Κείμενο: Χάρις Γεωργίου | Φωτογραφία: Χρήστος Διαμάντης

Το αυθεντικό ρεμπέτικο είναι αξία διαχρονική και πάντα θα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Ο Δημήτρης Μυστακίδης είναι από τους αγαπημένους μας μουσικούς. Δεξιοτέχνης της λαϊκής κιθάρας, ρεμπέτης με ψυχή, μοναδικός δάσκαλος, ανεβαίνει στη σκηνή και μας ταξιδεύει στην ιστορία του ρεμπέτικου μέσα από μία μουσική μυσταγωγία. Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και ανεβαίνουμε τα σκαλιά για να φτάσουμε στο δεύτερο όροφο του Γυάλινου Μουσικού Θεάτρου, όπου εμφανίζεται.

Πλήθος κόσμου έχει ήδη φτάσει, δίνοντας έτσι το μήνυμα πως το αυθεντικό ρεμπέτικο είναι αξία διαχρονική και πάντα θα κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας.

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με «το κουκλί της κοκκινιάς», ενώ θα ακολουθήσουν ο αγαπημένος «Πασατέμπος», το «Που να βρω γυναίκα να σου μοιάζει» και το «Βουνό με βουνό», στα οποία έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε και τους φοιτητές του Γιώργο Τσαλαμπούνη και Δημήτρη Παππά, και την Ιφιγένεια Ιωάννου. Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει ακόμα – μεταξύ άλλων – κομμάτια όπως η «Ταμπακιέρα», το «Αργοσβήνεις μόνη» και το «Σάμπα μου ξηγιέσαι», κάνοντάς μας μια περιήγηση στο ρεμπέτικο, και στους δύο προηγούμενους δίσκους του, «Εσπεράντο» – ο οποίος γνώρισε μεγάλη επιτυχία, καταλαμβάνοντας επίσημα την 11η θέση στο Top 200 των «World Music Charts Europe» – και «16 Ρεμπέτικα Τραγούδια με κιθάρα».

Στα live του Δημήτρη Μυστακίδη, έχεις την ευκαιρία να ακούσεις τραγούδια που έχουν αγαπηθεί και να μάθεις για την ιστορία τους. Θα ακούσεις για τα φάντο, για το τάνγκο, για τις λαϊκές μουσικές όλου του κόσμου που έγιναν παγκόσμια γνωστές, για να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο το ρεμπέτικο ως κομμάτι της λαϊκής μουσικής παράδοσης.

Στο δεύτερο μέρος του προγράμματος, θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε ένα εισαγωγικό βίντεο στον επόμενό του δίσκο. Ο νέος αυτός δίσκος εστιάζει στους Έλληνες μετανάστες της Αμερικής στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ύ αιώνα, περιλαμβάνοντας το παίξιμο της κιθάρας με την “τεχνική” της τσιμπιτής (finger-picking), καθώς και τραγούδια, που μιλάνε για τη ζωή στην ξενιτιά, αλλά και την επιστροφή των ανθρώπων αυτών στην πατρίδα.

Σε μία εποχή, όπου η μουσική όπως και η ίδια η πολιτισμική μας ταυτότητα δέχεται ισχυρά χτυπήματα από εισαγόμενες πλύσεις εγκεφάλου, τέτοιες βραδιές αποτελούν μία όαση, μία μύηση στην ίδια μας την ιστορία, μέσα από γνήσιες λαϊκές φωνές και αυθεντικούς ανθρώπους.

Info: Ο Δημήτρης Μυστακίδης, εμφανίζεται από το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στη σκηνή του Γυάλινο UpStage. Όσοι δεν έχετε ήδη βρεθεί σε μία από τις παραστάσεις του, ή όσοι θέλετε να ζήσετε και πάλι αυτή τη μυσταγωγία θα έχετε την ευκαιρία τα επόμενα Σάββατα 18 και 25 Φεβρουαρίου.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο