Ισραήλ: “Πάντα στο τραπέζι η στρατιωτική επέμβαση στο Ιράν”

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Haaretz, o αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων του Ισραήλ, Αβίβ Κοτσάβι, δήλωσε τη περασμένη Δευτέρα ότι θα ήταν λάθος για τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στη συμφωνία με το Ιράν για τα πυρηνικά και ότι η στρατιωτική επέμβαση “πρέπει να βρίσκεται στο τραπέζι”, παίρνοντας αποστάσεις από τη δέσμευση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επιστροφή στη συμφωνία του 2015.

New Israeli Chief of Staff Aviv Kochavi (R) chats with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu during a handover ceremony at the Defense Ministry, Tel Aviv, Israel, Jan. 15, 2019. Photo by JACK GUEZ/AFP/Getty Images.


Μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ινστιτούτου Εθνικών Μελετών για την Ασφάλεια, του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, ο Κοτσάβι δήλωσε ότι η συμφωνία, από την οποία αποχώρησε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ το 2018, θα επιτρέψει στο Ιράν να εμπλουτίσει αρκετό ουράνιο ώστε να βρίσκεται σε πολύ κοντά στη δημιουργία μιας πυρηνική βόμβα.

“Στρατηγικά, θα οδηγήσει πιθανώς στην περιφερειακή πυρηνικοποίηση της Μέσης Ανατολής. Γι’ αυτόν τον λόγο, οτιδήποτε μοιάζει με την τρέχουσα συμφωνία είναι λάθος και δεν πρέπει να εφαρμοστεί. Το Ιράν του σήμερα δεν είναι το Ιράν του 2015. Βρίσκεται υπό τεράστια πίεση, οικονομικές πιέσεις και κυρώσεις που πρέπει να διατηρηθούν με κάθε τρόπο.”

Ο Κοτσάβι πρόσθεσε ότι πρέπει να ληφθεί άμεσα δράση για να διασφαλιστεί ότι το Ιράν δεν θα προχωρήσει στην παραγωγή πυρηνικών όπλων. Σε αυτά τα πλαίσια, ο Κοτσάβι έχει δώσει εντολή στο IDF να εκπονήσει ορισμένα επιχειρησιακά σχέδια, εκτός από τα υπάρχοντα, τα οποία επεξεργάζονται οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και θα τα υλοποιήσουν μέσα στο 2021. Οποιαδήποτε απόφαση για στρατιωτική επέμβαση δράση θα ληφθεί από την πολιτική ηγεσία του Ισραήλ, αλλά,  όπως είπε ο Κοτσάβι, “Το σχέδιο στρατιωτική επέμβασης πρέπει να είναι στο τραπέζι.”

Νωρίτερα την Τρίτη, το Ιράν προειδοποίησε την κυβέρνηση Μπάιντεν ότι δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της για να επανέλθει στη συμφωνία, καλώντας την Ουάσινγκτον να άρει γρήγορα τις καταστροφικές οικονομικές κυρώσεις που είχε επιβάλει ο Τραμπ στη χώρα, μετά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του 2015, ως μοχλό πίεσης εναντίον του Ιράν.

Την Τρίτη, ο Κοτσάβι κατηγόρησε επίσης τη Χεζμπολάχ ότι αγνόησε το διεθνές δίκαιο για συγκέντρωση δυνάμεων και όπλων μέσα σε πόλεις και εντός του άμαχου πληθυσμού της χώρας.

Συνεχίζοντας, είπε ότι ο εχθρός του Ισραήλ αγνοεί σκόπιμα το διεθνές δίκαιο, και η απόδειξη είναι ότι σκοπεύει να βομβαρδίσει την Afula, τη Metula και το Ευρύτερο Τελ Αβίβ.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο