Το Top-10 των Cocteau Twins, από τον Κωνσταντίνο Βιτσαρά

Παίρνοντας το όνομα τους από το τραγούδι των Simple Minds, οι σκωτσέζοι Cocteau Twins ξεκίνησαν το 1979 ως μια post-punk και gothic rock μπάντα.

Κυκλοφορώντας από τη θρυλική 4AD το ντεμπούτο τους album Garlands το 1982, έδωσαν τα πρώτα σημάδια ενός ιδιόρρυθμου ήχου, αυτού που τελειοποιήθηκε στην επόμενη κυκλοφορία τους Head Over Heels.

Ο κιθαρίστας Robin Guthrie – θέλοντας κυρίως να κρύψει τις ατέλειες στο παίξιμο του, χρησιμοποιεί  θόρυβο και εφέ, αιθέρια στρώματα που θάβουν τις βαριές νότες του δημιουργώντας ένα ολόδικό τους μουσικό σύμπαν. Έναν ήχο που για πολλούς αποτελεί τη γέννηση του shoegaze.

Ο δίσκος Treasure που ακολούθησε, με την πιο ανάλαφρη κατευθυνσή του έγινε η πρώτη dream pop κυκλοφορία στην ιστορία της μουσικής αναδυκνείοντας ακόμα περισσότερο την παράξενη ομορφιά και τεράστια εμβέλεια της φωνής της Liz Fraser.

Ταυτόχρονα έμειναν γνωστοί για τους αινιγματικούς έως ακατάληπτους στίχους, λέξεις που η Frazer μοιαζει να χρησιμοποιεί εσκεμμένα για να μας μαγέψει.

Η μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία τους ήρθε το 1990 με το „Heaven or Las Vegas“ και μαζί με αυτήν προσωπικά προβλήματα των τριών μελών του γκρουπ.

Διαλύθηκαν το 1997, καθώς όπως αποκάλυψε αργότερα η Frazer, δεν άντεχε να μοιράζετε τη σκηνή με τον Guthrie όταν διαλύθηκε η σχέση τους.

Με αφορμή την πρόσφατη επανέκδοση σε βινύλιο των „Head Over Heels“ (1983) και „Treasure“ (1984), θυμόμαστε μερικά από τα καλύτερα τραγούδια τους:

 1. Blue Bell Knoll (1988)

 1. Persephone (1984)

 1. Cherry-coloured Funk (1990)

 1. Seekers Who Are Lovers (1996)

 1. How to Bring a Blush to the Snow (1986)

 1. I Wear Your Ring (1990)

 1. Amelia (1984)

 1. The Tinderbox (Of a Heart) (1983)

 1.  Lorelei (1984)


1.Musette and Drums (1983)


Bonus Track:

Μοιραστείτε.

2 Σχόλια

 1. Kαλησπέρα
  O όρος “Dream Pop” γεννήθηκε πολύ αργότερα όταν το συγκρότημα είχε διαλυθει και αρχίσαν να εμφανίζονται αρκετά συγκρότηματα που είχαν τον ήχο των “Cocteau Twins” πχ “The Sundays” κλπ.

  Σε μια παλιότερη συνεντευξη των “Cocteau Twins” η Elizabeth Frazer είχε πει ότι τα τραγουδιά της είναι απο τυχαίες λέξεις που βρίσκει σε διάφορα βιβλία & τις συνδυαζει ανάλογα.

  Το κομμάτι bonus δεν είναι των Cocteau Twins, αλλά ανήκει στον Tim Buckley και βρίσκεται στον δίσκο “Starsailor”, όπου και το τραγουδάει, έγινε ευρέως γνωστό απο την μουσική κολλεκτίβα “This Mortal Coil ” απο τον 1ο δίσκο τους “It’ll End In Tears” που δημιουργήσε ο ιδρυτής της 4AD Ivo Watts-Russell μαζι με διάφορους καλλιτέχνες της εταιρείας αλλά και εκτός 4AD, οπως οι Dead Can Dance, Cocteau Twins, Dif Juz, Colourbox, The Wolfgang Press, Cindytalk, Breathless.

  Καλό απόγευμα

  • Κωνσταντίνος Βιτσαράς στις

   Ευχαριστώ για το σχόλιο.

   Θα το πάω ανάποδα:
   /Το κομμάτι είναι φυσικά η διασκευή των This Mortal Coil στο τραγούδι του Tim Buckley. Στο συγκεκριμένο βίντεο έχουμε μια ζωντανή εκτέλεση από τους Guthrie και Frazer – τους Cocteau Twins δλδ, γι’αυτό και επέλαξα να μπει ως bonus. H επιλογή δεν έχει δηλαδή να κάνει με την αυθεντική σύνθεση αλλά αποκλειστικά με το συγκεκριμένο βίντεο. Παράλειψη μου να αναφέρω τους συντελεστές.
   /Το ανέφερα πιο αφηρημένα για να μην απομυθοποιηθεί ;)
   /Συμφωνώ. Στον τύπο δεν είχε ακόμη εφευρεθεί ο όρος, στην πραγματική μουσική όμως, ενδεχωμένως να μην υπήρχε ως είδος χωρίς τη συμβολή των Cocteau Twins. Με αυτήν την υπερβολή ήθελα να τονίσω τη στροφή στον ήχο τους και την τεράστια επιρροή του δίσκου.

   Καλή συνέχεια,
   K.

Αφήστε ένα σχόλιο