Ξεκινά η μελέτη για τα βαρέα μέταλλα στο λιμάνι της Σύρου

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ως μια μεγάλη νίκη για τους πολίτες της Σύρου χαρακτηρίζει το ΠΠΠΣ την απόφασης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να αναλάβει τη διαχείριση ενός διττού θέματος που πλανάται πάνω από το νησί για πάρα πολλά χρόνια. Αρχικά της ποιότητας του υδάτινου περιβάλλοντος στο λιμένα της Ερμούπολης και κατά δεύτερον της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα, ώστε να δοθούν για πρώτη φορά σοβαρές, τεκμηριωμένες, επιστημονικές απαντήσεις που δεν θα επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση και σε συνεργασία με το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, αποφασίστηκε η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Σύρου και του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Την παρακολούθηση της μελέτης θα έχει τριμελής επιτροπή στην οποία θα συμμετέχουν δύο υπάλληλοι της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και ένας εκπρόσωπος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου. Με την ολοκλήρωση της μελέτης όλα τα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και το Πολυτεχνείο Κρήτης.

Επίσης, αποφασίστηκε να τοποθετηθεί υπερσύγχρονο Μηχάνημα μέτρησης των ρύπων που εκλύονται στην ατμόσφαιρα από οποιαδήποτε πηγή και αν προέρχονται. Η λειτουργία του θα είναι σε 24ωρη, καθημερινή βάση και τα στοιχεία θα συλλέγονται από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Η εταιρείας ONEX, οι ιδιώτες των ναυπηγείων, δέχτηκαν την πρόταση για ανάληψη του κόστους της μελέτης και της αγοράς του Μηχανήματος, με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Νοτίου Αιγαίου να ζητά να μην υπάρξει «καμία εμπλοκή ιδιώτη σε οποιονδήποτε μελλοντικό έλεγχο για ενδεχόμενη ρύπανση στο λιμάνι της Σύρου.

Ακολουθεί η ανακοίνωση που εξέδωσε το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου:

ΠΡΩΤΗ ΜΑΧΗ ΠΡΩΤΗ ΝΙΚΗ

Χρειάστηκαν μερικά δελτία τύπου, κάποιες επιστολές στις αρχές, 3 συνεντεύξεις, ισάριθμες αγωγές με απαιτήσεις πλέον των 3.000.000€ και εκατοντάδες δημοσιεύσεις για να ενεργοποιηθούν οι αρχές του τόπου και να εξαγγείλουν τη διεξαγωγή της μελέτης, για την έρευνα της πιθανής επιβάρυνσης του λιμένα της Ερμούπολης από βαρέα μέταλλα. Ακόμη και με αυτόν τον μη ενδεδειγμένο τρόπο της “χορηγίας” που φαίνεται να καθιερώνεται στο νησί μας, δεν μπορούμε παρά να χαιρετίσουμε την αποδοχή των δίκαιων αιτημάτων του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου από τις δύο κύριες αρχές του τόπου, Δήμο και Περιφέρεια, όπως εκφράστηκαν μέσω της κοινής συνέντευξης τύπου των κ. Λειβαδάρα και κ. Λεονταρίτη.

Οι δηλώσεις και των δύο εκλεγμένων εκπροσώπων των αρχών περί “δικαιολογημένης ανησυχίας των πολιτών”, έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτά που το Παρατηρητήριο υποστήριζε από την αρχή και διώκεται για αυτό από την εταιρεία που τελικά θα χρηματοδοτήσει τη μελέτη. Το Παρατηρητήριο θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, ώστε η συγκεκριμένη μελέτη να μη μείνει και πάλι μόνο μια εξαγγελία και θα παρακολουθεί στενά τη διαδικασία προκειμένου να υλοποιηθεί με τα κατάλληλα επιστημονικά πρωτόκολλα, και φυσικά, με διαφάνεια και έλεγχο.

Για όλα τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν στη συγκεκριμένη συνέντευξη τύπου, ιδιαιτέρως από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη όπως, η παραδοχή ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν είναι σε θέση να ασκήσει μια σειρά από αρμοδιότητές της, ότι οι αρχές του τόπου κατέφυγαν στη συγκεκριμένη εταιρεία επειδή το Υπουργείο δεν έπαιρνε πρωτοβουλία να χρηματοδοτήσει τη μελέτη αλλά ούτε οι ίδιες θέλησαν να το κάνουν, καθώς και για την επανάληψη των συκοφαντιών σχετικά με τη λειτουργία του συλλόγου μας, οι οποίες είχαν αρχικά διατυπωθεί από την πλευρά της εταιρείας, θα επανέλθουμε.

Τώρα προέχει η πραγματοποίηση της μελέτης.

Το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου ιδρύθηκε για να σταματήσουν «να μπαίνουν κάτω απ’ το χαλί», όσα απασχολούν τη συριανή κοινωνία σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Είμαστε εδώ, είμαστε ενεργοί.
Προχωράμε!
Το Διοικητικό Συμβούλιο
Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο