Διαμάχη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ρισκάρουν το ξέσπασμα ενός μεγάλου πολέμου με την Κίνα εάν προσπαθήσουν να αποκλείσουν την πρόσβαση σε νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, γράφουν τα κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης, προτείνοντας στους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για μια στρατιωτική διένεξη.

Υπενθυμίζουμε ότι η Κίνα έχει χτίσει στρατιωτικές βάσεις και τεχνητά νησιά στην θαλάσσια περιοχή, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ. Ο Ρεξ Τίλερσον, ο άνθρωπος που έχει επιλέξει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για το υπουργείο Εξωτερικών είχε πρόσφατα δηλώσει ότι δεν θα επιτραπεί η πρόσβαση σε αυτά τα νησιά. Είχε μάλιστα αφήσει να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν στρατιωτικά μέσα για αυτό τον σκοπό, με την Κίνα να απαντά τώρα με επίσης επιθετική διάθεση.

Η Νότια Σινική Θάλασσα αποτελεί το μήλον της έριδος ανάμεσα στην Κίνα, την Ταϊβάν και πέντε ακόμα χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας. Η κινεζική εφημερίδα Global Times χαρακτηρίζει «γελοία» οποιαδήποτε προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εμποδίσει τις κινήσεις της Κίνας στην περιοχή αποκλειστικά μέσω της διπλωματίας. Όπως τονίζει το δημοσίευμα, μοναδικός τρόπος είναι ο πόλεμος.

Οι συγκεκριμένες εξελίξεις, πριν ακόμα ο Τραμπ αναλάβει καθήκοντα, προκαλούν διεθνή ανησυχία. Υπενθυμίζουμε εξάλλου ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος είχε προαναγγείλει έτη συγκρούσεων κατά την διάρκεια της πρώτης συνέντευξης Τύπου που έδωσε από τον Ιούλιο. Κατά την διακυβέρνηση Μπάρακ Ομπάμα, οι ΗΠΑ κρατούσαν μια πιο μετριοπαθή στάση απέναντι στην Κίνα, αν και δεν αναγνώριζαν τις διεκδικήσεις της ασιατικής υπερδύναμης στην πολυπόθητη θαλάσσια περιοχή.

Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι, ως τώρα, η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει κάνει επισήμως λόγο για πόλεμο. Το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πρόσφατα ότι στόχος είναι η συνεργασία ΗΠΑ-Κίνας στο μέλλον. Ωστόσο, οι εφημερίδες που «βλέπουν» διενέξεις ελέγχονται από το κράτος.

huffingtonpost.gr

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο