χιος

Με καταστροφή απειλούνται μαστιχοπαραγωγοί στο νησί (φωτογραφία αρχείου) | ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Από το Γιώργο Παγούδη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχτηκε η Χίος με απόφαση της περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Χριστιάννας Καλογήρου, λόγω της πυρκαγιάς που μαίνεται.

Σε τρία μέτωπα συνεχίζει να καίει η φωτιά, που ξεκίνησε στη Χίο στις τρεις τα ξημερώματα λίγο έξω από τον οικισμό της Ελάτας.

Το μεγαλύτερο που κρίνεται και ως το πλέον επικίνδυνο, κινείται βόρεια και βρίσκεται έξω από το χωριό του Άγιου Γιώργη Συκούση.

Ένα νέο μέτωπο έχει δημιουργηθεί έξω από τα  Αρμόλια και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη ώστε να μην πλησιάσει το χωριό. Το τρίτο μέτωπο καίει καλλιέργειες έξω από το Πυργί. 

Από αέρος αυτή τη στιγμή επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα. Νωρίτερα λόγω των δυνατών ανέμων τα αεροπλάνα είχαν αποχωρήσει.

Στα μέτωπα της πυρκαγιάς βρίσκονται 16 οχήματα της πυροσβεστικής με 38 πυροσβέστες, 33 άτομα πεζοπόρο τμήμα και 21 υδροφόρες.

Η σοβαρότητα της κατάστασης επέβαλε και την κλήση ενισχύσεων από Αθήνα, Θεσσαλία και Κεντρική Μακεδονία που αναμένονται στη Χίο με 21 οχήματα με 50 πυροσβέστες.

«Εφ.Συν.»

Από το νότιο μέτωπο της πυρκαγιάς μεγάλες ζημιές σε αγροτικές καλλιέργειες έχουν αναφερθεί σε Λιθί, Πυργί, Μεστά και Ολύμπους.

Ακόμη λέγεται ότι έχουν καεί οχήματα, αγροτικά μηχανήματα  και αγροικίες σε περιοχές περιμετρικά των χωριών αυτών.

Να σημειωθεί ακόμα ότι λόγω των καπνών έχουν εκκενωθεί η Ελάτα και η Βέσσα, ενώ νωρίς το πρωί πολλοί κάτοικοι του Πυργίου και των Ολύμπων αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από τα σπίτια τους.

Οι φλόγες πέρασαν και μέσα από τις περιοχές που είχαν καεί και στη μεγάλη φωτιά του 2012 βάζοντας οριστικά ταφόπλακα σε όποιες ελπίδες για φυσική αναγέννηση της περιοχής.

Αύριο το πρωί θα επισκεφτεί τη Χίο o υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να εξετάσει τις ζημιές που έχουν προκληθεί στις καλλιέργειες από τη πυρκαγιά που ξέσπασε στη Νότια Χίο.

Από τη φωτιά στη Χίο
Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο