Γράφει για το ‘’Νόστιμον Ήμαρ’’, ο Τούρκος ερευνητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, Doğuş Can Öksüz.                                                                                    

oksuz

Ο Ερντογάν δεν πιστεύει στην Δημοκρατία

Η “φίμωση” του Τwitter από τον Ερντογάν αποτελεί, για τους περισσότερους, μια μάλλον απρόσμενη εξέλιξη, αλλά την ίδια στιγμή καθόλα αναμενόμενη για κάποιον που παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία τους τελευταίους μήνες.

Το γεγονός αυτό καθ’ αυτό είναι βέβαιο ότι θα έχει δυσμενείς συνέπειες στην διεθνή εικόνα της Τουρκίας αλλά και του ίδιου του Ερντογάν. Η κίνηση αυτή είναι η επιβεβαίωση της αυταρχικής διακυβέρνησης που ασκεί ο δικτάτορας Ερντογάν εδώ και καιρό.

Για παράδειγμα, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι κατοχυρωμένη η ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία, αν αναλογιστούμε και τις διώξεις που έχει υποστεί ο αντικυβερνητικός τύπος. Με την περίπτωση του Twitter όμως, αυτός ο αυταρχισμός αποκαλύφθηκε και στα μάτια της Δύσης.

Οι ολοκληρωτικές πρακτικές του Πρωθυπουργού Ερντογάν δεν είναι νέο φαινόμενο. Από την δεύτερη θητεία του είχε κάνει φανερές τις προθέσεις του, φυλακίζοντας ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους, φοιτητές, ακόμα και ηγέτες πολιτικών κομμάτων επειδή αντιπολιτεύονταν. Στην εξέγερση του περασμένου καλοκαιριού δεν έκανε καμία κίνηση εκτόνωσης της κρίσης ακόμα και μετά τον θάνατο πολλών διαδηλωτών.

Στην πραγματικότητα, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν πιστεύει στην δημοκρατία. Έχει δηλώσει εξάλλου ότι η δημοκρατία δεν είναι ο στόχος, αλλά το μέσον για να παραμείνει στην εξουσία. Γι’ αυτό και δεν θα έχει καμία αναστολή να σύρει την χώρα σε εμφύλιο πόλεμο, για να συνεχίσει να κυβερνά.

 

 

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο