Στις 26 Ιουνίου του 1963, μια κρίσιμη περίοδος του Ψυχρού Πολέμου, πραγματοποιήθηκε η ιστορική επίσκεψη του τότε προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, John F. Kennedy, στο Βερολίνο.

kennedy

Η διχοτομημένη πόλη, υποδέχτηκε στο Δυτικό τμήμα της τον Kennedy σαν ήρωα. To Τείχος είχε προσφάτως από την Ανατολική Γερμανία υψωθεί και η ανησυχία στο „νησί“ των Συμμαχικών Δυνάμεων ήταν έκδηλη.

berlin

Ο ιστορικός λόγος του Κennedy στην πλατεία του δημαρχείου του Schöneberg μπροστά σε 450.000 κόσμο, είχε το ρόλο να τονώσει το ηθικό των κατοίκων και να υπογραμμίσει την υποστήριξη των Η.Π.Α. στη Δυτική Γερμανία, στέλνοντας επίσης μήνυμα στην απέναντι πλευρά.

Χαρακτηριστικότερη στιγμή της ομιλίας η φράση: „Ich bin ein Berliner“ (=“Είμαι ένας Βερολινέζος“).

Τραγούδια για το Βερολίνο και το τείχος του έχουν γραφτεί άπειρα.

1977 και το „Holidays in the Sun“ των Sex Pistols αναφέρεται στις „διακοπές“ της μπάντας στο Βερολίνο και τις εντυπώσεις τους. „Berlin and its decadence was a good idea. I loved the wall and the insanity of the place. The communists looked in on the circus atmosphere of West Berlin, which never went to sleep, and that would be their impression of the West.”, είχε αναφέρει ο John Lydon.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο