Του Θωμά Γιούργα

Ο MVP Γιάννης φωτίζει την ευθύνη μας προς όλους τους Γιάννηδες που παλεύουν για μια αξιοπρεπή ζωή

Η ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο είναι καταδικασμένη να γίνει πετυχημένη βιογραφική ταινία.

Η σκληρή προσωπική και οικογενειακή διαδρομή, οι κοινωνικές αναφορές, οι πολιτικές προεκτάσεις, η επιμονή στο όνειρο, ο σπάνιος χαρακτήρας, η λύση στο προσωπικό δράμα.

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό που κάνει την ιστορία του Γιάννη πραγματικά ξεχωριστή είναι οι κατακλυσμιαίες αντιθέσεις. Από την Α2 στο all-star game του NBA (και πλέον MVP του ΝΒΑ), από τα CD στα Σεπόλια στα εκατομμύρια δολάρια, από τον ρατσισμό κατά ενός ανώνυμου μαύρου στην Αθήνα στην παγκόσμια αναγνώριση του «Greek Freak».

Οι αντιθέσεις αυτού του βεληνεκούς, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα και στον ίδιο άνθρωπο, γεννάνε μία τρομερά σημαντική σκέψη: Το πόσο εύκολα θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι διαφορετικά για τον καθένα από εμάς. Όχι κοιτώντας έναν άλλον άνθρωπο σε μια απομακρυσμένη χώρα, αλλά τον ίδιο άνθρωπο μέσα σε πολύ λίγα χρόνια.

Αυτή η απλή σκέψη μας βοηθάει να σκεφτούμε πόσο εύκολα θα μπορούσε ο οποιοσδήποτε από εμάς να είναι κάποιος άλλος. Και πόσο καίριες είναι οι ιστορικές, γεωγραφικές, πολιτικές, κοινωνικές συνθήκες για το πώς καθορίζεται η ζωή και η ταυτότητά μας.

Για παράδειγμα, πως θα ήταν η ζωή του Γιάννη Αντετοκούνμπο, σε μια εποχή όπου δεν θα υπήρχε η διέξοδος της επαγγελματικής καταξίωσης μέσα από το μπάσκετ;

Αυτού του είδους η σκέψη μπορεί να μας τοποθετήσει λογικά και ψυχολογικά σε μια υποθετική σχέση ισότητας με όλους τους συνανθρώπους μας η οποία μπορεί να λάβει μη υποθετικές, πολύ πραγματικές διαστάσεις.

Μπορεί να ενισχύσει την δυνατότητα μας για ενσυναίσθηση, για αποδοχή του Άλλου. Να γίνει ένα χτύπημα κατά του ρατσισμού, της κοινωνικής απομόνωσης, της μισαλλοδοξίας.

Η ιστορία του Γιάννη Αντετοκούνμπο ξεπερνάει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Αφορά όλους μας, όχι ως μυθοποιητικό, συγκινητικά φορτισμένο προϊόν ή στον βαθμό που θέλουμε να τον βλέπουμε να παίζει μπάσκετ, αλλά σε σχέση με το κομμάτι εκείνο της ιστορίας του που μας προκαλεί να συνειδητοποιήσουμε πόσο εύκολα θα μπορούσαμε να είμαστε κάποιος άλλος.

Μοιραστείτε.

2 Σχόλια

  1. Pingback: Η ιστορία του Γιάννη ξεπερνάει τον Γιάννη | Ελεύθερη Λαική Αντιστασιακή Συσπείρωση

  2. Pingback: Η ιστορία του Γιάννη ξεπερνάει τον Γιάννη – info newstime

Αφήστε ένα σχόλιο