Είναι πιθανό να μην υπάρχει καλύτερη προσωποποίηση της δημώδους φράσης «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» από το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο.

Από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, και ενώ τα ελεγχόμενα από τους εφοπλιστές ΜΜΕ τηρούν μια απαρέγκλιτα φιλοπολεμική στάση υποτίθεται στο πλευρό των Ουκρανών, τα ελληνικής ιδιοκτησίας πετρελαιοφόρα έχουν αναλάβει τη μερίδα του λέοντος της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά τη ρωσική ιμπεριαλιστική εισβολή. Παράλληλα, με τη βοήθεια και της ελληνικής κυβέρνησης, έχουν επιτυχημένα πιέσει ώστε οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα να είναι μηδαμινές και να μην πλήξουν την εφοπλιστική κερδοφορία.

Η δράση τους αυτή έχει πλέον γίνει γνωστή ανά την υφήλιο. Όμως εδώ και κάποιο διάστημα, όπως αποκαλύπτει ρεπορτάζ του Foreign Policy, οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν βρει έναν τρόπο να συνεχίσουν τα κέρδη τους μειώνοντας ταυτόχρονα κάπως την εμπλοκή τους στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου. Πωλούν μαζικά τα παλαιότερα των πετρελαιοφόρων πλοίων τους σε εταιρείες που μέσω σκοτεινών διαδρομών ανήκουν κυρίως σε Ρώσους.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ

Οι Έλληνες εφοπλιστές πωλούν τα παλιά τους τάνκερ σε ρωσικές εταιρείες

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο