Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες η κυβέρνηση στη Βουλή, προβλέπεται έκπτωση άνω του 98% στο ποσό που οφείλουν να καταβάλλουν για το 2020 οι τηλεοπτικοί σταθμοί ως αντίτιμο για τις άδειες εθνικής εμβέλειας, πλήρης απελευθέρωση των αποδοχών των επικεφαλής της ΕΡΤ και του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων καθώς και αυξημένα μισθολόγια για στελέχη της Δημόσιας Τηλεόρασης.


Με το σχέδιο νόμου με τίτλο “Ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 10ης Μαρτίου 2010 για τον συντονισμό ορισμένων νομοθετικών, κανονιστικών και διοικητικών διατάξεων των κρατών μελών σχετικά με την παροχή υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, όπως έχει τροποποιηθεί με την Οδηγία (ΕΕ) 2018/1808 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 14ης Νοεμβρίου 2018 και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.” η κυβέρνηση ρυθμίζει τις σχέσεις με τα ΜΜΕ, χωρίς να χρειάζεται να εκτεθεί με μια νέα “Λίστα Πέτσα”.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπεται, μεταξύ άλλων:
  • οι σταθμοί εθνικής εμβέλειας δικαιούνται έκπτωση 98% στο ετήσιο αντίτιμο για τις άδειες τους. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως από τα 3,5εκ€ η καταβολή πέφτει στις 50.000€
  • περαιτέρω διευκόλυνση στα κανάλια τα οποία θα μπορούν πλέον να καταβάλλουν σε περισσότερες δόσεις το αντίτιμο για τη δόση του 2021.
  • απελευθέρωση της υφιστάμενης νομοθεσίας για τις αποδοχές του προέδρου και του διευθύνοντα συμβούλου της ΕΡΤ καθώς και του Προέδρου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.
  • με απόφαση των αρμοδίων υπουργών θα καθορίζονται αποδοχές ειδικών κατηγοριών σε στελέχη ή απασχολούμενους της ΕΡΤ
  • οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί μπορούν να αλλάξουν άπαξ τη φυσιογνωμία του προγράμματός τους μέχρι την έκδοση της σχετικής προκήρυξης για τη χορήγηση αδειών λειτουργίας.
  • το ΕΣΡ με απόφαση του, ορίζει το ύψος των πρόσθετων αμοιβών των πάσης φύσεως επιτροπών και ομάδων εργασίας που συγκροτεί

Είναι σαφές πως το νομοσχέδιο έχει σαφή προεκλογική χροιά, αφού η κυβέρνηση διασφαλίζει για άλλη μια φορά τους υποστηρικτές της, φροντίζει για τα στελέχη της σε ΕΡΤ και ΕΣΡ και μαζί με τον μίνι ανασχηματισμό του Ιανουαρίου και το άνοιγμα στους ομογενείς γεμίζει την φαρέτρα της, λίγο πριν την τελευταία στροφή και την τελική ευθεία προς τις κάλπες.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο