Φωτογραφία:  Χρήστος Διαμάντης | Κείμενο: Χάρις Γεωργίου

 «Το θαύμα είναι να ζεις, καρδιά μου, όλες σου τις στιγμές!»

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου και ο Σωκράτης Μάλαμας έχει πρεμιέρα. Έχοντας ξαναπαρακολουθήσει συναυλίες και ζωντανές του εμφανίσεις, ανυπομονείς. Βάζεις από νωρίς τραγούδια στο σπίτι, σιγοτραγουδάς και ετοιμάζεσαι. Καταφτάνεις από νωρίς στην είσοδο, έτσι ώστε να καταφέρεις να βρεις θέση.

Ο Σωκράτης θα ανέβει στη σκηνή και θα ξεκινήσει να τραγουδάει. Δεν έχεις προλάβει ακόμα να αγγίξεις το ποτό σου, κι όμως η μελωδία σε συνεπαίρνει. Πριν καν το καταλάβεις, ξεκινάς να τραγουδάς μαζί του. «Έξω φυσά αέρας κι όμως μέσα μας…», μέσα στο Σταυρό του Νότου, το κλίμα μοιάζει με καλοκαιρινή συναυλία. Η μουσική σε ταξιδεύει, ο στίχος του σε ξεσηκώνει. Η παρέα στο μπροστινό τραπέζι τραγουδάει, οι παρέες στα πίσω και τα δίπλα επίσης. Κι ύστερα, «ευτυχείς, λυπημένοι και πότες, με τσιγάρο κρασί και δυο νότες» σηκώνεστε από τις θέσεις, γίνεστε μια παρέα.

Το βιολί του Φώτη Σιώτα τρελαίνεται και βγάζει ήχους ηλεκτρικούς και πειραγμένους. Κι ακόμα κι αν «στα σπίτια όλοι κοιμούνται, από τις γρύλιες τα όνειρα βγαίνουν και συναντιούνται», όπως συναντιόμαστε κι εμείς κάτι τέτοιες Παρασκευές, για να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε και να αφήσουμε όλες μας τις σκέψεις σπίτι, ταξιδεύοντας με μουσικές και λέξεις ως «την Αμερική μαζί με τη Μαρίκα, το Δούσια, τον Κωστή».

Η Λαμπρινή Καρακώστα ανεβαίνει στη σκηνή για «να βάλει τα μεταξωτά και να φυσάει» και «έπιασε βροχή», βροχή συναισθημάτων. Ακόμα και οι τελευταίοι που κάθονται σηκώνονται και χορεύουν κι αυτοί στο ρυθμό των τραγουδιών.

«Πόσες φωτιές στα πέλαγα πόσοι ξενιτεμένοι», ενώνουμε τις φωνές μας σε αυτές τις μυσταγωγικές βραδιές! Καπνίζουμε «τσιγάρα ατέλειωτα», για να ξορκίσουμε τη μοναξιά μας, «συνηθίζοντας τα νιάτα μας τα ατίθασα».  Ακόμα κι αν «τα βράδια είναι ατέλειωτοι, αιώνες μαζεμένοι», τούτες οι βραδιές μοιάζουν πιότερο με δευτερόλεπτα που τα αυτιά και τα μάτια μας σνιφάρουν αδηφάγα.

Τραγούδια που ζούμε στίχο προς στίχο. Κι εκείνο που πάντα μας μένει είναι η προσμονή μέχρι την επόμενη μας συνάντηση, η οποία θα είναι την αμέσως επόμενη μέρα.

Στα τύμπανα ο Νίκος Μαγνήσαλης, στο κοντραμπάσο ο Γιάννης Παπατριανταφύλλου, στο νέυ ο Νίκος Παραουλάκης και στο λαούτο και το μπουζούκι ο Κυριάκος Ταπάκης. Στον ήχο οι Βαγγέλης Λάππας και Πάνος Ηλιόπουλος, στα φώτα ο Μανόλης Μπράτσης και τεχνικός σκηνής ο Δημήτρης Κατέβας.

Αν κάτι συνειδητοποίησα από τις ζωντανές εμφανίσεις του Σωκράτη, είναι ότι ποτέ δε σου αρκεί μόνο μία βραδιά, πως το κοινό του παραμένει πιστό και τρελαμένο, πως πάντα θα βρεις κομμάτια του εαυτού σου μέσα στα τραγούδια του και πως δε γίνεται να μη παρασυρθείς μέσα σε αυτή τη μέθεξη, μέσα από τη μουσική που έχει τη δύναμη να μας ενώνει. Κι αν «η μουσική είναι ένας ακίνδυνος τρόπος για να φτιάχνεσαι.» που έλεγε ο Jimi Hendrix, τότε το δίχως άλλο, οι βραδιές με το Σωκράτη Μάλαμα στο Σταυρό του Νότου, έρχονται να το επιβεβαιώσουν.

Info: Ο Σωκράτης Μάλαμας εμφανίζεται στην Κεντρική Σκηνή του Σταυρού του Νότου από Παρασκευή 20/1, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο