US President Barack Obama walks into the Maximos Mansion with Greek Prime Minister Alexis Tsipras to begin their joint meeting and news conference in Athens, Tuesday, Nov. 15, 2016. (AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

Του Γιώργου Σταματόπουλου

Παίρνουν και δίνουν τα σημειολογικά από την επίσκεψη του πλανητάρχη στη χώρα μας. Μπερδεύονται οι γραβάτες, ο τρόπος που κάθονται οι δύο αρχηγοί, το βαδίζειν, τα προσωπεία, τα πρόσωπα κ.ο.κ.

Ετσι την κατάντησαν την πολιτική· ποιος είναι πιο ωραίος, πιο άνετος, πιο ανθρώπινος (!), πιο στυλίστας, πιο γουστόζικος εν τέλει. Αντε μετά να σχηματίσει γνώμη το πόπολο για το τι κρύβεται πίσω απ’ όλα αυτά και ποια είναι η αλήθεια ή η πραγματικότητα μιας τέτοιας (σπουδαίας για το υπάρχον πολιτικό σύστημα) επίσκεψης του ηγέτη της μεγαλύτερης δύναμης του πλανήτη.

Η ουσία έχει χαθεί, άρα ταλαιπωρούμαστε από σημεία (και τέρατα) και συμβολισμούς, ξένους προς το σώμα της δημοκρατίας, ουδεμία επαφή έχοντες με την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία μιας μικρής χώρας.

Και όμως, υπάρχουν πολλοί που πείθονται ότι η επίσκεψη Ομπάμα μπορεί να φέρει κάποια λύση, διέξοδο έστω, στο χρέος, στο προσφυγικό, στο Κυπριακό. Καλά είναι τα σύμβολα, ενίοτε υπερβαίνουν την πραγματικότητα, πλην όμως δεν φαίνονται τελεσφόρα· τροφοδοτούν πιθανώς την αυτοπεποίθησή μας (την υψιπετήν τοιαύτην) αλλά στο διά ταύτα, φούμαρα.

Αμερικανικές αοριστίες, παραπομπές στην αρχαία Ελλάδα και την Ακρόπολη, πάνω απ’ όλα όμως η άσκηση της αμερικανικής πολιτικής, η αταλάντευτη στάση των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά τη μεσόγεια ή βαλκανική ή μεσανατολική στρατηγική της.

Είναι αλήθεια ότι η επιλογή Ομπάμα να επισκεφθεί την Ελλάδα, αδιαφορώντας (;) για την Τουρκία, θεωρείται από αρκετούς σαν μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης· η χώρα καθίσταται το επίκεντρο της οικουμένης, έστω και σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Να ‘μαστε λοιπόν, πάλι, μετά την εποχή Βαρουφάκη στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του κόσμου -ε, κι αν έπεσαν και μερικά δακρυγόνα δεν έγινε και τίποτα σπουδαίο.

Ολος ο κόσμος θα μάθει ότι η λιτότητα εξακολουθεί να πνίγει τους απογόνους των μεγάλων φιλοσόφων και τραγικών, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ότι η αριστερή κυβέρνηση δεν είναι και τόσο αριστερή, παρά τις βαρυσήμαντες περί του αντιθέτου δηλώσεις των ηγετικών στελεχών της.

Δεν θα το μάθει από τις τηλεοράσεις αλλά από τη γλώσσα του σώματος -λένε- του Ελληνα πρωθυπουργού, που δεν ήξερε πώς να κρύψει την αμηχανία του και το δέος του απέναντι στον πλανητάρχη.

Ολα αυτά είναι για εσωτερική κατανάλωση, για εμψύχωση του ηθικού των πασχόντων Ελλήνων -ικανοποιούν τη ματαιοδοξία, πιθανώς, πολλών στελεχών που φωτογραφήθηκαν δίπλα στον Αμερικανό πρόεδρο· πέραν τούτου δεν φαίνεται κάτι ελπιδοφόρο για την ανάπτυξη και το κούρεμα του χρέους, για τα μέγιστα δηλαδή κακά της χώρας.

Υπερβολικός φαίνεται και ο χαρακτηρισμός «ιστορική επίσκεψη», αλλ’ αυτό αφορά τους ιστορικούς του μέλλοντος και όχι τους πληβείους ή τους γενικά διαφωνούντες…

Μοιραστείτε.

2 Σχόλια

 1. Ο έξυπνος Μπάρακ Ομπάμα και οι ηλίθιοι έλληνες.

  Ψηλός, όμορφος, βουτυράτος ο Ομπάμα επιτέλεσε στο έπακρο τη δουλειά του με την επίσκεψη στην Ελλάδα. Γνώρισε τη φιλοξενία των ελλήνων, έτυχε μεγαλειώδους υποδοχής, παρακάθησε στο γεύμα της προεδρίας δίνοντας συγχαρητήρια στον σεφ, ενθουσιάστηκε με την παιδική χορωδία, μάλιστα ζήτησε και πέμπτο τραγούδι, επισκέφθηκε την Ακρόπολη και στο μουσείο της, ήταν το όνειρό του, και έβγαλε έναν υπέροχο λόγο στο ύδρυμα Νιάρχου κλείνοντας με το ζήτω η Ελλάς.

  Τι ακριβώς είπε για την Ελλάδα και για τους έλληνες; Αυτά που ήθελαν να ακούσουν. Ένας λόγος είναι καλός όταν λες αυτά που επιθυμούν να ακούσουν οι άλλοι. Ως έξυπνος άνθρωπος ασφαλώς θα γνωρίζει ότι την Ελλάδα την έβαλε στην ευρωζώνη το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη με πλαστά στοιχεία μαγειρεμένα από τη Γόλντμαν Σαξ, θα γνωρίζει ότι Η ΝΔ του Καραμανλή εκτόξευσε το χρέος και μαγείρευε τα στοιχεία, θα γνωρίζει ότι το ΠΑΣΟΚ του Παπανδρέου έβαλε την Ελλάδα στο το απόλυτα ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ ΔΝΤ και στο πρώτο μνημόνιο, , θα γνωρίζει ότι η αντιμνημονιακή ΝΔ του Σαμαρά και ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα συνέχισαν την πολιτική των μνημονίων δυναμώνοντας το ναζιστικό μόρφωμα του Μιχαλολιάκου.

  Τι θα γινόταν αν στο λόγο που εκφώνησε για την Ελλάδα που δίδαξε δημοκρατία και πολιτισμό έλεγε όλα τα παραπάνω για τους πουλημένους πολιτικούς και για τα χάπατα τους έλληνες που συνεχίζουν να τους πιστεύουν; Μάλλον από μια μεγάλη μερίδα των εθελόδουλων ελλήνων θα γινόταν αντιπαθής μισέλληνας και κάποιοι ίσως τον αποκαλούσαν και αράπη. Ως πανέξυπνος όμως άνθρωπος και απευθυνόμενος στα χάπατα είπε ακριβώς αυτά που ήθελαν να ακούσουν, λίγο κράτος και δήμος, λίγο Περικλή, λίγο Σωκράτη και Αριστοτέλη, λίγο ούζο και σπανακόπιτα και πολύ ζήτω η Ελλάς.
  Υστερόγραφο.

  Ασφαλώς θα γνωρίζει ο Ομπάμα ότι υπεύθυνοι για την ελληνική δικτατορία είναι οι ΗΠΑ. Παρακολουθόντας πριν από χρόνια μια συνέντευξη του Πατακού είπε τα εξής: Ζητήσαμε ακρόαση από τον βασιλέα, πήγαμε οι τρείς, Παπαδόπουλος, Πατακός, Μακαρέζος, στο παλάτι οπλισμένοι. Ο υπασπιστής του μας ζήτησε με επιτακτικό ύφος να αφήσουμε τα όπλα μας, ήμασταν φοβισμένοι όταν συναντήσαμε τον βασιλέα ο οποίος θα μπορούσε να διατάξη τη σύληψή μας και να σταματήσει εκεί το κίνημα, δεν το έκανε. Τι ακριβώς έκαναν οι έλληνες όταν τα περί επερχόμενου παρξικοπίματος ήταν γνωστά; Τίποτα, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων πολλοί το έσκασαν από τη χώρα κάνοντας αντίσταση εκ του ασφαλούς και οι υπόλοιποι κάτοικοι λούφαξαν, όπως και σήμερα με μια άλλης μορφής δικτατορία, των μνημονίων.

  Θα τελειώσω μ’ αυτό που είχε πει ο Κένεντι “Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου”. Η χώρα αποτελείται εκτός από βουνά και λαγκάδια και από ανθρώπους, αν παραβιάζεται το σύνταγμα είσαι υποχρεωμένος να το προστατέψεις, ακροτελεύτιο άρθρο του συντάγματος.

 2. Η μεγάλη πλειοψηφία μας έχει πάψει να ασχολείται με την ουσία, πολύ καιρό τώρα. Αποδεικνύεται καθημερινά από τη συμπεριφορά μας, τις επιλογές μας, τους πολιτικούς που διαλέξαμε, τα προβλήματα που θεωρούμε σοβαρά κτλ, κτλ, κτλ. Σε αυτό θα διαφοροποιούμασταν;

Αφήστε ένα σχόλιο