Τάκης Αλεξανδράκης: χωρίς επίδομα οι νεοεισερχόμενοι στην αναπηρία

0

Ο κ. Τάκης Αλεξανδράκης έχει σπουδάσει φυσικοθεραπεία και νομική στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας. Ο κ. Αλεξανδράκης είναι συντονιστής του επιστημονικού forum “στο επίκεντρο ο άνθρωπος” και βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των ατόμων με αναπηρία. Πριν λίγες ημέρες μίλησε στο Πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ για τα θέματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρίες, την πανδημία και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.


Ολόκληρη η συνέντευξη στο παραπάνω link, ακολουθούν τα κυριότερα σημεία από τα λεγόμενα του κ. Αλεξανδράκη:

Κι εγώ είμαι άνθρωπος με αναπηρία, είμαι τυφλός από την ηλικία των 14 ετών εξαιτίας ιατρικού σφάλματος. Υπ’ αυτές τις συνθήκες πορεύτηκα και με την αγάπη της οικογένειας και την πίστη στο Θεό καταφέρνω να βοηθώ τους συνανθρώπους μου για την εξωδικαστική επίλυση των υποθέσεών τους.

Ως προς το ζήτημα που απετέλεσε και την αφορμή για την επικοινωνία μας να επισημάνω πως το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) αποτελεί τον κύριο φορέα για την πιστοποίηση αναπηρίας για τους περισσότερους συνανθρώπους μας, πέραν των ανώτατων στρατιωτικών υγειονομικών επιτροπών που λειτουργούν παράλληλα. Αυτή την στιγμή δεν πραγματοποιεί πιστοποιήσεις εξαιτίας της πανδημίας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πως για τους νεοεισερχόμενους στην αναπηρία που αναμένουν να λάβουν για πρώτη φορά το επίδομα που δικαιούνται υπάρχει καθυστέρηση. Επίσης, όσοι πρέπει να επανεξεταστούν δεν έχουν δυνατότητα να το πράξουν.

Ευτυχώς τουλάχιστον για τους δεύτερους υπάρχει πρόβλεψη και συνεχίζεται μέχρι την επόμενη πιστοποίησή τους η επιδότησή τους, όπως τουλάχιστον έχει ανακοινωθεί αρμοδίως. Αν υπάρχει πληροφορία που να βεβαιώνει πως δεν τηρείται η συγκεκριμένη διαδικασία σε κάποια περίπτωση, αναμένω να με καλέσουν για να με ενημερώσουν και να ενεργήσω αναλόγως.

Τονίζω πως η διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας και ο πίνακας εκτίμησης ποσοστού αναπηρίας χρήζουν αναμόρφωσης, αλλά αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε σε κάποια επόμενη επικοινωνία μας.

Ως προς την πρότασή μου για πιστοποίηση της αναπηρίας μέσω τηλεδιάσκεψης σημειώνω τα ακόλουθα:

  • Η υγειονομική επιτροπή του ΚΕ.Π.Α. δεν έχει ούτε το χρόνο ούτε τα μέσα για να πραγματοποιήσει ουσιαστική εξέταση του ανθρώπου με αναπηρία.
  • Η απόφασή της βασίζεται κυρίως στον εισηγητικό φάκελο που έχει συντάξει ο θεράπον ιατρός και στις εσωκλειόμενες εξετάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί σε δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.
  • Η φυσική παρουσία του εξεταζόμενου δεν προσφέρει στην διαδικασία, αντιθέτως τον ταλαιπωρεί και επιπροσθέτως τον εκθέτει σε κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό, όταν συνωστίζεται στους προθαλάμους αναμονής του ΚΕ.Π.Α.

Να σημειωθεί πως οι περισσότεροι εξεταζόμενοι διαθέτουν ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα είτε εξαιτίας της πάθησής τους αυτής καθ’ αυτής είτε εξαιτίας της φαρμακευτικής αγωγής που λαμβάνουν.

Υπ’ αυτές τις συνθήκες προτείνω την εξ’ αποστάσεως πιστοποίηση της αναπηρίας μέσω τηλεδιάσκεψης, με παράσταση ενός εκπροσώπου του στην υγειονομική επιτροπή. Είναι μια λύση χρήσιμη και κρίσιμη την συγκεκριμένη στιγμή, που λύνει και το πρόβλημα της αναστολής λειτουργίας των ΚΕ.Π.Α.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο