scotland-independence-refer

Πως θα ξημερώσει η 19η Σεπτέμβρη για τους περισσότερους Σκωτσέζους; Τι θα συμβεί στην καθημερινή τους ζωή; Θα συνεχίσει η Βασίλισσα Ελισάβετ να είναι ο ανώτατος Άρχοντας του νέου κράτους; Αυτά και άλλα κεντρικά ερωτήματα θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε σε αυτόν τον οδηγό.

Σκωτία και Ευρωπαϊκή Ένωση

3224006627

Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει ότι εάν οι Σκωτσέζοι επιλέξουν τον δρόμο της ανεξαρτησίας, θα πρέπει να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση για διαπραγματεύσεις προς ένταξη. Απ’ την άλλη, οι επικεφαλής της καμπάνιας ‘Yes’ απορρίπτουν αυτά τα σχέδια. Επιμένουν, ότι αυτή η απειλή ενέχει μια σημαντική νομική αντίφαση, καθώς η ευρωπαϊκή ενοποίηση περιλαμβάνει και τους «Ευρωπαίους πολίτες», εκτός από κρατικές οντότητες.

Ποιο θα είναι το νόμισμα;

Ο Πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ έχει δηλώσει ότι η λίρα δεν έχει ενοικιαστές και ιδιοκτήτες και ότι η ανεξάρτητη Σκωτία δεν θα εγκαταλείψει την στερλίνα. Απέναντι του έχει τις πολιτικές και οικονομικές  ελίτ του Λονδίνου, οι οποίες αποκλείουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας ισχυρίζεται ότι δεν νοείται ανεξάρτητη κρατική οντότητα που μοιράζεται το νόμισμα με άλλο κράτος, ενώ και ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος Paul Krugman συμφωνεί με το επιχείρημα αυτό.

Θα παραιτηθεί ο David Cameron;

cameron7

Ο ίδιος δηλώνει ότι δεν είναι στις προθέσεις του. Όμως, γίνεται αντιληπτό ότι αν η Σκωτία διαλέξει μοναχικό δρόμο, θα στιγματιστεί ως ο Πρωθυπουργός που κατάφερε να διαχωρίσει μια Ένωση 300 χρόνων και οι πιέσεις που θα ασκηθούν θα είναι αφόρητες.

Θα παραμείνει το BBC στην Σκωτία;

_44128001_pqexterior416

Το Λονδίνο δεν έχει ανακοινώσει ακόμα τις προθέσεις του για το συγκεκριμένο θέμα. Παρ’ ολ’ αυτά η Σκωτσέζικη Κυβέρνηση έχει ανοίξει τα χαρτιά της και θα επιθυμούσε την δημιουργία ενός εθνικού δικτύου (SBC- Scottish Broadcasting Service), το οποίο θα χρησιμοποιούσε τις υποδομές του BBC Scotland χωρίς όμως να επιβαρύνει τους τηλεθεατές όπως γίνεται σήμερα με το BBC. Προτείνεται η λύση, το κόστος της χρήσης των υποδομών του BBC να το αναλάβει εξ ολοκλήρου η Σκωτσέζικη Κυβέρνηση.

Τι θα γίνει με την Βασίλισσα;

Queen Elizabeth leaves after officially opening the fourth session of the Scottish Parliament in Edinburgh

Τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα, η Βασίλισσα Ελισάβετ θα παραμείνει και Βασίλισσα της Σκωτίας, αφού στο πρώτο σχέδιο νέου Συντάγματος που θα έχει η Σκωτία θα υπάρχει και αυτή η πρόβλεψη. Βέβαια, ακόμα και μέσα στην Κυβέρνηση της Σκωτίας υπάρχουν προοδευτικές φωνές, όπως αυτή της  Kenny MacAskill, υπουργού δικαιοσύνης, η οποία προτείνει την διενέργεια νέου δημοψηφίσματος για τον καθορισμό του Πολιτεύματος.

 

Σε ποιον θα ανήκουν τα πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας;

north_sea_rig_470x324

Τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Βόρεια Θάλασσα είναι πολύ σημαντικά για την ανεξάρτητη Σκωτία και για το μοντέλο οικονομίας που θέλει να προωθήσει ο Άλεξ Σάλμοντ. Υπολογίζεται ότι η Σκωτία μπορεί να εκμεταλλευτεί το 91% αυτών των αποθεμάτων και να έχει σημαντικά φορολογικά και αναπτυξιακά οφέλη.  Ο Σάλμοντ, ο οποίος είχε ασχοληθεί επαγγελματικά στο παρελθόν ως οικονομολόγος στην βιομηχανία πετρελαίου εκτιμά ότι από τα Πετρέλαια της Βόρειας Θάλασσας η Σκωτία μπορεί να έχει 54 δις λίρες φορολογικά έσοδα.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο