ει

Με  fast track  διαδικασίες ξεκίνησαν να αδειάζουν τα νησιά του Αιγαίου από τους πρόσφυγες, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και η «εκκένωση» της Ειδομένη, μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας η οποία τίθεται και επίσημα σε ισχύ από σήμερα Κυριακή, 20 Μαρτίου. Πρόσφυγες και μετανάστες υποχρεώνονται να φύγουν από τα νησία, κυρίως από τη Λέσβο και τη Χίο, με προορισμό τα hot spot της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Στην Ειδομένη οι πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται πλέον σε απόγνωση, ενώ πραγματοποιούν συνεχείς εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και ξαπλώνουν στις σιδηροδρομικές γραμμές στην ουδέτερη ζώνη, έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι ο βαλκανικός διάδρομος δεν πρόκειται να ξανανοίξει.

Αναζητώντας καλύτερες συνθήκες διαβίωσης αρκετοί επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία για την Αθήνα. «Επιστρέφουμε γιατί καταλαβαίνουμε πια, ότι τα σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν. Επιστρέφουμε στην Αθήνα για να έχουμε καλύτερες συνθήκες διαβίωσης. Εδώ βλέπετε, οι συνθήκες είναι πολύ άσχημες, το κρύο τσουχτερό. Δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο εδώ» είπε ένας μετανάστης από το Αφγανιστάν.

Εκτιμάται ότι οι τουλάχιστον 47. 536 μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα σύμφωνα με στα στοιχεία του Συντονιστικού, θα εγκλωβιστούν στην Ελλάδα, καθώς η συμφωνία δεν αναφέρει τίποτα γι΄αυτούς, αλλά προβλέπει την επιστροφή στην Τουρκία των προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που από τις 20 Μαρτίου θα περνούν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά καθώς και την επανεγκατάσταση των Σύρων από την Τουρκία σε χώρες της Ένωσης με βάση το σύστημα «ένας προς έναν».

Στη Λέσβο από το πρωί πρόσφυγες και μετανάστες μετακινούνται από το κέντρο καταγραφής της Μόριας και το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, στο λιμάνι της Μυτιλήνης, προκειμένου να μεταφερθούν στην Καβάλα. Το τραγικό όμως είναι  ότι το Κέντρο Καταγραφής της Μόριας μετατραπέται ουσιαστικά και αυτό σε κέντρο κράτησης μεταναστών, παρά τα χρήματα που ξοδεύθηκαν για την κατασκευή του.

Ήδη 604 μετανάστες και πρόσφυγες που αναμένεται να καταφθάσουν περίπου στις 10:30 το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Αριάδνη», θα οδηγηθούν άμεσα με πούλμαν σε κέντρο προσωρινής φιλοξενίας στη Λάρισα, όπου το πρωί μεταφέρθηκαν από τον Πειραιά άλλα 388 άτομα. Χθες, άλλοι 722 μετανάστες και πρόσφυγες από τον Πειραιά, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε κέντρο φιλοξενίας στα Γιάννενα και άλλα 60 άτομα σε κατασκήνωση στον Αγ. Ανδρέα.

Σύμφωνα με την τελευταία εκτίμηση από το λιμενικό σώμα στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ και στην πέτρινη αποθήκη φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή περίπου 3.800 άτομα.

Στο μεταξύ στις 9 το βράδυ περίπου ήταν προγραμματισμένο να αποπλεύσει από τη Χίο με προορισμό το λιμάνι της Ελευσίνας το καταμαράν tera jet μεταφέροντας περίπου 860 μετανάστες και πρόσφυγες. Έως τώρα δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιο κέντρο φιλοξενίας θα μεταφερθούν.

Στη Μυτιλήνη επίσης βρίσκεται το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο οποίο έχουν αποβιβαστεί έως τώρα περίπου 700 μετανάστες και πρόσφυγες.

 

 

Πηγή

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο