Νέα αγωγή από τους Ιδιώτες των Ναυπηγείων σε πολίτες της Σύρου

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Μετά τα τρία εξώδικα και τη μία αγωγή που έχει καταθέσει ο όμιλος ONEX SHIPYARDS του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Πάνου Ξενοκώστα κατά του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου (ΠΠΠΣ) και μελών του, στις 9 Απριλίου κοινοποίησε και δεύτερη αγωγή στην οποία στρέφεται κατά του συλλόγου και του μέλους του που έδωσε ραδιοφωνική συνέντευξη με αφορμή την πρώτη αγωγή.

Παράλληλα κοινοποίησε και νέο, τέταρτο τον αριθμό εξώδικο, προς το σύλλογο και τον πρόεδρο του ΔΣ του για τη δεύτερη συνέντευξη του σε ραδιοφωνική εκπομπή. Με τη νέα αγωγή αξιώνουν ακόμη 1εκ.€ τουλάχιστον, κάνοντας το συνολικό ποσό των απαιτήσεων των εταιρειών να ξεπερνάει τα 2εκ.€ έως τώρα και προαναγγέλλουν επιπλέον αγωγές για τις συνεντεύξεις του προέδρου του ΔΣ.

Στο αρχικό της πλάνο η ONEX έκανε λόγο για επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 90εκ.€ στο ναυπηγείο του Νεωρίου, καθώς εκτός από την έναρξη επισκευών οι οποίες είναι απαραίτητες για τον εκσυγχρονισμό των δραστηριοτήτων, θα γινόντουσαν επιπλέον επενδύσεις για τη διαμόρφωση μιας πιο σύγχρονης εικόνας, φιλικής ταυτόχρονα προς την ευρύτερη εικόνα του νησιού. Έτσι, σημείωναν οι non paper διαρροές, εκτός ότι θα δημιουργηθούν υποδομές για την ουσιαστική μείωση της οποιασδήποτε ρύπανσης (σκραπ, λύματα, ατμοσφαιρική μόλυνση, ηχορύπανση κοκ), η ONEX θα συνέβαλλε εμμέσως στην προσπάθεια άλλων επιχειρηματιών που προσπαθούν να αναπτύξουν τον τουρισμό.

Η επένδυση προχώρησε, οι δεσμεύσεις όμως για υποδομές που θα μειώνουν την ρύπανση και θα ελέγχουν την περιβαλλοντική επιβάρυνση του νησιού από την επαναλειτουργία των ναυπηγείων δεν έχουν υλοποιηθεί.

Στις 21/12/2020 το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου απέστειλε αίτημα στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη που αφορούσε τη στασιμότητα, για πάνω από ένα χρόνο, της υπόθεσης των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης. Ως απάντηση έλαβε αρχικά εξώδικο από την εταιρία ΟΝΕΞ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε., που ζητούσε από το Παρατηρητήριο να ανακαλέσει το περιεχόμενο του αιτήματός του και στη συνέχεια αγωγή ύψους €1.000.000 (!) για συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, επειδή ρώτησε τον υπουργό κ. Χατζηδάκη.

Είναι πραγματικά άξιο αναφοράς ότι ο όμιλος της ONEX υποστηρίζει στο εξώδικο του πως η ραδιοφωνική συνέντευξη μέλους του ΠΠΠΣ καθώς και οι δημοσιεύσεις του ήταν ικανές να προκαλέσουν μεγάλη ζημιά στις εταιρείες του με ακυρώσεις συμβολαίων και με προβλήματα στη συνεργασία τους με τη CISCO για τη δημιουργία του Κέντρου Θαλάσσιας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, αλλά κυρίως ότι ισχυρίζονται πως επηρέασαν διεθνείς κυβερνητικούς και επιχειρηματικούς φορείς στις αποφάσεις τους, όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά:

“Και σαν να μην έφταναν αυτά, τώρα πια εγχώριοι και διεθνείς αρμόδιοι κυβερνητικοί και επιχειρηματικοί φορείς, με δεδηλωμένο ενδιαφέρον για την πρόταση του ομίλου μας για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, μας εκφράζουν την επιφυλακτικότητα τους να ξεκινήσουν συνεργασία με τον όμιλο ONEX, στο πλαίσιο επενδυτικών βημάτων στην Ελλάδα….”, [σημείο 122, σελ. 64 της αγωγής].

Στην πρώτη αγωγή τονίζεται ότι οι εταιρείες του ομίλου πότε δεν εκδίωξαν δικαστικά κάποιον για να σιωπήσει αλλά ταυτόχρονα καταθέτουν νέα αγωγή και νέα εξώδικα για ραδιοφωνικές συνεντεύξεις.

Επίσης, τονίζουν ότι δεν είναι πρακτική τους η κοινοποίηση εξωδίκων και αγωγών την ίδια στιγμή που μόνο στο ΠΠΠΣ και στα μέλη του έχουν στείλει, μέχρι τώρα, 2 αγωγές, 4 εξώδικα, έχουν ήδη προαναγγείλει τουλάχιστον μία ακόμη αγωγή, ενώ είχαν καταθέσει μία επιπλέον αγωγή η οποία αποσύρθηκε χωρίς να μας κοινοποιηθεί ποτέ.

Είναι σαφής η αντίφαση και το κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμού εναντίον των πολιτών που αγωνιούν για την υγεία τους και το περιβάλλον που ζουν και βλέπουν τις αρχές να μην αντιδρούν στα συνεχή και επαναλαμβανόμενα επεισόδια ρύπανσης που λαμβάνουν χώρα σε κοινή θέα, αλλά και στη δίωξη πολιτών με εξοντωτικά ποσά.

Το ΠΠΠΣ απηύθυνε και θα συνεχίσει να απευθύνει ερωτήματα στις αρχές οι οποίες είναι οι μόνες αρμόδιες για να επιβεβαιώσουν την τήρηση των νόμων.

Τα ερωτήματα των πολιτών προς τις αρχές δεν αποτελούν δυσφήμηση αλλά συνταγματικό μας δικαίωμα. Δικαίωμα μας επίσης είναι να δίνουμε συνεντεύξεις στο πλαίσιο των καταστατικών μας σκοπών για την προστασία του περιβάλλοντος και της εποπτείας των αρχών στην εφαρμογή των νόμων και σχετικών διατάξεων όπως και για τη δημοσιοποίηση των διώξεων που δεχόμαστε για αυτή μας τη δράση.

Σημειώνει το ΔΣ του ΠΠΠΣ σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, εκφράζοντας τη θλίψη του για την ανυπαρξία των πολιτικών αρχών που έχουν αφήσει τη δημοκρατία στον τόπο να κατρακυλήσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου καλεί όλους τους ενεργούς και νοήμονες πολίτες να σταθούν απέναντι στο κλίμα εκφοβισμού και διώξεων που επιχειρείται να εγκαθιδρυθεί στο νησί ως άλλη αναπτυξιακή αύρα.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο