Γιατί να πας να ψηφίσεις;

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η σημερινή ανακοίνωση εκλογών από τον Κυριάκο Μητσοτάκη μπορεί να δίνει τέλος στην παρατεταμένη αναμονή, δεν μπορεί όμως να εξωραΐσει την αήθη συμπεριφορά του πρωθυπουργού, που αντιμετωπίζει τον κορυφαίο θεσμό του πολιτεύματος με όρους που παραπέμπουν σε σκοτεινές εποχές του παρελθόντος.

Για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης έχουμε μιλήσει και θα συνεχίσουμε να μιλάμε στην εκπομπή “Σου γυρίζει το μάτι” στο ραδιόφωνο του The Press Project. Δεν υπάρχει ένας τομέας της κοινωνικής ζωής που να έχει αντιμετωπιστεί με σεβασμό από το επιτελείο των αρίστων, οι οποιοι στο μόνο που έχουν αριστεύσει είναι τα σκάνδαλα και η χειραγώγηση των συστημικών ΜΜΕ.

Το τελευταίο αφήγημα που διαβάζουμε και ακούμε μετά την τραγωδία των Τεμπών και το έγκλημα που συντελέστηκε εκεί, είναι πως “όλοι είναι ίδιοι”. Δεν είναι μια τυχαία φράση. Πρόκειται για μια τακτική που ακολουθείται από όλο το λούμπεν οπλοστάσιο για να μπορέσει η οργή του κόσμου για τον Κυριάκο Μητσοτάκη να οδηγήσει σε αποχή από τις κάλπες και όχι σε ψήφο διαμαρτυρίας. 

Η δεξαμενή ψηφοφόρων της ΝΔ προσφέρει αυτή την στιγμή έναν συγκεκριμένο αριθμό ψηφοφόρων. Η στάνη αυτή την στιγμή βγάζει συγκεκριμένο τυρί. Το πραγματικό θέμα είναι η συμμετοχή και είναι θέμα απλής αριθμητικής.

Στον παραπάνω πίνακα βλέπουμε τα αποτελέσματα των εκλογών του 2019.

Με την συμμετοχή στο 57,78% που σημαίνει πως ψήφισαν 5.769.644 συμπολίτες μας σε σύνολο 9.984.934, η ΝΔ έλαβε ποσοστό 39,85%. Τί ποσοστό θα λάμβανε όμως αν οι 2.251.618 ψήφοι έπρεπε να διαιρεθούν με έναν αριθμό συμμετοχής που να αγγίζει το 65% των εγγεγραμμένων; Θα έπεφτε στο 34%, νούμερο που δεν θα της έδινε αυτοδυναμία. Όσο μεγαλύτερος ο παρανομαστής, τόσο μικρότερο το κλάσμα, απλά μαθηματικά. Γεγονός που σημαίνει πως όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή και όσο πιο ισχυρή είναι η αντιπολίτευση, το ποσοστό του ακροδεξιού μορφώματος θα είναι μειούμενο.

Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να ψηφίσουμε.
Να αυξήσουμε την συμμετοχή για να κρατήσουμε τα ποσοστά τους σε χαμηλά επίπεδα.

Μπορεί να μοιάζει απλοϊκό, αποτελεί όμως και πολύ σημαντικό για την ΝΔ να κρατήσει χαμηλά την συμμετοχή. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή και όσο πιο ισχυρή είναι η αντιπολίτευση, το ποσοστό του ακροδεξιού μορφώματος θα είναι μειούμενο. Όσο περισσότερο απαξιώνεται η πολιτική ζωή του τόπου, τόσο και τα πολιτικά βαμπίρ των παρακολουθήσεων, των απευθείας αναθέσεων, των σκανδάλων και των ιδιωτικοποιήσεων θα συνεχίζουν να αφαιμάσσουν τις ζωές μας.

Και για να προλάβουμε αυτούς που θα πουν πως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιο κόμμα θα επιλέξουν αυτοί που απέχουν, θεωρούμε δεδομένο πως αν ο κόσμος που απείχε από τις εκλογές αποφασίσει στην επερχόμενη εκλογική διαδικασία να συμμετάσχει, δεν θα το κάνει για να στηρίξει την κυβέρνηση, σε ποσοστό πλειοψηφίας τουλάχιστον. Θα το κάνει για να εκφράσει την οργή του απέναντι σε όλα αυτά που βιώνει εδώ και μια τετραετία και κορυφώθηκε με το έγκλημα των Τεμπών και το ξεγύμνωμα που ακολούθησε.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο