συκ

Μεταξύ 7.30 και 8.00 το πρωί, το σκάφος μίας ομάδας διασωστών έφερε στο λιμάνι της Σκάλας ένα αγόρι 3-4 ετών και τον πατέρα του.

Το αγόρι ήταν αναίσθητο και δεν είχε φυσιολογικό χρώμα και ο πατέρας ήταν σε κατάσταση κατάρευσης. Εθελοντές είδαν το αγόρι στα χέρια μίας ομάδας μελών οργάνωσης, ρώτησαν αν χρειάζονται βοήθεια και έλαβαν αρνητική απάντηση.

Μετέφεραν το αγόρι προς το αγροτικό ιατρείο του λιμανιού που το βρήκαν κλειδωμένο. Η πόρτα παραβιάστηκε από κάτοικο του χωριού, που ήταν κοντά και το αγόρι μπήκε στο ιατρείο για να διαγνωστεί η κατάστασή του. Λίγη ώρα αργότερα, ανακοινώθηκε ότι το αγόρι έφτασε στο λιμάνι νεκρό, με πιθανή αιτία θανάτου την υποθερμία. Αρκετά αργότερα, έφτασε στην Σκάλα ασθενοφόρο για να συλλεξει την σορό.

Να σημειωθεί ότι τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας είχαν αποβιβαστεί στο λιμάνι της Πέτρας (αρκετά χιλιόμετρα βορείως της Σκάλας) από σκάφος του λιμενικού.

Πριν από περίπου μία ώρα σκάφος της Φρόντεξ μετέφερε στο λιμάνι της Σκάλας ομάδα παιδιών και γυναικών που έμοιαζαν να έχουν περισυλλεγεί από την θάλασσα (πλήρως βρεγμένοι). Ανάμεσα τους ήταν μία γυναίκα 35-40 ετών με φανερά σημεία υποθερμίας. Μεταφέρθηκε στο αγροτικό ιατρεί του λιμανιού απ’ όπου ανακοινώθηκε ο θάνατος της αργότερα. Οι υπόλοιποι πρόσφυγες δεν μεταφέρθηκαν στον Πλάτανο, ως συνήθως για την υποδοχή και την φροντίδα τους, διότι επενέβη ομάδα του λιμενικού, λέγοντας ότι δεν θα φύγει κανείς από το σημείο εώς ότου γίνει η καταγραφή όλων των ατόμων. Τα γυναικόπαιδα άλλαξαν ρούχα σε εστιατόριο του λιμανιού και ακολούθησε χάος. Στην παρούσα φάση μένουμε στην καταγραφή των συμβάντων και όχι σε σχολιασμό τους -δεν έχουμε το ψυχικό απόθεμα για σχολιασμό.

ενημέρωση από την ομάδα Platanos Refugee Solidarity

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο