Βουτιά

Νέα μεγάλη «βουτιά» κατέγραψε η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν τον Αύγουστο, μόλις τρεις μήνες μετά την έναρξη της προεδρικής του θητείας, αφού μόλις το 40% δηλώνει ικανοποιημένο για τα πεπραγμένα του, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση του IFOP για τη σημερινή le Journal du Dimanche.

Πρόκειται για ένα ποσοστό μειωμένο κατά 14 μονάδες, έναν μήνα μετά την πτώση 10 μονάδων τον Ιούλιο, καθώς η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα, που έρχεται το φθινόπωρο, και άλλες εξαγγελίες του έχουν κοστίσει.

Συνολικά η δημοφιλία του Μακρόν έχει υποστεί μείωσε 22 εκατοστιαίων μονάδων μετά το πρώτο βαρόμετρο των IFOP-JDD, το οποίο είχε δημοσιευθεί πριν από τρεις μήνες, αμέσως μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα.

Την αντίστοιχη περίοδο του 2012, ο προκάτοχός του Φρανσουά Ολάντ διατηρούσε ακόμα ύψηλή δημοτικότητα (54%), ενώ εκείνη του Νικολά Σαρκοζί ήταν ακόμα εξαιρετικά υψηλή το 2007 (67%).

Τον Αύγουστο το 26% των ερωτηθέντων δήλωσε «μάλλον ικανοποιημένο» (-11) και το 4% «πολύ ικανοποιημένο» (-3) από τον Μακρόν. Το ποσοστό αυτών που εκδηλώνουν δυσαρέσκεια αυξήθηκε από το 43% στο 57%, με το 37% (+9) «μάλλον δυσαρεστημένο» και το 20% (+5) «πολύ δυσαρεστημένο». Ένα 3% (αμετάβλητο) δεν εξέφρασε άποψη.

Παράλληλα, και η δημοτικότητα του πρωθυπουργού της Γαλλίας, του Εντουάρ Φιλίπ, επίσης κατέγραψε πτώση εννέα μονάδων την ίδια περίοδο, από το 56% στο 47%, Το 45% των ερωτηθέντων δήλωσε «μάλλον ικανοποιημένο» (-7) και το 2% «πολύ ικανοποιημένο» (-2).

Αντίθετα, το 32% δήλωσε «μάλλον δυσαρεστημένο» (+5) και το 13% «πολύ δυσαρεστημένο» (+3). Το ποσοστό των ερωτηθέντων οι οποίοι δεν εξέφρασαν άποψη αυξήθηκε από το 7% στο 8%.

Τα στοιχεία της έρευνας δείχνουν ότι ο ηγέτης της Ανυπότακτης Γαλλίας Ζαν-Λικ Μελανσόν (59%) θεωρείται ο πολιτικός που θα ασκήσει την αντιπολίτευση στον Μακρόν τα επόμενα χρόνια και βρίσκεται αρκετά μπροστά από την πρόεδρο του Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν (51%) , τους Μπενουά Αμόν (πρώην Σοσιαλιστικό Κόμμα) και Λοράν Βοκιέ (Ρεπουμπλικάνοι) που συγκεντρώνουν ένα 27% ο καθένας, τη δήμαρχο του Παρισιού Αν Ινταλγκό (19%) και τον πρώην πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ (14%).

Το γκάλοπ διενεργήθηκε με τηλεφωνικές συνεντεύξεις και μέσω Διαδικτύου από το IFOP την 25η και 26η Αυγούστου σε δείγμα 1.023 προσώπων, αντιπροσωπευτικό του γαλλικού πληθυσμού, ηλικίας 18 ετών και άνω, με τη μέθοδο των ποσοστώσεων.

efsyn.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο