παναμα

Adtech Ad

Πολιτική θύελλα στην Ισλανδία μετά την εμπλοκή του ονόματος του πρωθυπουργού Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον και της συζύγου του σε offshore εταιρία, όπως προκύπτει από την έρευνα στην υπόθεση Panama Papers.  Σύμφωνα με τα αρχεία που αποκαλύφθηκαν από το International Consortium of Investagation Journalists (ICIJ), ο Ισλανδός πρωθυπουργός ίδρυσε μαζί με τη σύζυγό του εταιρεία στις βρετανικές Παρθένες Νήσους για να κρύψει εκεί εκατομμύρια δολάρια. Ο ίδιος φανερά εκνευρισμένος αποχώρησε από συνέντευξη, όταν ο δημοσιογράφος θέλησε να τον ρωτήσει για την υπόθεση. Την παραίτησή του ζητά η αντιπολίτευση.

AdTech Ad

Τα έγγραφα που διέρρευσαν δείχνουν πως ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του αγόρασαν μια offshore με την επωνυμία Wintris το 2007. Αν και όπως φαίνεται δεν δήλωσε τη σχέση του με την εταιρία όταν εισήλθε στη βουλή το 2009. Στη συνέχεια, ο νυν πρωθυπουργός πούλησε το μερίδιό του στη γυναίκα του προς 1 δολάριο οκτώ μήνες αργότερα. Ο ίδιος πάντως ισχυρίζεται πως η γυναίκα του δεν αποκόμισε κάποιο οικονομικό όφελος από όλη αυτή την υπόθεση, ενώ όπως αναφέρει και παρακάτω τη διαδικασία σύστασης της εταιρίας ανέλαβε μια τράπεζα. Η offshore φαίνεται πως χρησιμοποιήθηκε για την επένδυση εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή του ζεύγους από κληρονομιά.

Η έντονη αντίδραση του Ισλανδού στις ερωτήσεις δημοσιογράφου

Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον βρέθηκε την Κυριακή καλεσμένος δημοσιογράφου, ο οποίος επιχείρησε να τον ρωτήσει για το θέμα. Η όλη συζήτηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού, που δήλωσε πως ο δημοσιογράφος επικαλέστηκε άλλο θέμα συζήτησης για να τον παγιδέψει, ενώ επέμεινε πως όλα τα έσοδα που βγήκαν στον Παναμά είχαν προηγουμένως δηλωθεί στη φορολογική του δήλωση.

Διαβάστε τη στιχομυθία:

Δημοσιογράφος – Κύριε πρωθυπουργέ τι μπορεί να μου πείτε για την εταιρία Wintris (η offshore που εμφανίζεται στα Panama Papers); Ανήκει στην ιδιοκτησία σας;

Ισλανδός Πρωθυπουργός – Η γυναίκα μου πούλησε ένα μέρος στην οικογενειακή εταιρία, το ποσό αυτό τέθηκε υπό την εποπτεία μιας τράπεζας και η τράπεζα μερίμνησε ώστε να προκύψει ως αποτέλεσμα η εταιρία αυτή. Δεν ξέρω ακριβώς πως λειτουργούν αυτά τα πράγματα, αλλά όλα είναι δηλωμένα στη φορολογική δήλωση από την αρχή.

Δημοσιογράφος – Ξέρουμε πως η Wintris διέθετε και διαθέτει μετοχές στις “χρεοκοπημένες” τράπεζες

Ισλανδός Πρωθυπουργός – Με ρωτάτε για πράγματα που δεν χειρίστηκα ο ίδιος

Δημοσιογράφος – Πουλήσατε το μερίδιό σας στην εταιρία για 1 δολάριο το 2009

Ισλανδός Πρωθυπουργός – Όχι, όχι, όχι, με ρωτάτε ανοησίες. Με ξεγελάσατε στη συνέντευξη με άλλη αιτιολογία.

Δημοσιογράφος – Έχω την υπογραφή σας κ. Σίγκμουντουρ, θέλετε να τη δείτε;

Ισλανδός Πρωθυπουργός – Δημιουργείται η αίσθηση πως κάτι είναι ύποπτο, ενώ δεν είναι.

Δημοσιογράφος – Γνωρίζουν οι φίλοι σας στο υπουργείο Άμυνας ότι είχατε μια offshore που διατηρούσε ομόλογα σε τράπεζες;

Ισλανδός Πρωθυπουργός – Τι προσπαθείς να κάνεις εδώ; Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο

Την παραίτηση Γκουνλάουγκσον ζητά η αντιπολίτευση

Η πρώην πρωθυπουργός της Ισλανδίας Γιοχάνα Σιγκούρνταντοτιρ κάλεσε τον σημερινό πρωθυπουργό και διάδοχό της να παραιτηθεί έπειτα από την εμφάνιση του ονόματός του στη διεθνή έρευνα για τις δραστηριότητες των offshore, το ξέπλυμα χρήματος και τη φοροδιαφυγή.

«Ο πρωθυπουργός Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον οφείλει να παραιτηθεί αμέσως…οι άνθρωποι δεν πρέπει να έχουν έναν πρωθυπουργό για τον οποίο ντρέπονται…Ο πρωθυπουργός έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στο ισλανδικό νόμισμα και στην ισλανδική οικονομία τοποθετώντας τα χρήματά του σε φορολογικό παράδεισο. Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να καταλαβαίνει τι σημαίνει ηθική», έγραψε στο Facebook η τέως πρωθυπουργός, η οποία ετέθη επικεφαλής της κυβέρνησης της Ισλανδίας το 2009 κατά την κορύφωση της οικονομικής κρίσης και χαίρει εκτίμησης για την ακεραιότητά της.

Τα Panama Papers ταρακουνούν την Ισλανδία

Η παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από 107 εφημερίδες και δημοσιογραφικούς οργανισμούς με τον συντονισμό του ICIJ επί 11,5 εκατομμυρίων αρχείων της δικηγορικής εταιρείας Mossack Fonseca που διέρρευσαν αρχικά προς την εφημερίδα Suddeutsche Zeitung του Μονάχου αποκάλυψε δεκάδες ονόματα ηγετών, πολιτικών προσωπικοτήτων και εκατομμυριούχων, αστέρων των αθλητισμού, διασημοτήτων, εγκληματικών δικτύων και προσώπων που τελούν υπό το κράτος διεθνών κυρώσεων.

Ο Σίγκμουντουρ Ντάβιντ Γκουνλάουγκσον εξελέγη το 2013 υποσχόμενος να απομακρυνθεί από τις πρακτικές που οδήγησαν την Ισλανδία σε διαδοχικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις και έκτοτε έχει ορκισθεί πίστη στην ισλανδική κορώνα.

Η Ισλανδία, η οποία έγινε η πρώτη χώρα της δυτικής Ευρώπης που ζήτησε τη συνδρομή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έχει αρχίσει να απαλλάσσεται από τα ίχνη της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Οι αποκαλύψεις συγκλονίζουν τη μικρή χώρα που έχει σημαδευτεί από τις χρηματοπιστωτικές υπερβάσεις κατά τη δεκαετία του 2000 και περισσότεροι από 16.000 πολίτες έχουν υπογράψει έκκληση για την παραίτηση του πρωθυπουργού, ενώ η αντιπολίτευση καταθέτει πρόταση μομφής στο κοινοβούλιο εντός της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Ruv, η συνταγματική επιτροπή του ισλανδικού κοινοβουλίου θα συνέλθει εντός της εβδομάδας για να εξετάσει το θέμα.

 

Πηγή

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο