«Τα λεγόμενα μαλακά ναρκωτικά δεν είναι μαλακά, βλάπτουν τον εγκέφαλο. Είναι ο δούρειος ίππος των σκληρότερων ναρκωτικών, επομένως επιμένουμε: όχι στα μαλακά ναρκωτικά». Αυτή είναι η θέση της Καθολικής Εκκλησίας, όπως εκφράστηκε στο Radio Vaticana από τον Marcelo Sanchez Sorondo, καγκελάριο της Παπικής Ακαδημίας Επιστημών.

Μια θέση που σίγουρα δεν αποτελεί έκπληξη και επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά ότι η Εκκλησία της Ρώμης θα είναι ένα προπύργιο ενάντια σε κάθε προσπάθεια ρύθμισης της κάνναβης.

Στις ΗΠΑ, επίσης, παρενέβη με σημαντικά οικονομικά κονδύλια, χρηματοδοτώντας προεκλογικές εκστρατείες εναντίον της νομιμοποίησης στις πολιτείες που προσώρησαν σε δημοψήφισμα για την κάνναβη. Αυτό συνέβη στη Μασαχουσέτη, όπου η Αρχιεπισκοπή της Βοστώνης είχε δωρίσει 850.000 δολάρια υποστηρίζοντας το ΟΧΙ στην προεκλογική εκστρατεία.

Κατά τη διάρκεια της διεθνούς διάσκεψης κορυφής για τα ναρκωτικά, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο, το Βατικανό είχε συμμαχήσει με χώρες όπως η Κίνα και το Πακιστάν, εκφράζοντας τη σταθερή αντίθεσή του σε οποιεσδήποτε προσπάθειες νομιμοποίησης.

Το ίδιο δήλωσε και ο Πάπας Φραγκίσκος για την κάνναβη: «Όχι σε οποιοδήποτε τύπο του ναρκωτικού, το ναρκωτικό είναι κακό και δεν μπορεί ούτε να νομιμοποιηθεί ούτε να επιβληθεί σε συμβιβασμούς», αποδεικνύοντας πως ευθυγραμμίζεται με την πιο αντιδραστική Καθολική γραμμή στην καταπολέμηση των ναρκωτικών.

Τώρα αυτή η νέα παρέμβαση γίνεται όλο και πιο ακατάλληλη αφού δικαιολογείται από την ίδια την Εκκλησία, ως «επιστημονική» θέση και όχι θρησκευτική, όπως εκφράστηκε κατά την ολοκλήρωση του συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Βατικανό, με δηλώσεις του Monsignor Sorondo που στην πραγματικότητα δεν υποστηρίζονται από καμία ανεξάρτητη έρευνα. «Τα ναρκωτικά εμποδίζουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου μπλοκάροντας την ίδια την επικοινωνία του εγκεφάλου και τις εμποδίζουν μάλιστα με τέτοιο τρόπο που δεν είναι μετά εύκολο να ανακάμψει», είπε.

Πρέπει να σημειωθεί και πάλι ότι, ειδικά σε θέματα που αφορούν τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα, η εκκλησία δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν θέλει να αποδεχθεί την αρχή της εκκοσμίκευσης του κράτους.

legalit.gr

Η σελίδα του legalit στο facebook: https://www.facebook.com/legalitgr/?fref=ts

 

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο