Προς υπογραφή εκτεταμένης αμυντικής συμφωνίας με το Ισραήλ ύψους $1,68δισ. η Ελλάδα

0

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της The Jerusalem Post, Ισραήλ και Ελλάδα πρόκειται να υπογράψουν μια ευρεία συμφωνία ασφάλειας ύψους $1,68δισ., η οποία περιλαμβάνει την προμήθεια δέκα αεροσκαφών M-346 (Lavi) και την ίδρυση σχολής πτήσεων.


Η συμφωνία που θα υπογραφεί  περιλαμβάνει την ίδρυση και λειτουργία σχολής πτήσεων για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία, από την Elbit Systems. Περιλαμβάνει επίσης τη συντήρηση αεροσκαφών T-6 (Efroni), καθώς και την παροχή προσομοιωτών, εκπαίδευσης και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Το ύψος της συμφωνίας αγγίζει τα $1,68δισ. και έχει χρονικό ορίζοντα 20ετίας.


Μπένι Γκάντζ, Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ:

“Η συμφωνία αντικατοπτρίζει τις εξαιρετικές και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Είναι μια μακροπρόθεσμη σχέση που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα τόσο του Ισραήλ όσο και της Ελλάδας, θα δημιουργήσει εκατοντάδες θέσεις εργασίας και στις δύο χώρες και θα προωθήσει τη σταθερότητα στη Μεσόγειο. Στο τηλεφώνημα που έλαβα μετά την έγκριση της συμφωνίας, ευχαρίστησα τον φίλο μου Έλληνα Υπουργό Άμυνας, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, και εξέφρασα την εκτίμησή μου για την προσωπική του συμμετοχή στην προώθηση αυτού του έργου. Εξέφρασα επίσης την πρόσφατη ενίσχυση των αμυντικών σχέσεων των χωρών μας και σημείωσα την προσδοκία μου ότι αυτές θα εμβαθύνουν περαιτέρω».


Αυτή είναι η μεγαλύτερη συμφωνία προμηθειών εξοπλιστικών μεταξύ των δύο χωρών μέχρι σήμερα, και η έγκριση από την Αθήνα επιτρέπει στα μέρη να προχωρήσουν στις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στην υπογραφή σύμβασης.

Στο εγγύς μέλλον, η SIBAT, η Διεύθυνση Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας στο Υπουργείο Άμυνας και η Elbit Systems θα υπογράψουν τη συμφωνία για την ίδρυση της ελληνικής σχολής πτήσεων. Μοντέλο σύμφωνα με την ακαδημία πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (IAF), το ελληνικό σχολείο θα είναι εξοπλισμένο με 10 αεροσκάφη εκπαίδευσης M-346 που παράγονται από την ιταλική εταιρεία, Leonardo. Τα γνωστά ως “Lavi” αεροσκάφη χρησιμοποιούνται επίσης στην ισραηλινή σχολή πτήσεων και θεωρούνται πολύ επιτυχημένα.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Elbit Systems είναι έτοιμη να παρέχει κιτ για την αναβάθμιση και τη λειτουργία του αεροσκάφους T-6 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η Elbit θα παρέχει επίσης εκπαίδευση, προσομοιωτές και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Στο μέλλον, τα μέρη θα εξετάσουν επίσης τομείς συνεργασίας μεταξύ των ισραηλινών και ελληνικών ακαδημιών πτήσεων.


Ο Yair Kulas, Διευθυντής SIBAT:

“Η έγκριση αυτής της συμφωνίας από την ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ιστορικό βήμα για την περαιτέρω εμβάθυνση των εξαιρετικών αμυντικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας. Δεν πρόκειται απλώς για μια συμφωνία εξαγωγής άμυνας, αλλά για μια εταιρική σχέση για την τουλάχιστον 20 χρόνια. Θα ήθελα να ευχαριστήσω το ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την εμπιστοσύνη του και για την ανάθεση αυτού του σημαντικού έργου στο Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ και στην εξαιρετική αμυντική βιομηχανία μας.”

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο