Thindersticks

Το συγκρότημα Tindersticks από το Νότιγχαμ της Μεγάλης Βρετανίας σχηματίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 90΄ και σύμφωνα με τον τραγουδιστή και frontman Stuart A. Staples, εμπνέυστηκε το όνομα του όταν βρήκε πεταμένο ένα κουτάκι σπίρτα σε μια παραλία στην Ελλάδα!

Σαν εναλλακτική rock μπάντα με πλούσιες ενορχηστρώσεις απο jazz και soul επιρροές και τη χαρακτηρίστικη βαρύτονη φωνή του Staples, καθώς επίσης και με αναρίθμητες ζωντανες εμφανίσεις στη χώρα μας, είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στο ελληνικό κοινό.

Έχουν ήδη 9 studio album κυκλοφορίες, με τελευταία το The something Rain(2012). Στην εν λόγω δουλεία φάνηκε – μετά τηv προσωρινή διάλυση τους το 2003 και την αποχώρηση του ενορχηστρώτη Dickon Hinchliffe το 2006 – να ανακτούν τη φόρμα τους και τον πλούσιο λυρισμό τους.

Επιστρέφοντας στο παρόν, η κυκλοφορία του εξαιρετικού single „We Are Dreamers!“ τον Οκτώβριο που μας πέρασε, έκανε τον 10ο δίσκο τους „The Waiting Room“ πολυαναμενόμενο. Το τραγούδι αυτό έχει σχεδόν την ίδια ωμή αισθαντικότητα με αυτή που μας είχαν προσφέρει με τις πρώτες τους κυκλοφορίες πριν δυο δεκαετίες! Η ακουστική κιθάρα δένει αρμονικά στο υπόβαθρο με το ηλεκτρικό πιάνο και τα υπόκωφα κρουστά, ενώ τα φωνητικά της Jehnny Beth των Savages, σε μία συνεργασία έκπληξη, προσθέτουν δύναμη και συνοδεύουν τον πιο εύθραυστο Staples.

4 χρόνια έκαναν να δημιούργήσουν τις 11 συνθέσεις του „The Waiting Room“ και να ολοκληρώσουν το album σύμφωνα πάντα με τον ίδιο τον Staples. Αυτό φαντάζει λογικό κάνοντας μια περιήγηση στα περιεχόμενα του δίσκου και ανακαλύπτοντας όλες αυτές τις λεπτομέρειες στην ενορχήστρωση, τους στίχους και τις διάσπαρτες ιδέες που έχουν πάρει στα 53 αυτά λεπτά σάρκα και οστά.

Ξεκινώντας με το ορχηστρικό Follow Me (διασκευή σe θέμα του Bronislau Kaper) και τη μελαγχολική του φυσαρμόνικα και περνώντας στο απολογητικό „Second Chance Manπροσφέρεται μια οικεία αίσθηση του ήχου που έχει στιγματίσει τη μπάντα. Αυτό αλλάζει καθώς τοWere We Once Lovers?“ που ακολουθεί φαίνεται να φεύγει σε λίγο πιο άγνωστα για τους Tindersticks τοπία. Με έντονη μπασογραμμή και ηχώ στα φωνητικά οπού ο Staples τραγουδά: „Did i tip your number did i call? Did we spent our lives together? i can’t recallI. Can`t remember, were we lovers?“ ενώ τα strings του George Murphy που έρχονται σιγά σιγά στο προσκήνιο και κορυφώνονται δημιουργόυν ένα από τα καλύτερα κομμάτια του δίσκου.

Στη συνέχεια τοHelp Yourselfμε τη ενορχήστρωση χάλκινων πνευστών απο τον Julian Siegel στο πιο jazz σημείο του album, για να ακουλουθήσει τοHey Lucinda, το επόμενο τους single. Το κομμάτι αυτό περιέχει τα φωνητικά της Lhasa de Sela που ηχογραφήθηκαν πριν το θάνατό της το 2010 „- Hey Lucinda come on drinking with me tonight the summer is almost gone – I could drink all this body could hold before the feel i might fall over and break these bones“ ..ανατριχιαστικό.

 Το ορχηστρικόThis Fear Of Emptinessπου ακολουθεί μοιάζει να είναι ένα ξεχασμένο και πιο οργανικό b-side των Durruti Column , το δε „How He Entered“,  ένα ακόμα ηχητικό πείραμα με τον Staples να εξιστορεί με τη συνοδεία πιάνου και ορχήστρας.

Φτάνουμε στο κομμάτι που φέρει το όνομα του δίσκου και ευλαβικά δεχόμαστε την επιστροφή του ήχου και του τραγουδιού στο γνώριμο γυμνό ρομαντισμό τους „Don’t make me suffer, don’t let me suffer“ , στο πιο σκελετωμένο τραγούδι.

Ακολουθεί το τελευταίο ορχηστρικό „Planting Holes“ ίσως η πιό αδύναμη στιγμή του δίσκου, δίνοντας τη σκυτάλη στο We Are Dreamers!“ και κλείνοντας με το Like Only Lovers Can. Ένα τραγούδι που επαναφέρει την μπαροκ ποπ δωματίου που μας είχαν συνηθίσει στο παρελθόν, σβήνοντας αργά και αφήνοντάς μας με ένα νοσταλγικό χαμόγελο.

Μία θαυμάσια επιστροφή των Tindersticks, όπου πατάνε γερά στις πιο δυνατές στιγμές της καριέρας τους αλλά ταυτόχρονα δε διστάζουν να πειραματιστούν. Λίγο πιο αργό και σκοτεινό από το „The something Rain“ και έχοντας πολλά να δώσει στους ακροατές.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε ένα κομμάτι του album,  συνοδεύεται και από μία μικρού μήκους ταινία, από σκηνοθέτες όπως ο Christoph Girardet και η Claire Denis. Οι σκηνοθέτες αυτοί είχαν την απόλυτη ελευθερία να φιλμάρουν ο,τι ήθελαν με βάση τα συναισθήματα που τους προκαλεί το αντίστοιχο μουσικό κομμάτι. Στην επερχόμενη περιοδεία τους οι Tindersticks σκοπεύουν να παίξουν με τη συνοδεία αυτών των φιλμ.

Το „The Waiting Room“ κυκλοφορεί την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου με artwork από τον γάλλο φωτογράφο Richard Dumas.

Βαθμολογία:  8/10

Tracklist:

 1. Follow Me
 2. Second Chance Man
 3. Were We Once Lovers?
 4. Help Yourself
 5. Hey Lucinda
 6. This Fear Of Emptiness
 7. How He Entered
 8. The Waiting Room
 9. Planting Holes
 10. We Are Dreamers!
 11. Like Only Lovers Can

Κωνσταντίνος Βιτσαράς, αποκλειστικά για το Νόστιμον Ήμαρ.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο