panagiotarea

Από τον Νίκο Αραπάκη

Εχθές, μετά τη σύλληψη του πρώην προέδρου του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», Ανδρέα Μαρτίνη, έμαθα κάτι που δεν γνώριζα: η κυρία Άννα Παναγιωταρέα ήταν διορισμένη στο εν λόγω νοσοκομείο. Και μάλιστα χωρίς συγκεκριμένη αρμοδιότητα, ενώ αμειβόταν με ένα ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο (για 8000 ευρώ το μήνα κάνουν λόγο οι κακές γλώσσες). Βέβαια, όπως διαπίστωσα λίγο αργότερα, αυτή η είδηση δεν είναι καινούργια. Είχε κυκλοφορήσει χρόνια πριν, απλώς δεν είχε πέσει στην αντίληψή μου.

Μολονότι δεν έπεσα από τα σύννεφα, η ικανότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου να «τρουπώνει» σε διάφορες θέσεις, άσχετες οι περισσότερες μεταξύ τους, πραγματικά με εντυπωσίασε. Με αφορμή αυτό, αλλά αιτία τους πάμπολλους διορισμούς της σε θέσεις που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με το δημόσιο, σκέφτηκα να γράψω λίγα πράγματα για τη γυναίκα-φαινόμενο. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω, αν και είμαι βέβαιος πως οι περισσότεροι το γνωρίζουν, πως η κυρία Παναγιωταρέα είναι υπέρμαχος του μικρού κράτους, της αριστείας,  της αξιολόγησης και λοιπών αξιοκρατικών διαδικασιών.

Η κυρία Παναγιωταρέα ξεκίνησε την επαγγελματική της καριέρα το 1974 ως καθηγήτρια φιλολογίας στο γυμνάσιο Αταλάντης. Δυο μήνες μετά το διορισμό της, παραιτήθηκε από τη θέση και μεταπήδησε στο υπουργείο πολιτισμού, από το οποίο πολύ σύντομα αποσπάστηκε στην ΕΡΤ, ως επικεφαλής του τμήματος μεταγλώττισης. Το 1976 παραιτήθηκε από το υπουργείο πολιτισμού και ανέλαβε διευθύντρια του τμήματος ενημερωτικών και επιμορφωτικών εκπομπών της ΕΡΤ. Κι όλα αυτά, χωρίς οι σπουδές της (απόφοιτος της φιλοσοφικής του Πανεπιστημίου Αθηνών) να έχουν κάποια σχέση με τα καινούργια της καθήκοντα.

Στην ΕΡΤ παρέμεινε μέχρι την ημέρα που την εξουσία ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ, για να επανέλθει την περίοδο Μητσοτάκη, 90-93, όπου είχε δική της εκπομπή στην ΕΤ2. Το 1994, γίνεται διδάκτωρ στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, στο ΑΠΘ. Ενώ ένα χρόνο αργότερα εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Μολονότι οι πρώτες της προσλήψεις στο ΑΠΘ δεν προκαλούν ιδιαίτερες αναταράξεις, όταν τα επόμενα χρόνια προσπαθεί να καταλάβει θέση αναπληρώτριας στο ίδιο τμήμα, ξεσπά πραγματικός πόλεμος (υπάρχουν πάμπολλα, σχετικά δημοσιεύματα στο διαδίκτυο –τα συντριπτικά περισσότερα αρνητικά).

Πλήθος φοιτητών, με μεγάλη μερίδα των οποίων βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο, αλλά και συναδέλφων της καθηγητών την κατηγορούν για ανεπάρκεια. Σταχυολογώ κάποιες από τις κατηγορίες που της αποδίδουν: ανυπαρξία μεταπτυχιακού (η ίδια, στο βιογραφικό της, ισχυρίζεται ότι έχει παρακολουθήσει «μεταπτυχιακά σεμινάρια»). Διδακτορικό άσχετο με το αντικείμενο διδασκαλίας (το διδακτορικό της έχει ως θέμα «τη δημιουργίας εθνικής και προσφυγικής συνείδησης», ενώ διδάσκει τα μαθήματα  «τηλεοπτική δημοσιογραφία: τεχνικές έρευνας και συνέντευξης, «ανάλυση και σύνθεση ειδήσεων». Ανύπαρκτες δημοσιεύσεις σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά του εξωτερικού κλπ… κλπ… κλπ…

Εκτός από την ΕΡΤ, η κυρία Παναγιωταρέα έχει εργαστεί και στο ραδιοφωνικό σταθμό του δήμου Αθηναίων, τον 9,84, από τον οποίον αμειβόταν, για δίωρη εβδομαδιαία εκπομπή, με 5-6 σημερινούς βασικούς μισθούς. Δυστυχώς για την ίδια και ευτυχώς για τα ταμεία του δήμου Αθηναίων, απολύθηκε, μαζί με πλήθος άλλων δημοσιογράφων, οι οποίοι αμείβονταν με εξίσου δυσθεώρητα ποσά, το 2011. Σημειωτέον, ότι την ίδια περίοδο η κυρία Παναγιωταρέα εισέπραττε μισθούς από: ΑΠΘ, ΕΡΤ, Ωνάσειο (σύμβουλος δημοσίων σχέσεων), νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν. Ένας μισθός, δύο μισθοί, τρεις μισθοί, τέσσερις μισθοί. Και ένας από τον 9,84, πέντε μισθοί το σύνολο.

Πριν λίγα χρόνια η κυρία Παναγιωταρέα διορίσθηκε εκπρόσωπος τάφου (παγκόσμια πρωτοτυπία). Αμισθί αυτή τη φορά (να τα λέμε κι αυτά). Στόχος της ήταν να ενημερώνει αντικειμενικά και έγκυρα γύρω από τις ανασκαφές στην Αμφίπολη, που τότε απασχολούσαν το πανελλήνιο. Δυστυχώς, δεν μακροημέρευσε στα καινούργια της καθήκοντα. Όχι με ευθύνη δική της βέβαια. Απλώς, ο τάφος αποδείχθηκε συλημένος και τα φοβερά και τρομερά ευρήματα, που περιμέναμε όλοι με κομμένη την ανάσα, δεν εμφανίστηκαν ποτέ. Το μόνο που κατάφερε ήταν να αυγατίσει τους επισκέπτες στο λογαριασμό της στο facebook, όπου συχνά-πυκνά δημοσίευε φωτογραφίες από τις ανασκαφές. Αξίζει επίσης να αναφέρω ότι, με αφορμή την ενασχόλησή της με την ανασκαφή, έκανε αγωγή, για συκοφαντική δυσφήμηση, στη συνδικαλίστρια, αρχαιολόγο και μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Δέσποινα Κουτσούμπα, από την οποία ζητά το ποσό των 15.000 ευρώ (όσο δυο μισθοί από το Ερρίκος Ντυνάν).

Κλείνοντας να αναφέρω ότι η κυρία Παναγιωταρέα είχε  πάντοτε άριστες σχέσεις με την εκκλησία. Υπήρχε αμοιβαία εκτίμηση με το μακαρίτη πλέον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ενώ κάπου πήρε το μάτι μου ότι ο πατριάρχης Αλεξάνδρειας «περιεκόσμησε την κυρία Παναγιωταρέα δια του χρυσού λέοντος του τάγματος του λέοντος Αλεξανδρείας για την έμπρακτη συναντίληψή της προς το έργο του θρόνου του Αγίου Μάρκου» (μη με ρωτήσετε τι είναι αυτό, αντιγραφή το έκανα. Πάντως, καλό μου φαίνεται).

Αυτά τα ολίγα για τη γυναίκα-φαινόμενο, η οποία μολονότι εργάστηκε σε πολλά ιδιωτικά ΜΜΕ, ποτέ δεν έπαψε να επιζητά τους –παχυλούς– μισθούς τους ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Υ.Γ.

Προσπάθησα να είμαι προσεκτικός διότι, μετά την αγωγή στην Κουτσούμπα, ένα φόβο τον έχω. Γι’ αυτό και δεν ανέφερα τίποτα για την πρόσληψή της στο Ερρίκος Ντυνάν ή το Ωνάσειο. Διότι, τουλάχιστον στην πρώτη περίπτωση, πολλά απ’ όσα ήθελα να αναφέρω τη σήκωναν την αγωγούλα τους…

Μοιραστείτε.

18 Σχόλια

 1. Δέσποινα Κουτσούμπα στις

  Να σημειώσω όμως ότι η αγωγή ακυρώθηκε, καθώς δεν εμφανίστηκε ο δικηγόρος της ενάγουσας στο εξ αναβολής δικαστήριο (την αναβολή την είχε ζητήσει η ενάγουσα). Οπότε, αν έχεις στοιχεία για όσα λες, δεν είναι να φοβάσαι.
  Ο λόγος της αγωγής (πλήρως τεκμηριωμένος) εδώ: https://dkoutsoumpa.gr/2014/09/post=247/

  • Νίκος Αραπάκης στις

   Κυρία, Κουτσούμπα, αφενός δεν γνώριζα για την ακύρωση της αγωγής, αφετέρου χαίρομαι. Τα στοιχεία, θέλω να πιστεύω ότι είναι τεκμηριωμένα. Έτσι κι αλλιώς, δεν είπα κάτι φοβερά πρωτότυπο. Πάνω κάτω, όλοι τα γνωρίζουν. Απλώς, πολλές φορές δεν χρειάζονται καν στοιχεία για να σε κυνηγήσει κάποιος… Ελπίζω ότι με αντιλαμβάνεστε.

 2. Γωγώ στις

  Μπράβο….τα γράψατε πολύ ωραία….και μας στενοχωρήσατε αλλά δυστυχώς όπως μας έβρισε και η κα Μπακογιάννη της οποίας η εταιρεία της κορούλας φαίνεται στο πόρισμα των ελεγκτών να εισπράττει 320.000 ευρώ…..ΚΑΛΑ ΝΑ ΠΑΘΟΥΜΕ.

 3. Ιωάννα στις

  Το ότι η εν λόγω κυρία απασχολεί και άνδρες της ελληνικής αστυνομίας, που έχουν αναλάβει τη φύλαξή της, το ξέρετε;

 4. Όμηρος στις

  Τι μπουμπούκια πάντως έχει αυτό το σύστημα το ΠΑΣΟΚΟ-ΝουΔου !!!!!!!!!!!!!!! Διαλεκτά 1προς 1 !
  Ό,τι φάμε ,ό,τι πιούμε και ό,τι αρπάξει ο Κώλος μας αλλά τον λογαριασμό στον μουζίκο Ελληνικό
  λαό !!!

 5. Παν στις

  Ξεχασες βεβαια να πεις οτι ηταν η παρουσιαστρια που καλεσε σε αποκλειστικη συνεντευξη για ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ τον καταληψια Αλεξη Τσιπρα. Ηταν αυτη που τον εβγαλε στο κλαρι και μας τον φορτωσε στη πλατη!.

 6. tolis στις

  Δυστυχώς υπήρξαν και υπάρχουν πολλές Παναγιωταρέες… Ας μεριμνήσουν λοιπόν οι “εταίροι” – γιατί υπάρχουν πολλοί βολεμένοι και εδώ δεν τους πειράζει κανείς- μέσω της φορολόγησης να επιστραφούν κάποια από αυτά τα λεφτά. Αυτή είναι η Ελλάδα που πρέπει να διώξουμε…

 7. ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΡΕΜΙΟΣ στις

  Δυστυχώς η Ελλάδα του προχθές,του χθές,του σήμερα,του αύριο και πιθανότατα του μεθαύριο,δεν πρόκειται να αλλάξει και οι άνθρωποι που έχουν την να τρυπώνουν σε κάποιες θέσεις,θα υπάρχουν στο διηνεκές και θα ζούν σε βάρος μας!Κι άμα τρουπώσω τρούπωσα κι άντε να με βγάλεις,όπως έλεγε και ο Κώστας Βουτσάς σε μια ελληνική ταινία!
  Μπορούμε να αλλάξουμε νοοτροπία,τρόπο σκέψης,να αποκτήσουμε συνείδηση,να μην σκεπτόμαστε μόνον ατομικά,αλλά μέσα απο την δική μας υγιή σκέψη να βοηθήσουμε το γενικότερο καλό?ΔΥΣΚΟΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΕΛΛΗΝΕΣ!Και πόσοι άλλοι σαν την εν λόγω θα υπάρχουν!!!!!!!!!!!!!!!.

 8. Lef στις

  Με δυό λόγια, αυτό το μπουμπούκι άνθιζε όποτε έβγαινε η ΝΔ και μαραινόταν όποτε έβγαινε το ΘΑΣΟΚ…
  Α ρε Ελαδιστάν…

 9. Να προσθέσω ότι, όταν ήρθε ο Κλίντον στην Ελλάδα και έφερε μαζί του ένα τσούρμο Ελληνοαμερικανους επιχειρηματίες που όλοι είχαν φτάσει κάπου χάρη μόνο στην αξία τους και στην σκληρή τους δουλιά, η Παναγιωταρέα τους αποκάλεσε “οι πιατάδς από την Αμερική”. Αυτοί οι “πιατάδες” ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα γιατί την αγαπούσαν την πατρίδα τους. Μόνο που όσοι το τόλμησαν, βρέθηκαν αντιμέτωποι με κάτι λαμόγια σαν την Παναγιωταρέα και έχασαν όχι μόνο τα λεφτά τους αλλα και την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα. Οι “πιατάδες” διαπρέπουν στην Αμερική και τα παιδιά τους είναι πρώτα σε όλα. Αλλά που να ξέρει η εν λόγω “κυράτσα” από αξιοκρατία και σκληρη δουλειά…

 10. alex στις

  Δε διαβασα το αρθρο, ειλικρινα γιατι να ασχοληθουμε με ενα κειμενο για την Παναγιωταρεα.
  Ας αναζητησουμε αυτους που ειναι αληθινοι ανθρωποι και δειχνουν εναν αλλο δρομο.

 11. Ελένη στις

  Να ξέρετε ότι το “αμισθί” είναι τίτλος χωρίς αντίκρυσμα.
  Συνήθως όταν λένε αμισθί εννοείται ότι τα τσιμπάει ΜΑΥΡΑ.
  Ήταν επίσης αυτή που επέλεξε τον Αλέξη πρόεδρο 15μελούς και του πήρε συνέντευξη για τον “αγώνα” του να μην ενημερώνονται οι γονείς από το σχολείο όταν τα παιδιά έκαναν σκασιαρχείο γιατί θιγόταν η προσωπικότητά τους…. (μπαρμπούτσαλο εκ γενετής) τυχαία επελέγη;;;
  Κι ό,τι και αν έχει γίνει η Αννούλα έχει επιβιώσει σαν φελλός σε κακοκαιρία μέσα στο περιβάλλον την μεταπολίτευσης. Μου έκανε εντύπωση το διδακτορικό της… “δημιουργία εθνικής και προσφυγικής συνείδησης” γιατί να έχω συνείδηση πρόσφυγα ενώ δεν είμαι; Εθνική συνείδηση έχουμε δεν υπάρχει ανάγκη να μας την φτιάξουν οι παναγιωταρέες ούτε οι δραγώνες φραγκουδάκες ή ρεπούστες… Όλα τα νεοταξίτικα τσατσο-φρόκαλα καύλα με το πρόσφυγο το μιτανάστο κι ότι αλλοδαπούτσικο ντε και καλά. Μόλις βλεπεις τέτοια ξέρεις με τι έχεις να κάνεις και την σβήνεις.

 12. ΘΟΔΩΡΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ στις

  Πολύ “ζουμερά” όσα γράψατε κ. Αραπάκη.
  Μοιάζουν όντως απίστευτα!

  Για να μη σας κατηγορήσουν όμως για συκοφάντη (με πρώτο και καλύτερο εμένα), δεν βάζετε και καμιά στοιχειώδη τεκμηρίωση να συνεννοηθούμε; Το πιο ευκολότερο πράγμα για έναν δημοσιογράφο, είναι να εντοπίσετε και να συμπεριλάβετε τα ντοκουμέντα πρόσληψης ενός προσώπου σε χώρους εργασίας που ισχυρίζεστε πως πέρασε. Και έχοντας τα στοιχεία στα χέρια σας, να καλέσετε την κ. Παναγιωταρέα για τον αντίλογο, τον όποιον θα μπορούσε να προσφέρει στον εαυτό της, μετά από τέτοιες καταγγελίες.

  ΑΚΥΡΟ ένα άρθρο χωρίς δημοσιογραφική έρευνα. Διαφορετικά θα μπορούσε ο καθένας να γράψει “γαργαλιστικές” και “ζουμερές” ιστοριούλες για τον καθένα, ακόμα και για εσάς. Δημοσιογράφος δεν είμαι, αλλά έτσι έχω συνηθίσει τα έγκυρα δημοσιογραφικά άρθρα, τα οποία σπανίζουν στην πατρίδα μας και αντικαταστάθηκαν από κατευθυνόμενες “κακιούλες”. Δεν φαντάζομαι να έχετε ανάλογες φιλοδοξίες.

  • ΠΠ ορφυριδου Δήμητρα στις

   Όλα γνωστά,όλα δημοσιευμένα στις εφημερίδες όταν συνέβαιναν.Ποτε η Παναγιωταρέα δεν αντέδρασε.Ας το κάνει τώρα αν κάτι δεν ισχύει .Επίσης είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων αυτή μια καθηγήτρια δημοσίου.Ενας τέλος που ξέρει να επιπλέει.

 13. ΠΠ ορφυριδου Δήμητρα στις

  Όλα γνωστά,όλα δημοσιευμένα στις εφημερίδες όταν συνέβαιναν.Ποτε η Παναγιωταρέα δεν αντέδρασε.Ας το κάνει τώρα αν κάτι δεν ισχύει .Επίσης είναι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων αυτή μια καθηγήτρια δημοσίου.Ενας τέλος που ξέρει να επιπλέει.

 14. Pingback: Βίος και Πολιτεία της Άννας Παναγιωταρέα – Πως αρμέγει το δημόσιο – Όλα τα στοιχεία – info newstime

Αφήστε ένα σχόλιο