diamantopoulos

 

Ο Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ μιλάει στο Νόστιμον Ήμαρ για τον κυβέρνηση της Αριστεράς, την ‘μονταζιέρα’ και τις ιδεολογικές του καταβολές.

1. Ποιες είναι οι ιδεολογικές σας αναφορές

Έχω τοποθετηθεί παλαιότερα χωρίς κανέναν φόβο ή ταμπού για τις επιρροές που είχα, από τον αγώνα των ελευθεριακών για την αυτοδιαχείριση των μέσων παραγωγής στην Ισπανία την περίοδο 1936-39, από μεγάλους θεωρητικούς όπως οι Κροπότκιν, Μπακούνιν κ.α, αλλά και αγωνιστών όπως ο Ντουρούτι στην Ισπανία και ο Μαρίνος Αντύπας στην Ελλάδα, οι οποίοι με έπεισαν να παλέψω για τον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού πριν από την συστράτευση μου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ένα πλουραλιστικό κόμμα που ενώνει δυνάμεις για να επιτύχει έναν στρατηγικό στόχο, την σοσιαλιστική κοινωνία, αυτή είναι η ιδεολογική μήτρα όλων μας, από την οποία γεννήθηκαν ρεύματα με διαφορετικές προσεγγίσεις στο τρόπο με τον οποίο θα πραγματωθεί.

 

2. Σε πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ποιο θα είναι το μοντέλο διακυβέρνησης; Θα στηριχτούν τα κινήματα, οι μορφές άμεσης Δημοκρατίας (δημοψηφίσματα), οι δράσεις από τα κάτω;

Στο υπάρχον πλαίσιο και εφόσον δεν υπάρξει επαναστατική διαδικασία από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα για να διεκδικήσουν την ζωή και την αξιοπρέπεια που τους στερεί το κεφάλαιο, μια κυβέρνηση της αριστεράς θα λειτουργήσει-ουσιαστικά-για πρώτη φορά την δημοκρατία και τους θεσμούς της, χωρίς όμως να έχουμε την ψευδαίσθηση πως το υπάρχον πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί δεκαετίες τώρα από τον ταξικό συσχετισμό υπέρ της αστικής τάξης μπορεί να εξυπηρετήσει απόλυτα τις λαϊκές ανάγκες.

Εξάλλου έχει συγκροτηθεί επιτροπή με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ κ. Νίκο Κωνσταντόπουλο για την επεξεργασία προτάσεων και θέσεων για θεσμικές παρεμβάσεις.

Εννοείται πως προσπάθειες για την εφαρμογή και την εμπέδωση μορφών άμεσης δημοκρατίας- ένα πρώτο στάδιο της οποίας είναι τα δημοψηφίσματα -εντάσσονται στον σχεδιασμό μας. Όμως η άμεση δημοκρατία δεν μπορεί να αποτελεί αίτημα από τον λαό προς μια κυβέρνηση, αλλά μια διαμορφωμένη πρόταση από τα “κάτω” η οποία θα έχει εφαρμοστεί ήδη σε ένα μέρος της κοινωνίας, στις πολυποίκιλες συλλογικότητες ,στις γειτονιές, στους χώρους εργασίας και θα αποτελεί έναν νέο τρόπο λειτουργίας της κοινωνίας ο οποίος θα έρθει να αντικαταστήσει τον ήδη υπάρχοντα σε όλα τα επίπεδα. Όλο αυτό το κύμα αυτοδιαχείρισης θα έχει σύμμαχο μια αριστερή κυβέρνηση για τον δρόμο προς τον σοσιαλισμό.

 

3. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει μιλήσει πολλές φορές για τον πόλεμο που θα δεχτεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο εσωτερικό της χώρας. Ποια συμφέροντα, κατά την γνώμη σας θα διευθύνουν αυτήν την επίθεση;

Δεν πέρασαν περισσότερα από δυο χρόνια όταν και μόνο η πιθανότητα να έρθει πρώτη φορά πρώτο κόμμα ένας αριστερός σχηματισμός, έσπειρε τον πανικό στην αστική τάξη και στα συνασπιζόμενα με αυτήν συμφέροντα τα οποία αποκρυσταλλώνονται στο τρίγωνο Ολιγάρχες-Μ.Μ.Ε-τράπεζες. Εκβιασμοί από κεφαλαιοκράτες σε εργασιακούς χώρους, οι οποίοι αργότερα ευνοήθηκαν σκαναδαλωδώς από την τρικομματική και μετέπειτα δικομματική συγκυβέρνηση, καταγγέλθηκαν και ουδέποτε διαψεύστηκαν.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις καταγγελίες για έντονη κινητικότητα του κεφαλαίου έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα bank run την επόμενη μέρα της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο κόμμα δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το ποια συμφέροντα θα δράσουν και με ποιους τρόπους. Ιστορικά έχει αποδειχτεί πως όταν η αστική τάξη νιώθει να απειλείται η κερδοφορία της, ειδικότερα όταν ο κόσμος της εργασίας και τα λαϊκά στρώματα νιώσουν την αυτοπεποίθηση να πάρουν την μοίρα στα χέρια τους-και μια αριστερή κυβέρνηση θα συμβάλλει σε αυτό τότε χρησιμοποιεί τα πιο απεχθή μέσα. Όλες οι ενδείξεις, από τον τρόπο που τα συστημικά Μ.Μ.Ε βοήθησαν στο ξέπλυμα και στην άνοδο των νεοναζί, από τις επικλήσεις τους για μια σοβαρή Χ.Α από την διασύνδεση της με επιχειρηματίες αλλά κυρίως με τον στενό κύκλο του πρωθυπουργού Κ.Σαμαρά που ηγείται ενός κόμματος του οποίου επιφανή στελέχη του ανάγουν σε αδελφό κόμμα το νεοναζιστικό μόρφωμα, έως το πρώτο δείγμα “Μπερλουσκονισμού” με την υποψηφιότητα Μώραλη στον Δ. Πειραιά, φανερώνουν τους πιο σκοτεινούς σκοπούς της αντίδρασης.

 

4. Το ΚΚΕ δεν έχει πάρει σαφή θέση ποιον υποψήφιο θα στηρίξει στον β’ γύρο των Δημοτικών εκλογών εάν βρεθούν αντιμέτωποι οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής. Πως εξηγείται αυτή την στάση;

Δεν νομίζω πως υπάρχει περίπτωση οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ να έχουν σε τέτοια περίπτωση κανέναν απολύτως ενδοιασμό. Παρά ταύτα δεν είναι λίγες φορές που η σεχταριστική λογική της ηγεσίας του Κ.Κ.Ε την έχει οδηγήσει σε ολέθρια λάθη. Δυστυχώς σε κρίσιμες στιγμές για τον τόπο σκέφτεται μικροκομματικά αποσκοπώντας στην εκλογική του επιβίωση.

Για εμάς στον ΣΥΡΙΖΑ η κριτική στην ανάλυση και στην στρατηγική μας αποτελεί εργαλείο προβληματισμού και βελτίωσης, δυστυχώς όμως η ρητορική της “κριτικής” του ΚΚΕ τώρα τελευταία δεν προσιδιάζει καν στην ηθική της αριστεράς, πολύ δε περισσότερο στην κατεύθυνση που προανέφερα, και αυτό τιμωρήθηκε από τον κόσμο του στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

 

5. Ήσασταν το πρώτο θύμα της ‘μονταζιέρας’ της Νέας Δημοκρατίας, όταν είχαν παραποιήσει δηλώσεις σας που αφορούσαν το Mall. Σε τι βαθμό πλήττεται η δημοκρατία με τέτοιες επιλογές;

Η δημοκρατία πλήττεται καταρχήν από τους μνημονιακούς νομούς που κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας, από τις δεκάδες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, από την γενικότερη υποβάθμιση του κοινοβουλίου, των πολιτικών δικαιωμάτων όσων πολιτών αντιδρούν στο καθεστώς που επιβάλουν οι συγκυβερνώντες νεοφιλελεύθεροι πολιτικοί, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών, από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών.

Η τακτική της “μονταζιέρας” απλώς αποκαλύπτει την μισαλλόδοξη ηθική του πολιτικού DNA που κουβαλά η δεξιά παράταξη (όσες προσπάθειες και να έχουν γίνει κατά καιρούς για τον εξωραΐσμό της) και την απουσία επιχειρημάτων ώστε να πειστούν οι πολίτες της Ελλάδας για την αναγκαιότητα των απάνθρωπων πολιτικών που εφαρμόζονται, ειδικότερα την μνημονιακή εποχή.

 

6. Τελικά θα γίνει η συνάντηση στα γουναράδικα; Τι ακριβώς εννοείτε με την συγκεκριμένη δήλωση στo σημερινό ιστορικό και πολιτικό γίγνεσθαι;

Δυστυχώς από την πρόβλεψη μου πως ο λαός θα αντιδράσει με αυτοθυσία στην επίθεση που δέχεται από ολόκληρο το σύστημα της αστικής τάξης επιβεβαιώθηκε μονόπλευρα, μόνο στο επίπεδο της θυσίας, χωρίς να δοθούν οι αγώνες που χρειάζονται με την ανάλογη ένταση.

Έτσι στα “γουναράδικα” βρέθηκε ο Π.Φύσσας, όσοι έκαναν το “απονενοημένο διάβημα” λόγω των αδιεξόδων που τους οδήγησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, οι ασθενείς και ανασφάλιστοι που δεν έχουν δικαίωμα στην περίθαλψη, τα παιδιά που λιποθυμούν από την πείνα στο σχολείο, εργαζόμενοι με μισθό πεντακοσίων ευρώ (καθαρίστριες) που πετά το δημόσιο στον δρόμο, οι εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι χωρίς καμία πρόνοια από το κράτος.

Η ελπίδα όμως για αντίδραση της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων η οποία θα στείλει στο περιθώριο όσους επιτίθονταν στην ίδια τους την ζωή δεν “πεθαίνει”, αρκεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως πολιτική πρωτοπορία να επιμένει στην ριζοσπαστικοποίηση τους και στην ενεργοποίηση των ταξικών αντανακλαστικών, προβάλλοντας πάντα τον στρατηγικό στόχο του σοσιαλισμού, κάτι που δεν γίνεται στον βαθμό που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου.

 

7. Ας υποθέσουμε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αναγκάζεται να στρογγυλέψει κάποιες από τις ριζοσπαστικές πολιτικές που ευαγγελίζεται μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με την ΕΕ. Ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές οι οποίες αν παραβιαστούν θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν στην άρση της στήριξής στον ΣΥΡΙΖΑ;

Οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ υποδεικνύονται από την ανάγκη επιβίωσης της κοινωνίας μας, μιας κοινωνίας κάλυψης των αναγκών και όχι του καταναλωτισμού καθώς και από τον στρατηγικό μας στόχο για τη δημιουργία μιας σοσιαλιστικής κοινωνίας. Τα παραπάνω μας δεσμεύουν για σύγκρουση με όλους τους μηχανισμούς που επιβάλουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που έχουν οδηγήσει σε αυτή την ανθρωπιστική κρίση. Για εμάς αυτή είναι η κόκκινη γραμμή. Όλα αυτά όμως μπορούν να πραγματωθούν μόνο με την στήριξη και την αποφασιστικότητα των πολιτών της χώρας μας, όχι μόνο μέσα στο παραβάν των εκλογών σε εθνικό επίπεδο, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στις ευρωεκλογές και στα σωματεία αλλά κυρίως στον δρόμο. Έτσι λοιπόν μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, είναι αδύνατη οποιαδήποτε οπισθοχώρηση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, διότι χωρίς αυτό δεν μπορεί ούτε να υλοποιηθεί, πολύ περισσότερο να σταθεί μια κυβέρνηση της αριστεράς. Τις κόκκινες γραμμές τις υπερασπίζεται ο λαός με την θέληση και τους αγώνες του, δεν είναι θέμα ούτε προσωπικών εκβιασμών ούτε προσωπικών στάσεων.

 

8. Αν σας κλειδώναμε μισή ώρα στο ίδιο γραφείο με τον Αντώνη Σαμαρά, τι θα του λέγατε;

Ο πρωθυπουργός σπάνια εξέρχεται από το Μαξίμου, εγώ δεν έχω πάει ποτέ, άρα οποιοδήποτε συνάντηση κρίνεται απίθανη, όπως και να έχει πάντως δεν μπορείς να συνεννοηθείς με άνθρωπο με τον οποίο μιλάς διαφορετική “γλώσσα”…

 

9.  Πως πιστεύετε ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί άμεσα το φαινόμενο Χρυσή Αυγή –κυρίως η επιρροή της σε ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος;

Δυστυχώς μέρος από τις ιδέες και την ρητορική που χρησιμοποιεί το νεοναζιστικό μόρφωμα στην προπαγάνδα του με την οποία προσεταιρίστηκε μερίδα των πολιτών της χώρας μας είχε νομιμοποιηθεί με την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος του ΛΑ.ΟΣ στην κυβέρνηση της χώρας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και από την ρητορική που χρησιμοποιούσε και χρησιμοποιεί ο πρωθυπουργός της χώρας. Έτσι λοιπόν η μάχη που δίνεται απέναντι στο ρατσισμό, την ξενοφοβία, τον αντικομμουνισμό (όπως κατά δήλωση του είναι ο Μπαλτάκος, ο Γεωργιάδης και αρκετοί άλλοι του κόμματος της Ν.Δ) πρέπει να ενταθεί έτσι ώστε να ξεριζωθεί όλη αυτή η προπαγάνδα που έχει δηλητηριάσει μερίδα του λαού μας. Η πραγματικότητα όμως είναι πως μια μειοψηφία που ασπάζεται τις αντιδημοκρατικές ιδέες του εθνικοσοσιαλισμού και αντιλαμβάνεται τον εαυτό της ως συνέχεια των δοσίλογων και των ταγματασφαλιτών υπήρχε ως κομμάτι της Ν.Δ και μετέπειτα του ΛΑΟΣ.

Ο λαός πρέπει να αντιληφθεί τον πραγματικό ρόλο του νεοναζιστικού μορφώματος και να διακρίνει πως το ταξικό του συμφέρον είναι να τους στείλει εκεί που τους αξίζει, στον πάτο της ιστορίας. Από εκεί και πέρα εννοείται πως η ενεργοποίηση της δικαιοσύνης υπό την πίεση του αντιφασιστικού κινήματος -η οποία στεκόταν “τυφλή” με ξεκάθαρες τις πολιτικές ευθύνες έως την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον δολοφονικό-φασιστικό μηχανισμό της Χ.Α- αποτελεί λαϊκή απαίτηση.

Μοιραστείτε.

1 Σχόλιο

  1. Pingback: Βαγγέλης Διαμαντόπουλος: ”Η “μονταζιέρα” αποκαλύπτει την μισαλλόδοξη ηθική της δεξιάς” | Φούιτ.gr

Αφήστε ένα σχόλιο