Η ιστορία της ανθρωπότητας έχει βιώσει πολλές μαύρες σελίδες, με τον τελευταίο αιώνα να έχει συνεισφέρει πολλάκις. Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Νταχάου, που βρίσκεται βορειοδυτικά του Μονάχου στη Γερμανία, ήταν το πρώτο οργανωμένο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ναζί το 1933 και μια από τις πιο σκοτεινές και ντροπιαστικές στιγμές της ανθρωπότητας.
style-council-2

Σαν σήμερα, στις 29 Απριλίου του 1945, στα πλαίσια της παράδοσης πλέον των δυνάμεων των Ναζί στους συμμάχους, ένοπλες αμερικανικές δυνάμεις απελευθέρωσαν τους κρατούμενους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Περισσότερες από 30.000 πεινασμένες ψυχές κρατούντο τη χρονική στιγμή εκείνη, ενώ στρατιώτες του Εβδόμου Αμερικανικού Στρατού κατέγραψαν κινηματογραφικά την κατάσταση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης, απαιτώντας από τους Γερμανούς πολίτες να επισκεφθούν το στρατόπεδο και να έρθουν αντιμέτωποι με τις ωμότητες των Ναζί.

Στις μέρες μας, η καλογυαλισμένη μηχανή της Ε.Ε. χτίζει στρατόπεδα υποδοχής προσφύγων, ανθρώπων που έφυγαν από τον τόπο τους λόγω πολέμων, την ευθύνη των οποίων φέρει σε μεγάλο βαθμό η οικονομική επεκτατική πολιτική της δύσης. Με συμμάχους τα ΜΜΕ το ρατσιστικό και νεοναζιστικό κίνημα ισχυροποιείται, την ίδια στιγμή που η δαιμονοποίηση των μη Ευρωπαίων οδηγεί σε κοινωνικά Νταχάου, με τα hot spots που σχεδιάζονται να κινδυνεύουν να εξελιχθούν σε αναβίωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί.
Οι Style Council κυκλοφόρησαν το “Ghosts of Dachau” τοn Σεπτέμβριο του 1984 ως b-side της πολύ μεγάλης τους επιτυχίας “Shout to the Top!“. Σύνθεση του Paul Weller, όπως τα περισσότερα κομμάτια των Style Council, αποτίει φόρο τιμής στα θύματα της Ναζιστικής θηριωδίας.
“Stay with me angel, don’t get lost in history.
Don’t let all we suffered lose it’s meaning in the dark τhat we call memory…”

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο