιτών αλλά και τον ανθρώπων στις παρακείμενες χώρες.

Μπορεί από το ατύχημα να πέθαναν επιτόπου μόνο δυο από τους εργάτες του σταθμού, μέσα στους επόμενους τέσσερις μήνες, όμως, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004.

Επιπλέον, υπολογίζεται ότι κλονίστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια, ενώ οι ποσοστιαίες αυξήσεις των κρουσμάτων καρκίνου ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία.

Σήμερα, 30 χρόνια από το καταστροφικό ατύχημα, η εγκαταλελειμμένη πλέον κωμόπολη Πρυπιάτ είναι πραγματικά μια “πόλη φάντασμα”, μοιάζοντας με νεκροταφείο οχημάτων, γεμάτο με μολυσμένα στρατιωτικά οχήματα, ελικόπτερα, δεκάδες ποταμόπλοια και φορτηγίδες που σκουριάζουν σε εγκαταλελειμμένα λιμάνια.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο