Στις 17 Ιουνίου του 1944 και μετά από δημοψήφισμα, η Ισλανδία ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος.

Με ποσοστό 97% οι Ισλανδοί αποφάσισαν την ανεξαρτησία τους από το Βασίλειο της Δανίας και υιοθέτησαν το δημοκρατικό πολίτευμα.

Με το ξεκίνημα του Ψυχρού Πολέμου, παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων και με επεισόδια (και χρήση δακρυγόνων) στο Ρέικιαβικ το 1949, η χώρα εισήλθε στο ΝΑΤΟ. Αμερικανικές δυνάμεις εγκαταστάθηκαν τότε σε στρατηγικά σημεία – μέχρι και την αποχώρηση τους το 2006.

Η επόμενη φορά που τα δακρυγόνα μόλυναν τον αέρα του Ρέικιαβικ, ήταν το 2008 λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε σε παραίτηση και η Ισλανδία έγινε η χώρα όπου φυλάκισε τους τραπεζίτες της και κατάφερε να βγει από την κρίση παίρνοντας μέτρα αντίθετα από αυτά της λιτότητας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

iceland

Η δημοφιλέστερη μουσικός της χώρας, η Björk, κυκλοφόρησε το 2007 το album „Volta“. Μέσα από αυτό, τρίτο single κυκλοφόρησε το αμφιλεγόμενο „Declare Independence“ με τον industrial, electro-punk ήχο του να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο album.

Οι στίχοι του είναι αφιερωμένοι, όπως αποκάλυψε, στα Νησιά Φερόε και την Γροιλανδία, νησιωτικές περιοχές που εξακολουθούν να ανήκουν στο Βασίλειο της Δανίας.

Το video clip σκηνοθετήθηκε από τον Γάλλο σκηνοθέτη Michel Gondry.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο