Πού πήγε η δωρεά των 10 εκατ. δολαρίων της κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του Covid, πώς σχετίζεται με τα πάρε-δώσε των αρίστων και ποια είναι τα «αντισταθμιστικά οφέλη»;

της Άντας Ψαρά για την ΕφΣυν

Το χθεσινό ρεπορτάζ (της πλατφόρμας Follow the Money σε συνεργασία με το Reporters United και την «Εφ.Συν.») σκιαγράφησε τις διαδρομές και τις μπίζνες της ελληνικής κυβέρνησης με τα εμιράτα και τη Σαουδική Αραβία και τα δαπανηρά πηγαινέλα του Ελληνα επιτρόπου Μ. Σχοινά στις χώρες του Κόλπου. Τα στοιχεία, πέρα από τον «τελευταίο καφέ» που ο κ. Σχοινάς ήπιε με την Εύα Καϊλή, αποκαλύπτουν τις πολύ στενές σχέσεις της κυβέρνησης, ειδικά του πρωθυπουργού, με το καθεστώς της Σ. Αραβίας.

Τον Σεπτέμβριο του 2021 μάλιστα είχε έρθει στην Αθήνα ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι για ένα ιδιωτικό γεύμα προς τιμήν του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, που πραγματοποιούσε την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ελλάδα. Προηγήθηκε το 2020 και ακολούθησε τον Οκτώβριο του 2021 η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ριάντ και οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν από τα δύο μέρη. Στην επίσκεψή του ο Σαουδάραβας ηγέτης δεν είχε έρθει με άδεια χέρια, όπως αποκαλύπτει το χθεσινό ρεπορτάζ στην «Εφ.Συν.» με αναφορά και στο Politico: «Ο “MBS” φέρεται να πρότεινε να πληρώσει την κατασκευή νέων γηπέδων σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με την προϋπόθεση να συμφωνήσουν να συμμετάσχουν μαζί με τη Σαουδική Αραβία στη διεκδίκηση του Μουντιάλ 2030»!

Εκείνον λοιπόν τον Σεπτέμβριο του 2021 της επίσημης επίσκεψης των Σαουδαράβων κι ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης δεχόταν στο Μαξίμου τον υπουργό Επενδύσεων «με επίκεντρο της συνάντησης τις άριστες σχέσεις των δύο χωρών» («Καθημερινή»), η «Εφ.Συν.» δημοσίευε το θέμα με την «ουρανοκατέβατη» δωρεά των 10 εκατ. δολαρίων της «γενναιόδωρης» κυβέρνησης της Σαουδικής Αραβίας προς την Ελλάδα για την καταπολέμηση του Covid! Αφορμή για την αποκάλυψη ήταν μια επιστολή του πρέσβη επί τιμή Ν. Βαμβουνάκη προς τον πρωθυπουργό.

«Περιέργως, η γενναιόδωρη αυτή χειρονομία δεν ανακοινώθηκε επισήμως από το ΥΠΕΞ ή το υπ. Υγείας, ούτε υπάρχει η παραμικρή αναφορά στα ελληνικά ΜΜΕ. […] Στο “Memorandum of Financial Contribution” (MFC) διαπίστωσα με έκπληξη ότι ο τραπεζικός λογαριασμός που δόθηκε από ελληνικής πλευράς για την κατάθεση του ποσού δεν είναι αυτός της Τραπέζης της Ελλάδος ή κάποιας ΔΟΥ, αλλά λογαριασμός που ανήκει στη γνωστή εταιρεία PriceWaterhouseCoopers. […] Ο λογαριασμός αυτός δόθηκε στους Σαουδάραβες από εμάς τους ίδιους. Γνωρίζω μάλιστα από το ΥΠΕΞ ότι η εδώ πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας ζητούσε επί μήνες έναν τραπεζικό λογαριασμό προκειμένου να εμβάσει τα χρήματα. Το ότι δεν δόθηκε λογαριασμός του Ελληνικού Δημοσίου προκαλεί εύλογα ερωτήματα που μάλλον χρήζουν και δικαστικής διερεύνησης» («Δωρεές με απευθείας… κατάθεση», «Εφ.Συν.» 23.9.2021). Ο κ. Βαμβουνάκης ρωτούσε ακόμα για το κατά πόσο συνδεόταν η δωρεά με την αποστολή της συστοιχίας πυραύλων PATRIOT (14.9.2021) στη Σ. Αραβία συνοδεία 100 αξιωματικών σε εφαρμογή της συμφωνίας που υπεγράφη στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2021 και αποσκοπούσε στη στρατιωτική προστασία πετρελαιοπηγών της χώρας.

Ερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Μετά το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» κατατέθηκε σχετική ερώτηση από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς τους υπουργούς Νικόλαο Δένδια, Χρήστο Σταϊκούρα και Αθανάσιο Πλεύρη: «Προκαλούνται ερωτήματα σε σχέση με τη διαφάνεια και την εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων για την αποδοχή των δωρεών. Επειδή δεν δόθηκαν από την κυβέρνηση -ως όφειλε- απαντήσεις και εξηγήσεις ερωτώνται οι κ. υπουργοί: Τηρήθηκαν στη συγκεκριμένη περίπτωση οι προβλέψεις του δημοσίου λογιστικού και της νομοθεσίας περί δωρεών; Ποιες διαδικασίες έχουν ακολουθηθεί μέχρι τώρα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβείτε, ώστε να διασφαλιστούν η διαφάνεια, το δημόσιο συμφέρον και η διερεύνηση πιθανών ευθυνών;».

Ο Ν. Δένδιας ξεκαθάρισε ότι «τα ερωτήματα εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εξωτερικών αλλά πάντως γνωρίζει για την προσφορά αυτή σε άλλο υπουργείο που χειρίζεται την υπόθεση». Ο υφ. Οικονομικών απάντησε ότι η συγκεκριμένη δωρεά δεν περιήλθε ποτέ στη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας. Πού πήγε λοιπόν η δωρεά, πώς σχετίζεται με τα πάρε-δώσε των αρίστων και ποια είναι τα «αντισταθμιστικά οφέλη»; Θα μεριμνήσει η ελληνική Δικαιοσύνη για όλα αυτά ή θα περιμένουμε κι εδώ τις έρευνες από το Βέλγιο;

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο