Αγωγή ύψους 1εκ€ από τους Ιδιώτες των Ναυπηγείων σε πολίτες της Σύρου

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στις 21/12/2020 το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου απέστειλε αίτημα στον τότε υπουργό Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνο Χατζηδάκη που αφορούσε τη στασιμότητα, για πάνω από ένα χρόνο, της υπόθεσης των βαρέων μετάλλων στο λιμάνι της Ερμούπολης. Ως απάντηση έλαβε αρχικά εξώδικο από την εταιρία ΟΝΕΞ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ Α.Ε., που ζητούσε από το Παρατηρητήριο να ανακαλέσει το περιεχόμενο του αιτήματός του και στη συνέχεια αγωγή ύψους €1.000.000 (!) για συκοφαντική δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη, επειδή ρώτησε τον υπουργό κ. Χατζηδάκη.

Για την υπόθεση είχε ήδη κάνει δυο επίκαιρες ερωτήσεις στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνας Αρσένης. Άξιο αναφοράς είναι ότι στις 12/1/2021 ο κ. Κρίτωνας Αρσένης κατέθεσε εκ νέου αναφορά στο προεδρείο της βουλής με αυτούσιο το αίτημα του Παρατηρητηρίου προς τον υπουργό, ως συνέχεια των δύο προηγούμενων ερωτήσεων του.

Επίσης στις 14/1/2021 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νικόλαος Συρμαλένιος στον οποίο είχε κοινοποιηθεί το αίτημά μας, κατέθεσε και αυτός σχετικό ερώτημα στη βουλή, συν υπογεγραμμένο από 25 βουλευτές, αναφερόμενος στις δικές μας ανησυχίες όπως εκφράστηκαν με το παραπάνω έγγραφό μας προς τον κ. Χατζηδάκη.

Η απάντηση δεν ήρθε από τον υπουργό αλλά από την ίδια την εταιρία, η οποία στις 24/2/2021 μαζί με την ONEX NEORION SHIPYARDS Α.Ε. κατέθεσαν αγωγή, απαιτώντας 1εκ€ συνολική χρηματική ικανοποίηση συν τόκους κλπ, για τη δυσφήμιση, ηθική βλάβη και διαφυγόντα κέρδη που θεωρούν ότι προκάλεσε η δημοσίευση του αιτήματος του Παρατηρητηρίου προς τον κ. Χατζηδάκη.

Το αίτημα του Παρατηρητηρίου έγινε αντιληπτό και από 27 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, οι οποίοι κατέθεσαν σχετικές αναφορές στην Βουλή των Ελλήνων. Απορίας άξιο είναι το γιατί οι εταιρείες δεν ζητάνε αποζημίωση και από τους βουλευτές αλλά στρέφονται μόνο εναντίων των πολιτών που αγωνιούν για την απαράδεκτη καθυστέρηση στην διερεύνηση της πιθανής ρύπανσης με βαρέα τοξικά μέταλλα στον λιμένα της Σύρου.

Η αναγκαιότητα της έρευνας για πιθανή ρύπανση έχει επισημανθεί και από τον Δήμο Σύρου -Ερμούπολης και από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και από την ηγεσία του υπουργείου. Κι ενώ όλοι συμφωνούν στο ότι πρέπει να γίνει, δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ουσιαστική ενέργεια όπως επίσης δεν έχουν απαντήσει στα ερωτήματα και αιτήματα του Παρατηρητηρίου.

Ολόκληρη η αγωγή εδώ

Βασικοί στόχοι του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου είναι η διατήρηση του περιβάλλοντος σε βιώσιμη κατάσταση, ο εντοπισμός και η εξάλειψη αιτιών και εστιών περιβαλλοντικής υποβάθμισης, η συγκέντρωση και η επεξεργασία στοιχείων και δεδομένων που αφορούν στη βιομηχανική και αστική ρύπανση, η στενή παρατήρηση και επαλήθευση της τήρησης ή όχι των σχετικών νόμων, η άσκηση πίεσης στις αρμόδιες αρχές, ώστε να γίνονται συστηματικοί και αποτελεσματικοί έλεγχοι προκειμένου να πιστοποιείται η τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Κύριοι σκοποί του επίσης είναι η ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τις αρνητικές επιπτώσεις που προκαλεί η υποβάθμιση και η ρύπανση του περιβάλλοντος, αλλά και η υποβολή προτάσεων προς τις αρμόδιες εθνικές ή/και ευρωπαϊκές αρχές, για βελτίωση των περιβαλλοντικών όρων άσκησης βιομηχανικών και λοιπών δραστηριοτήτων.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο