Αποκαλυπτήρια

Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητά του βρίσκεται σε πτώση ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να κάνει βαθιές και «φιλόδοξες» μεταρρυθμίσεις τόσο στη Γαλλία όσο και την Ε.Ε., μεταξύ των οποίων βρίσκεται η κατάργηση των τελευταίων εργασιακών δικαιωμάτων προς όφελος της εργοδοσίας στη χώρα του μέσω της νέας αντεργατικής νομοθεσίας.

Σήμερα η γαλλική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τις αλλαγές, οι οποίες θα έρθουν προς ψήφιση στο κοινοβούλιο το Σεπτέμβριο και έχουν αποδοκιμαστεί έντονα τόσο από επιχειρηματικές ομάδες όσο και από τους αριστερούς αντιπάλους της.

Τα νέα μέτρα αναμένεται να περιορίσουν τη δύναμη των συνδικάτων, την αμοιβή αποχώρησης και να επιτρέψουν στα αφεντικά να διαπραγματευτούν όρους και συνθήκες εργασίας απευθείας με τους υπαλλήλους τους.

Ένα από τα πιο ακανθώδη προβλήματα αποτελεί η διευκόλυνση των εταιρειών να απολύουν προσωπικό, με την κυβέρνηση να πρέπει να θέσει ανώτατο όριο για τις αποζημιώσεις στους απολυθέντες εργαζόμενους.

Χθες ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για την παράλληλη εφαρμογή ευρέων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς: τα δημοσιονομικά, την ασφάλεια, τα κοινωνικά επιδόματα, την αγορά εργασίας και την παιδεία.

Υπερασπίστηκε δε όλες τις αποφάσεις που έλαβε μετά την ορκωμοσία του, ξεκινώντας από τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που θα παρουσιαστεί σήμερα και, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει στόχο να μειώσει το μεγάλο ποσοστό ανεργίας, αλλά και την αμφιλεγόμενη μείωση του επιδόματος στέγασης.

Σε μια εικοσασέλιδη συνέντευξη – ποταμό στην εφημερίδα le Point ο Μακρόν ανέφερε τις φιλοδοξίες του για να ξαναγίνει η Γαλλία «μεγάλη δύναμη» διεθνώς, «μια περήφανη χώρα» και «να ξεπεράσει το αίσθημα της ήττας».

«Πιστεύω στην ανοικοδόμηση ενός πολιτικού ηρωισμού, μια πραγματική φιλοδοξία για να πετύχουμε ακόμη και αυτά που χαρακτηρίζονται αδύνατα», είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ζητά πίστωση χρόνου

Ζητώντας πίστωση χρόνου από τους πολίτες ο Γάλλος πρόεδρος υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατό να κριθεί το έργο του μέσα σε 100 ημέρες», διότι «δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα σε 100 ημέρες».

Σε αυτό το σημείο δήλωσε ότι αναγνωρίζει την «ανυπομονησία των πολιτών» για να ισχυριστεί ότι καταβάλει τις απαραίτητες προσπάθειες και θέλει να κριθεί μακροπρόθεσμα.

Σε διεθνές επίπεδο σημείωσε ότι επιθυμεί την επανίδρυση μιας Ευρώπης «που προστατεύει» σε εμπορικό και αμυντικό τομέα, η οποία θα μπορεί να συγκρίνεται σε δύναμη με τις ΗΠΑ και την Κίνα και θα γίνει «ηγέτης του ελεύθερου κόσμου».

Επίσης στόχος του είναι να πείσει τις χώρες της ευρωζώνης να αποκτήσουν έναν κοινό προϋπολογισμό, ώστε να μπορούν να δανείζονται και να επενδύουν σε μεγάλη κλίμακα μεταξύ τους.

Τάχθηκε υπέρ ενός «διαλόγου αλήθειας και ρεαλισμού» με τους ξένους ομολόγους του, περιλαμβανομένου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, επισημαίνοντας ότι συζητά όλα τα θέματα, ακόμη και αυτά που «ενοχλούν».

«Η διεθνής σκηνή δεν είναι ιδιαίτερα κουλ», σχολίασε και δήλωσε «αναγκασμένος» να μιλά με τον Ταγίπ Ερντογάν κάθε εβδομάδα, αφού το γραφείο του ανακοίνωσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε την Κυριακή από την Άγκυρα «την άμεση απελευθέρωση» του δημοσιογράφου Λου Μπιρό που κρατείται στην Τουρκία.

Αναφερόμενος στην «απόλυτη διαφωνία του» με τον Πούτιν για το θέμα της Ουκρανίας, ο Μακρόν τόνισε ότι «η Γαλλία δεν θα του χαριστεί», όμως πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες «έχουν εγκαινίασαν ένα διάλογο σε επίπεδο κοινωνίας των πολιτών, τον διάλογο Τριανόν».

Επανέλαβε τη θέση του ότι η αποχώρηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ δεν θα πρέπει «να αποτελεί προϋπόθεση για όλα». Σημείωσε μάλιστα ότι μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στα τέλη Μαΐου στις Βερσαλλίες έχει «την αίσθηση πως η ρωσική άποψη έχει αλλάξει» αναφορικά με τα ζητήματα των χημικών όπλων και των ανθρωπιστικών συμφωνιών.

«Αν ο Βλαντίμιρ Πούτιν με βοηθήσει να σημειώσω προόδους στα θέματα αυτά, θα μπορέσουμε να βρούμε σημεία σύγκλισης», επεσήμανε ο Μακρόν. Τόνισε ότι Ρωσία και Γαλλία συμφωνούν σε κάποια θέματα, «κυρίως σε ό,τι αφορά την κλιματική αλλαγή».

efsyn.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο