IMG_20140915_161515

«Την Πέμπτη στο δημοψήφισμα δεν θα ψηφίσετε για το SNP (σ.σ. το κόμμα που κυβερνά), ούτε για τον Σάλμοντ (σ.σ. Πρωθυπουργός της Σκωτίας). Θα ψηφίσετε για την Ανεξαρτησία ενός Έθνους, για την χειραφέτηση ενός Λαού»

Με αυτή την βαρυσήμαντη φράση ξεκίνησε την αναμενόμενη ομιλία του στην Γλασκώβη ο γνωστός αριστερός διανοούμενος Τρίκ Αλί. Ο λόγος της επίσκεψής του ήταν η στήριξη της καμπάνιας υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας. Απέναντί του είχε μια αίθουσα γεμάτη με   αφοσιωμένους και πολιτικοποιημένους Σκωτσέζους, οι οποίοι έδειχναν έτοιμοι για το μεγάλο βήμα.

IMG_20140915_164147

Στην εισήγησή του κατηγόρησε το Βρετανικό πολιτικό σύστημα ως πλήρως χειραγωγούμενο από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάτι που φάνηκε σε όλες τις εγκληματικές στρατιωτικές εκστρατείες των τελευταίων δεκαετιών. Δεν παρέλειψε επίσης να χλευάσει το επιχείρημα της Βρετανικής πλευράς περί επιδείνωσης των σχέσεων μιας ανεξάρτητης Σκωτίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, υποστηρίζοντας ότι είναι αντιφατικό ο Κάμερον και το κόμμα του να μιλούν για Ευρώπη ενώ έχουν προκηρύξει δημοψήφισμα εξόδου από αυτή το 2017. Άλλωστε είναι γνωστό,  ότι η ακροδεξιά και ευρωσκεπτικιστική ατζέντα Κάμερον δεν ενέπνευσε ποτέ τους Σκωτσέζους, ενώ δεν κρύβουν την δυσαρέσκειά τους γενικά στους Συντηρητικούς, ιδίως μετά την διακυβέρνηση Θάτσερ.

Κάλεσε επίσης τον κόσμο να μην εμπιστεύεται ούτε τους Εργατικούς, δηλώνοντας πλήρως συνειδητοποιημένος ότι αποτελούν την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος.

Αναφορικά με την οικονομία της Σκωτίας και τις πιέσεις που ασκούνται από τον χρηματοπιστωτικό τομέα, ο Ταρίκ Αλί επανέλαβε την πάγια εκτίμησή του: «Η Σκωτία αποτελεί μια πολύ πλούσια χώρα, που θα ευημερήσει ακόμα περισσότερο μετά την ανεξαρτησία. Δεν πιστεύω λοιπόν, ότι οι Τράπεζες δεν θα θέλουν να δραστηριοποιούνται σε μια τόσο σημαντική οικονομία. Εκτός αν είναι χαζές!»

Για το κλείσιμο της ομιλίας του επεφύλασσε τον τεράστιο θαυμασμό που νιώθει για την διεξαγωγή του πολιτικού διαλόγου που κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες στην Σκωτία. Εξήρε το επίπεδο και το πάθος της συμμετοχής των πολιτών και τόνισε ότι το γεγονός αυτό αποτελεί πολύ σπουδαία παρακαταθήκη για το μέλλον, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της Πέμπτης: «Είμαι βέβαιος, ένας ανεξάρτητος Σκωτσέζικος λαός δεν θα επιτρέψει ποτέ σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση να κάνει πίσω από τις υποσχέσεις που έχει δώσει» είπε χαρακτηριστικά. Πράγματι, οι Σκωτσέζοι δεν αναπαρήγαγαν ιστορικά στερεότυπα, ούτε παραλληλίστηκαν με τον Braveheart. Aντίθετα, ο δημόσιος διάλογος έγινε αποκλειστικά στο γήπεδο της πολιτικής και της οικονομίας.

Ο ενθουσιασμός που υπήρχε στην αίθουσα αποτυπώθηκε  και στην τελευταία αποστροφή του λόγου του Ταρικ Αλί: «Μην ακούτε την Βρετανική προπαγάνδα. Προχωρήστε και νικήστε!», είπε με σηκωμένη την γροθιά.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο