Handelsblatt: Η Ελλάδα βυθίζεται στα χρέη

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εστιάζει η Handelsblatt. Πολλά τα δημοσιεύματα για τον ελληνικό τουρισμό και τις προτιμήσεις των ευρωπαίων επισκεπτών.

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας βυθίζει την Αθήνα στα χρέη» είναι ο τίτλος στην ανταπόκριση της οικονομικής επιθεώρησης Handelsblatt από την Αθήνα για την ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας, που επισημαίνει ότι «ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διοχετεύει δισεκατομμύρια στην οικονομία για να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να διασώσει τις θέσεις εργασίας που βρίσκονται σε κίνδυνο. Το χρέος έχει αυξηθεί σε ποσοστό άνω του 200% του ΑΕΠ». Πιο συγκεκριμένα, η Handelsblatt σημειώνει ότι ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «τον περασμένο χρόνο είχε διαθέσει πάνω από 24 δισεκατομμύρια ευρώ για να αμβλύνει τις συνέπειες της πανδημίας σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Φέτος έχει ήδη δαπανήσει 14 δισεκατομμύρια, ποσό σχεδόν διπλάσιο από εκείνο που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός».

Μεταξύ άλλων η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα έφτασε το 213,1% του ΑΕΠ στα τέλη του 2020, έναντι 184,9% στα τέλη του 2019. Κατά συνέπεια, σύμφωνα με το ΔΝΤ, η Ελλάδα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους σε όλον τον κόσμο. Μόνο στην Ισπανία τα χρέη αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς. Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να πέσει κάτω από το 200% πριν το 2023. Συγκριτικά, σημειώνεται ότι όταν ξέσπασε η ελληνική κρίση δεν ξεπερνούσε το 126,7%. Σε μεγαλύτερο ακόμη πρόβλημα εξελίσσεται το ιδιωτικό χρέος».

«Ανοίγουν Ελλάδα και Ισραήλ»

Στα εγκαίνια της τουριστικής σεζόν στην Ελλάδα από τις 14 Μαίου εστιάζει η Süddeutsche Zeitung. Σε δημοσίευμα με τίτλο «Ανοίγουν Ελλάδα και Ισραήλ» σημειώνει ότι «από τις 14 Μαίου οι επισκέπτες από άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ θα μπορούν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα χωρίς την υποχρέωση της καραντίνας. Προϋπόθεση, σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού, είναι να έχουν εμβολιασθεί ή να προσκομίσουν αρνητικό μοριακό τεστ για τον κορωνοϊό. Στη συνέχεια θα μπορούν ελεύθερα να κάνουν τις διακοπές τους στην Ελλάδα. Ήδη από τον Μάιο, η Αθήνα είχε αποφασίσει, σε διμερές επίπεδο, την άρση της καραντίνας για επισκέπτες από το Ισραήλ. Από τις αρχές της χρονιάς η ελληνική κυβέρνηση πιέζει για την καθιέρωση ενός ενιαίου ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμών, που θα ισχύει σε όλη την ΕΕ».

Το ειδησεογραφικό δίκτυο N-TV παρουσιάζει τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μεγάλων τουρ-οπερέιτορς. Για την TUI, τη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου με έδρα το Ανόβερο, «μεγάλη ζήτηση παρουσιάζουν αυτή τη στιγμή τα ελληνικά νησιά, αλλά εκτιμάται ότι στις αρχές της θερινής σεζόν θα ανακάμψει και η Μαγιόρκα. Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για το καλοκαίρι είναι, με σειρά προτίμησης, οι εξής: Κρήτη, Μαγιόρκα, Ρόδος, Κως και η τουρκική Ριβιέρα. ‘Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, την Ελλάδα προτιμούν ιδιαίτερα οι οικογένειες’, λέει ο εκπρόσωπος της TUI Άαγκε Ντίνχαουπτ». Η DER Touristik με έδρα την Φρανκφούρτη σημειώνει ότι «στις κλασικές διακοπές για μπάνια οι επισκέπτες προτιμούν Μαγιόρκα και Κανάριες Νήσους, Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Κροατία». Η εταιρία FTI στο Μόναχο «καταγράφει μεγάλη ζήτηση για Ελλάδα, Ντουμπάι, Τουρκία, αλλά και την ίδια τη Γερμανία, καθώς και τις γειτονικές χώρες». Για την Alltours, με έδρα το Ντίσελντορφ, «οι τουρίστες προτιμούν κυρίως τη Μαγιόρκα, τις Κανάριες Νήσους, την Ελλάδα την Τουρκία, αλλά και τη Βουλγαρία». Τέλος για την Schauinsland Reisen «οι δημοφιλέστεροι προορισμοί, με βάση τα σημερινά στοιχεία, είναι η Ελλάδα, η Τουρκία, οι Κανάριες Νήσοι και ο Άγιος Δομίνικος, όπως συνέβαινε και τα προηγούμενα δύο χρόνια».

Στην «ελληνική μαφία» τα φώτα της δημοσιότητας

Η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung επανέρχεται στην υπόθεση Καραϊβάζ και παρατηρεί ότι «τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα έχουν εκτελεστεί περισσότερα από δέκα συμβόλαια θανάτου με θύματα ανθρώπους που εκτιμάται ότι ανήκαν σε κυκλώματα της μαφίας. Κέντρο της μαφίας θεωρείται η Αθήνα με τα νυχτερινά κέντρα της, οι ιδιοκτήτες των οποίων πολλές φορές έχουν μάλλον αμφιλεγόμενη φήμη και αποκαλούνται ‘νονοί της νύχτας’. Στις δραστηριότητες αυτές εμπλέκονται και ύποπτες εταιρίες φύλαξης. Γίνεται λόγος για ξέπλυμα χρήματος και εκβιασμούς με αντάλλαγμα την προστασία, για λαθρεμπόριο, τοκογλυφία, παράνομο εμπόριο όπλων, πορνεία, εμπόριο ναρκωτικών και λευκής σαρκός».

Επιπλέον, η εφημερίδα της Ζυρίχης σημειώνει: «Τον περασμένο χρόνο ο Γιώργος Καραϊβάζ, σε ανάρτηση στο μπλογκ του για τη διαφθορά στο εσωτερικό της αστυνομίας, περιέγραφε τον κύκλο των ανθρώπων που εμπλέκονται στις αδιαφανείς έως εγκληματικές δραστηριότητες, κάνοντας λόγο για ‘υπουργούς, κυβερνώντες, επιχειρηματίες, αξιωματικούς εν αποστρατεία και εν ενεργεία, δικαστές και κληρικούς’. Η γαλλική εφημερίδα Liberation διέκρινε μία ενδεχόμενη σχέση με την υπόθεση Λιγνάδη. Ο άλλοτε διάσημος σκηνοθέτης φέρεται αναμεμειγμένος σε μία σειρά σκανδάλων κατάχρησης εξουσίας. Πολλοί παρατηρητές ισχυρίζονται ότι ο Λιγνάδης διέθετε πολιτική προστασία. Μία ημέρα πριν δολοφονηθεί, ο Καραϊβάζ ανέφερε στην τηλεόραση ότι κάποιοι είχαν προσφέρει στον Λιγνάδη τον απαραίτητο χρόνο, για να καταστρέψει αποδεικτικά στοιχεία».

Γιάννης Παπαδημητρίου για την DW

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο