Εστίαση: Αγωγές αποζημίωσης από το Ελληνικό Δημόσιο

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης κατέθεσε τις πρώτες αγωγές αποζημίωσης από το ελληνικό Δημόσιο στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών στις 9 Ιουνίου με παράλληλη κοινοποίηση στον Υπουργό Οικονομικών.

Η απαγόρευση της λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης και η ενοχοποίηση τους για την υπέρ μετάδοση του ιού έγινε καθ’ υπέρβαση της νομοθετικής εξουσιοδότησης, που δόθηκε από την 25.2.2020 ΠΝΠ, χωρίς καθόλου ή με πλημμελή αιτιολογία, παραβιάζοντας τον κανόνα της ισότητας ενώπιον των δημοσίων βαρών καθώς και την αρχή της αναλογικότητας, κι επειδή δεν είναι σύννομες, δημιουργούν την υποχρέωση αποκατάστασης της ζημίας των επαγγελματιών της εστίασης.

Οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι στην εστίαση στερήθηκαν του δικαιώματος της επαγγελματικής ελευθερίας, της επιχειρηματικής ελευθερίας, του δικαιώματος στην εργασία και σε αξιοπρεπή διαβίωση. Βρέθηκαν χρεωμένοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, ενώ οι συνάδελφοι τους στην υπόλοιπη Ευρώπη έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης.

Η εστίαση από 1η Ιουλίου μπαίνει σε αχαρτογράφητα νερά, χωρίς στήριξη, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου.

Το γεγονός πως ο κλάδος επαναλειτουργεί, με μ.ο. πέντε τραπέζια σε εξωτερικό χώρο για την κάθε επιχείρηση, δεν την καθιστά αυτόματα και αυτόνομη οικονομικά. Αντιθέτως, δημιουργούνται κοινωνικές ανισότητες και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των επαγγελματιών του χώρου.

Με έκπληξη, οι επαγγελματίες στην εστίαση άκουσαν τις νέες ανακοινώσεις της κυβέρνησης που δεν περιείχαν καμία αναφορά ή πρόβλεψη για ημι-υπαίθριους ή κλειστούς χώρους. Ως εκ τούτου, καλούν την κυβέρνηση για πολλοστή φορά να λάβει υπόψη της πως για την υγιή και βιώσιμη δραστηριότητα του κλάδου απαιτείται άνοιγμα τόσο των ημι-υπαίθριων (πέρσι άνοιξαν μαζί με τους εξωτερικούς χώρους), όσο και των κλειστών χώρων, έστω και σε κάποιο ποσοστό.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου τονίζουν πως δεν θα επιτρέψουν και δεν θα ανεχθούν περαιτέρω, για μερικούς ανεύθυνους και ανεξέλεγκτους να καταδικάζεται ένας ολόκληρος κλάδος σε ασφυξία, σημειώνοντας πως τα οριζόντια περιοριστικά μέτρα δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν.

Επίσης ζητούν παράταση του καθεστώτος μείωσης ενοικίων (40 – 60%) για όση περίοδο ισχύουν περιοριστικά μέτρα και επαναφορά του μέτρου των αναστολών για όλους εργαζόμενους.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο