Ο κ. Πατούλης εξαπατά το περιφερειακό συμβούλιο και τους δήμους της Δυτικής Αττικής

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ανακοίνωση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ αναφορικά με τη μη συμμετοχή του
περιφερειακού συμβουλίου Αττικής, στη δημόσια διαβούλευση της ΜΠΕ για τα νέα έργα
στην εγκατάσταση της Φυλής και, κυρίως, το νέο ΧΥΤΑ.


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Από τις 30/11/2020, το Περιφερειακό Συμβούλιο (ΠΣ) Αττικής έχει δημοσιοποιήσει την έναρξη της δημόσιας διαβούλευσης για τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των νέων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην εγκατάσταση στη Φυλή -με προμετωπίδα το νέο ΧΥΤΑ- και με καταληκτική ημερομηνία 13/1/2021.

Στο τέλος αυτής της περιόδου, το περιφερειακό συμβούλιο όφειλε να συνεδριάσει και να γνωμοδοτήσει και το ίδιο. Κάτι τέτοιο δεν έγινε στην πρώτη συνεδρίαση του ΠΣ για το 2021, στις 13/1. Όταν ζητήθηκε, από παρατάξεις της αντιπολίτευσης, να τεθεί σαν θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης, υπήρξε άρνηση, ενώ δόθηκε η ρητή διαβεβαίωση από τον κ. Πατούλη ότι θα τεθεί για συζήτηση μέχρι το τέλος Γενάρη, δεδομένου ότι στις 3/2/2012 ολοκληρώνεται η διαβούλευση και στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο.

Την Τετάρτη 27/1/2021, πραγματοποιείται η δεύτερη συνεδρίαση του ΠΣ και το παραπάνω θέμα δεν υπάρχει και πάλι στην ημερήσια διάταξη. Ο κ. Πατούλης θα πρέπει να έχει πολύ σοβαρούς λόγους για να αποφεύγει αυτήν τη συζήτηση και να κοροϊδεύει κατ’ αυτόν τον απαράδεκτο τρόπο το περιφερειακό συμβούλιο.

Από την 1η Αυγούστου του 2019, που αποφασίστηκε στα κρυφά από την ΕΕ του ΕΔΣΝΑ η νέα χωματερή στη Φυλή, επαναλαμβάνεται η ίδια ιστορία. Όλες, μα όλες, οι αποφάσεις της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, που αφορούν στο νέο ΧΥΤΑ,  λαμβάνονται με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (εκτός ημερήσιας διάταξης), δια περιφοράς (ούτε καν με τηλεδιάσκεψη) και οι συνεδριάσεις ανακοινώνονται μετά από μέρες.

Το μόνο που ενδιαφέρει τη διοίκηση Πατούλη στον ΕΔΣΝΑ είναι το πως θα  «τελειώσει η δουλειά» χωρίς καθυστερήσεις. Είναι πραγματικά αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Μιλάμε για την μεγαλύτερη εγκατάσταση διαχείρισης και διάθεσης (ταφής) απορριμμάτων στην Ευρώπη. Η περιβαλλοντική αδειοδότηση μιας τέτοιας εγκατάστασης θα έπρεπε να είναι αντικείμενο ενός ευρύτατου δημόσιου διαλόγου  με τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, των δήμων της ευρύτερης περιοχής, του Περιφερειακού Συμβουλίου, ακόμα και του Ελληνικού κοινοβουλίου. Όμως, ο κ. Πατούλης και οι εκλεκτοί του στον ΕΔΣΝΑ, έχουν διαφορετική αντίληψη περί διαφάνειας και δημόσιου διαλόγου. Ξέρουν πολύ καλά ότι αυτό που πάνε να κάνουν είναι ένα τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα και προσπαθούν να το κρύψουν.

Η μελέτη για την περιβαλλοντική αδειοδότηση της ΟΕΔΑ Φυλής και το νέο ΧΥΤΑ είναι νομικά και ηθικά διάτρητη και γι’ αυτό αποφεύγουν οποιαδήποτε συζήτηση για το «φονικό».

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ καλεί τον περιφερειάρχη Αττικής κ. Πατούλη να πάψει να κρύβεται και να φέρει χωρίς άλλη καθυστέρηση στο περιφερειακό συμβούλιο τη ΜΠΕ των νέων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στη Φυλή, πριν τις 3/2/2021 που ολοκληρώνεται η διαβούλευση  στο ηλεκτρονικό περιβαλλοντικό μητρώο και να δώσει τη δυνατότητα παρέμβασης στη συζήτηση στους δήμους και στις συλλογικότητες  της Δυτικής Αθήνας και της Δυτικής Αττικής. Δεν μπορεί ο κ. Πατούλης να υλοποιεί αυθαίρετες επιλογές, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση του νέου ΠΕΣΔΑ και χωρίς να έχει φέρει ΠΟΤΕ στο ΠΣ τις βασικές του κατευθύνσεις.

Καλούμε τις παρατάξεις του περιφερειακού συμβουλίου να πάρουν ξεκάθαρη θέση, στη σημερινή συνεδρίαση, για το αν θέλουν να συζητηθεί η ΜΠΕ των νέων έργων διαχείρισης απορριμμάτων στην ΟΕΔΑ Φυλής.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο