Όλο το κείμενο, που κυκλοφόρησε με πρωτοβουλία του Περισσού, υπογράφουν επιφανείς νομικοί και προσωπικότητες από όλους τους χώρους, στο iEidiseis. Δεν το υπέγραψε το ΚΙΝΑΛ, επικοινωνία αύριο Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς. Αντιπροσωπεία των ΚΟ των τριών κομμάτων αύριο στον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ θα ζητήσουν ραντεβού και από Μαξίμου και Προεδρία.

Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό επιφέρει η απαγόρευση για το Πολυτεχνείο, καθώς το σύνολο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, με πρωτοβουλία του Περισσού, υπογράφουν κοινό κείμενο νομικών και άλλων προσωπικοτήτων, που καταδικάζει την κυβερνητική απόφαση.

Το κείμενο δεν υπογράφει το ΚΙΝΑΛ, παρά την επαφή που είχαν μαζί του οι πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του iEidiseis, αντιπροσωπεία των ΚΟ των τριών κομμάτων θα επισκεφτεί το πρωί της Δευτέρας με τον Πρόεδρο της Βουλής, προκειμένου να του παραδωσει το κείμενο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους αρχηγούς των κομμάτων, αρχής γενομένης από τη Φώφη Γεννηματά.

Τι αναφέρει το κείμενο

Το κείμενο, που παρουσιάζει το iEidiseis, αναφέρει τα εξής:

«Καταδικάζουμε την αυταρχική απόφαση της κυβέρνησης για την απαγόρευση του αγωνιστικού γιορτασμού της 17ηςΝοέμβρη. Η απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, με την οποία απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις άνω των τριών ατόμων σε όλη την χώρα και για τέσσερεις ημέρες, υπό την απειλή υψηλών χρηματικών προστίμων, μας οδηγεί σε άλλες εποχές. Πρόκειται για μιαν απόφαση βαθιά αντιδημοκρατική αλλά και αντισυνταγματική, όπως επισημαίνει και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αφού πλήττει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος της συνάθροισης (άρθρο 11), επιβάλλοντας συνολική ανεπίτρεπτη αναστολή της ελευθερίας συνάθροισης και όχι απλά έναν ορισμένο τοπικόπεριορισμό. Όμως, τέτοιου είδους γενική απαγόρευση επιβάλλεται μόνο σε συνθήκες κατάστασης πολιορκίας (άρθρο 48 του Συντάγματος), και υπό αυστηρά περιορισμένες και οριοθετημένες προϋποθέσεις. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δικαιολογηθεί από λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας. Άλλωστε, οι φορείς του εργατικού και λαϊκού κινήματος έχουν αποδείξει στην πράξη ότι κινητοποιούνται λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας. Δεν καλύπτεται ούτε καν από τον αντιδραστικό νόμο για τις διαδηλώσεις, ο οποίος ρητά εξαιρεί τις συγκεντρώσεις για τις επετείους της Πρωτομαγιάς και της 17ης Νοέμβρη από τη γνωστοποίηση, την απαγόρευση ή τον περιορισμό τους. Τα δημοκρατικά δικαιώματα και οι λαϊκές ελευθερίες αποτελούν κατάκτηση του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την εξέλιξη. Ακόμα και τώρα, πρέπει να αποσύρει την απαράδεκτη απόφαση».

Μοιραστείτε.

2 Σχόλια

  1. Pingback: Οι Ειδήσεις σε τίτλους, 16.11.2020 | Νόστιμον ήμαρ

  2. Pingback: Επέτειος Πολυτεχνείου: Το χρονικό μιας προαποφασισμένης απαγόρευσης | Νόστιμον ήμαρ

Αφήστε ένα σχόλιο