Συνέντευξη για το Νόστιμον Ήμαρ με τον Πάνο Παπανικολάου, Νευροχειρουργό και υποψήφιο Δήμαρχο Περιστερίου με την Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

pan

1. Ποια είναι η σημερινή πραγματικότητα στην υγεία, μετά και τις μεταρρυθμίσεις Γεωργιάδη; Μπορείτε να μας περιγράψετε τα πιο σημαντικά προβλήματα;

Δυστυχώς η κατάσταση είναι εξαιρετικά ζοφερή όπως την περιγράφουν όλοι οι έγκυροι διεθνείς αναλυτές σε θέματα δημόσιας υγείας. Πληθαίνουν διαρκώς οι δυνητικά αποτρέψιμοι θάνατοι λόγω δυσχέρειας πρόσβασης της πλειοψηφίας του πληθυσμού σε ποιοτική περίθαλψη. Επίσης διαρκώς οι γεννήσεις μειώνονται. Δεν είναι υπερβολικό να μιλάμε για «υγειονομική γενοκτονία». Τα σημαντικότερα προβλήματα είναι :

–          Ανασφάλιστοι. Πάνω από το 30% (!) του πληθυσμού. Καθημερινές τραγωδίες ανθρώπων που είναι αποκλεισμένοι από πρωτοβάθμια υγεία και από φάρμακα, που όταν χρειαστεί να νοσηλευτούν πρέπει να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στα δημόσια νοσοκομεία για νοσήλια. Αυτό εκτός από απάνθρωπο είναι ανήθικο και άνομο. Για τον απλούστατο λόγο πως ο ΕΟΠΥΥ χρεοκοπημένος από τα γεννοφάσκια του όπως είχαμε εγκαίρως προβλέψει στις αρχές του 2012, δεν πληρώνει δεκάρα από τα δις που οφείλει στο ΕΣΥ για την νοσηλεία των ασφαλισμένων του. Άρα, αφού ούτως ή άλλως τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας λειτουργούν υποτυπωδώς μόνο χάρις στην επιχορήγηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τα λεφτά όλων των φορολογούμενων ασφαλισμένων και ανασφάλιστων, πρέπει άμεσα να ανοίξουν τις πόρτες τους και να επιτρέψουν ΔΩΡΕΑΝ πρόσβαση σε όλον τον πληθυσμό. Δηλαδή είναι επιτακτική ανάγκη να καταργηθεί άμεσα η διάκριση μεταξύ ασφαλισμένου – ανασφάλιστου όσον αφορά την πρόσβαση στην δημόσια περίθαλψη.

–          Πρωτοβάθμια υγεία. Με την εγκληματική επέμβαση της κυβέρνησης πριν 2 μήνες να κλείσει τις υγειονομικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ – πρώην ΙΚΑ και να τις αντικαταστήσει με τα νόθα και ζαβά ΠΕΔΥ-ά του Άδωνι, πρακτικά δεν υπάρχει δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη στις πόλεις. Χαρακτηριστικά στο κεντρικό ΠΕΔΥ Περιστερίου, ένα από τα μεγαλύτερα, δεν υπάρχουν πλέον βασικές ιατρικές ειδικότητες και τα ίδια χάλια βρίσκουμε παντού.

–          Φάρμακα. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου από την τσέπη του έχει φτάσει περίπου στο 50% κατά μέσον όρο. Αυτό με μια σειρά «βρώμικα κόλπα» που εφαρμόζει η κυβέρνηση από την αρχή του χρόνου (1 ευρώ χαράτσι για κάθε συνταγή 3 φαρμάκων, μείωση τιμής αναφοράς, πρωτόκολλα, πλαφόν γιατρού).

–          Νοσοκομεία. Συνεχίζεται το ομολογημένο σχέδιο της τρόϊκας για μείωση του συνολικού αριθμού κλινών στο ΕΣΥ από 34500 σε 25000 με συνεχή κλεισίματα και καταργήσεις νοσοκομείων και τμημάτων. Επίσης το σχέδιο για μείωση του ήδη ανεπαρκέστατου αριθμητικά προσωπικού. Δεν γίνονται καθόλου προσλήψεις εδώ και 3 χρόνια. Λείπουν πάνω από 20000 νοσηλευτές και πάνω από 5000 ειδικευμένοι γιατροί. Υπάρχουν 1230 περίπου ειδικευμένοι γιατροί που έχουν επιλεγεί από τα αρμόδια συμβούλια για θέσεις επιμελητών Β και δεν διορίζονται χωρίς να δίνεται καμία επίσημη εξήγηση. Μάλιστα πρόσφατα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας άνοιξε την διαδικασία για την απόλυση 1500 επιμελητών που διορίστηκαν τα τελευταία 5 χρόνια. Ταυτόχρονα ήδη ξεκίνησε η διαδικασία «αξιολόγησης κατά Κυριάκο Μητσοτάκη» με την οποία οδηγείται σε απόλυση το 15% όλου του μη ιατρικού προσωπικού. Τέλος, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας στενάζουν από την οικονομική ασφυξία : ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει δις για την νοσηλεία των ασφαλισμένων του, ενώ τα κρατικά κονδύλια όλο και μειώνονται. Γι αυτό υπάρχουν διαρκώς ελλείψεις φαρμάκων, υλικών και υπηρεσιών.

–          Διαπλοκή. Ταυτόχρονα με όλα αυτά, πακτωλοί ζεστού κρατικού και ασφαλιστικού χρήματος κατευθύνονται προς διάφορους επιτήδειους κρατικοδίαιτους ημέτερους «επιχειρηματίες». Ενδεικτικά παραδείγματα : από 1-1-12 ως και σήμερα καμία παρακλινική εξέταση δεν πραγματοποιείται στα εργαστήρια του πρώην ΙΚΑ και όλες δίνονται εργολαβία σε γνωστές ιδιωτικές διαγνωστικές αλυσίδες. Πρόσφατα με την διαθεσιμότητα των οδηγών των νοσοκομείων άρχισαν να οικονομάνε τρελά διάφορες εταιρείες μεταφοράς βιολογικών υλικών. Μεγάλο σκάνδαλο επίσης με τα απόβλητα (σκουπίδια) των νοσοκομείων από τα περασμένα Χριστούγεννα υπέρ ομίλου Μπόμπολα και ημετέρων …

 

2. Ποια πρέπει να είναι η αντίδραση των γιατρών από εδώ και πέρα;

Οι γιατροί στην πλειοψηφία τους ήδη  αγωνίζονται αλλά και επιδεικνύουν μεγάλη κοινωνική αλληλεγγύη. Οι νέοι γιατροί θα πρέπει πιο δυναμικά να αγωνιστούν για την ανατροπή αυτού του απαράδεκτου μαύρου μετώπου  πολιτικού και οικονομικού συστήματος – ΕΕ – ΔΝΤ, ώστε να μπορούν να μείνουν στον τόπο τους με επιστημονική και επαγγελματική αξιοπρέπεια και να σταματήσει ο ξεριζωμός προς το εξωτερικό. Οι μεγαλύτεροι να κατανοήσουμε ακόμα πιο μαζικά πως οι εποχές είναι δύσκολες αλλά ιστορικές. Και ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει αν ο καθένας μας παρέμεινε εραστής του ασήμαντου ή αν συνέβαλε στον αγώνα για ανατροπή της σαπίλας υπέρ του λαού και της χώρας.

 

3. Θεωρείτε ότι η υγεία στην Ελλάδα έχει ταξικό χαρακτήρα;

Αναμφίβολα. Το 30% του πληθυσμού ανασφάλιστο και αποκλεισμένο. Οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι και όλο με πιο δύσκολη πρόσβαση σε γιατρούς, φάρμακα, νοσοκομεία. Η μεσαία τάξη συντρίβεται τόσο κοινωνικά όσο και υγειονομικά : εκατοντάδες χιλιάδες πρώην μαγαζάτορες και ελεύθεροι επαγγελματίες χρωστάνε υπέρογκα ποσά στον ΟΑΕΕ. Μηχανικοί του ΤΣΜΕΔΕ συλλαμβάνονται (!) και υπόκεινται σε κατασχέσεις σπιτιών (!!) λόγω αδυναμίας καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Μόνο το 1%, τα μέλη της οικονομικής ολιγαρχίας, του αστικού πολιτικού κατεστημένου, κάποιοι παρατρεχάμενοι κολλαούζοι και οι οικογένειές τους εξακολουθούν να θησαυρίζουν από τη δυστυχία των πολλών και να έχουν την πολυτέλεια της επιλογής όσον αφορά τακτικές ιατρικές πράξεις. Όμως και οι τελευταίοι υγειονομικά πριονίζουν το ίδιο κλαδί στο οποίο κάθονται με την καταστροφική πολιτική που στηρίζουν. Π.χ. σε κάποιο σοβαρό τροχαίο ατύχημα με το πολυτελές τους αυτοκίνητο, όταν η επιβίωση κρίνεται επειγόντως, πιθανότατα θα βρεθούν οι ίδιοι στο έλεος των ελλείψεων στο ΕΚΑΒ και στα εφημερεύοντα νοσοκομεία. Επίσης πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο αποκλεισμός μεγάλων κομματιών του πληθυσμού από την πρόληψη – την διάγνωση – την περίθαλψη, η δημιουργία υγειονομικών γκέτο, αποτελεί ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΒΟΜΒΑ ενδεχόμενων επιδημικών εξάρσεων για όλη την κοινωνία.

 

4. Τι έχετε να σχολιάσετε για τους συναδέλφους σας που συμμετέχουν στις αιμοδοσίες μόνο για Έλληνες που οργανώνει κατά καιρούς η ΧΑ;

Συμφωνώ με τις ομόφωνες αποφάσεις των Ιατρικών Συλλόγων και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου πως οι ρατσιστικές αυτές αιμοδοσίες παραβιάζουν κατάφωρα και την ιατρική δεοντολογία μεταξύ άλλων. Μετά την άνανδρη δολοφονία Φύσσα και την κατακραυγή που ακολούθησε, σταμάτησε αυτό το αίσχος και δεν πρέπει να επαναληφθεί ξανά. Εδώ συμπληρώνω πως τεράστιες ευθύνες εκτός από κάποιους γιατρούς κυρίως υπεύθυνους τμημάτων αιμοδοσίας, έχουν η Εθνική Επιτροπή Αιμοδοσίας του υπουργείου υγείας καθώς και ορισμένοι δικαστικοί λειτουργοί αφού έχουν υπάρξει περιπτώσεις που βρέθηκαν διωκόμενοι υγειονομικοί γιατί προσπάθησαν να ματαιώσουν ρατσιστικές αιμοδοσίες.

 

5. Υπάρχουν κρούσματα πολιτικών διώξεων στον χώρο της υγείας τα οποία εκπορεύονται από τους κόλπους της σημερινής κυβέρνησης;

Βεβαίως υπάρχουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο αίσχος στο νοσοκομείο Κέρκυρας, όπου με εντελώς άδικο τρόπο επιβλήθηκαν πειθαρχικές ποινές στον συνάδελφο πρόεδρο της τοπικής ένωσης νοσοκομειακών γιατρών και στον συνάδελφο εκπρόσωπο των ειδικευόμενων επειδή έκαναν το έγκλημα να αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση του νοσοκομείου και να καταγγείλουν τον στημένο «έλεγχο μαϊμού» που επιχείρησαν οι αρμόδιοι αρνούμενοι προκλητικά να καταγράψουν τις κραυγαλέες ελλείψεις.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο