Σύμφωνα με δημοσίευμα του INDEPENDENT οι αδένες αυτοί είναι σιελοφόροι και σκοπός τους είναι η ενυδάτωση και λίπανση του πάνω μέρους του ανθρώπινου λαιμού. Η ανακάλυψη έγινε τυχαία όταν ομάδα επιστημόνων πραγματοποιούσε έρευνα για την θεραπεία του καρκίνου του προστάτη με τη βοήθεια ακτινοβολίας.

Οι ερευνητές είχαν εισαγάγει με ένεση μια ουσία στον οργανισμό των ασθενών, η οποία είναι ανιχνεύσιμη από τον αξονικό τομογράφο και η οποία «δεσμεύει» μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη, η οποία βρίσκεται τόσο στον προστάτη, όσο και στους σιελοφόρους αδένες.

Αφού λοιπόν εξέτασαν τους ασθενείς με αξονική τομογραφία, πρόσεξαν ότι η πρωτεΐνη βρισκόταν σε υψηλή συγκέντρωση στο πίσω μέρος του λαιμού τους, γεγονός που δεν περίμεναν και το οποίο οφείλεται στην ύπαρξη μικροσκοπικών αδένων σε εκείνο το σημείο.

Η ανακάλυψη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για όσους ασθενούν από καρκίνο στο κεφάλι ή τον αυχένα και υπόκεινται σε θεραπεία με ακτινοβολία. Ο λόγος είναι ότι οι γιατροί προσπαθούσαν ούτως ή άλλως να αποφεύγουν να «χτυπήσουν» με ακτινοβολία τους σιελοφόρους αδένες, καθώς αυτό δυσχεραίνει την ομιλία, τη βρώση και την κατάποση για τους ασθενείς.

Η ύπαρξη των συγκεκριμένων αδένων στο πίσω μέρος του κρανίου δεν ήταν γνωστή κι έτσι οι αδένες αυτοί δεν εξαιρούνταν από την ακτινοβολία. Το ότι πλέον οι γιατροί τους έχουν υπόψη τους συνεπάγεται την πιθανή βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών από εδώ και πέρα.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο