Τα εσωτερικά έγγραφα που έλαβε η «Wall Street Journal» δείχνουν ότι το Facebook χρησιμοποιεί ένα σύστημα που εξαιρεί τους χρήστες υψηλού προφίλ από ορισμένους ή όλους τους όρους χρήσης της πλατφόρμας.

Απαντώντας στις αναφορές, η Agnès Callamard, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, δήλωσε:

Αυτοί οι συγκλονιστικοί ισχυρισμοί δείχνουν για άλλη μία φορά πώς η πλατφόρμα του Facebook τροφοδοτεί τη διάδοση επιβλαβούς και υβριστικού περιεχομένου παγκοσμίως.

«Το Facebook ισχυρίζεται ότι “δεν επωφελείται από το μίσος”. Ωστόσο, σύμφωνα με έγγραφα της εταιρείας, προερχόμενα από ανώνυμο πληροφοριοδότη, έχει δημιουργήσει ένα σύστημα που δίνει στους ισχυρούς χρήστες τη δυνατότητα να παρενοχλούν άλλους, να κάνουν ψευδείς ισχυρισμούς και να υποκινούν βία.

»Το μήνυμα από το Facebook είναι σαφές: Αν έχετε αρκετή επιρροή, θα σας αφήσουν να ξεφύγετε με οτιδήποτε.

»Το γεγονός ότι αυτά τα εσωτερικά έγγραφα φαίνεται να έρχονται σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις που έχει δημοσιεύσει το Facebook θέτει επίσης υπό αμφισβήτηση το κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε την εταιρεία και όσα μάς λέει.

»Βασικά πρέπει να ορίσουμε τη ριζική αιτία του προβλήματος: το επιχειρηματικό μοντέλο επιτήρησης του Facebook, γύρω από τις διαφημίσεις, το οποίο βασίζεται στην επιθετική συλλογή δεδομένων και τη σκιαγράφηση των προφίλ των χρηστών σε τεράστια κλίμακα. Οι αλγόριθμοι του Facebook ενισχύουν την παραπληροφόρηση και το διχαστικό περιεχόμενο και τροφοδοτούν τον ρατσισμό, επειδή τέτοιου είδους περιεχόμενο πιθανότατα κρατά το ενδιαφέρον των χρηστών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυξάνοντας έτσι τα διαφημιστικά έσοδα του Facebook.

Απαιτείται επείγουσα κυβερνητική ρύθμιση για να διασφαλιστεί ότι στον διαδικτυακό κόσμο τα ανθρώπινα δικαιώματα προστατεύονται αποτελεσματικά. Αυτές οι αποκαλύψεις υπογραμμίζουν το γεγονός ότι πολύ απλά δεν μπορούμε να βασιστούμε στις εταιρείες για την αυτορύθμιση.

Ιστορικό

Το πρόγραμμα «Cross-check» ή «X-check» του Facebook προοριζόταν να παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο εσωτερικής επανεξέτασης προτού το Facebook λάβει αποφάσεις σχετικά με τους λογαριασμούς υψηλού προφίλ.

Ωστόσο, η «Wall Street Journal» έχει λάβει έγγραφα από πληροφοριοδότη που υποδηλώνουν ότι το Facebook δεν ακολούθησε τις εν λόγω πρακτικές επανεξέτασης. Αυτό φέρεται να οφείλεται στο γεγονός ότι το Facebook χρησιμοποίησε το X-Check για να εντάξει χρήστες υψηλού προφίλ σε «λευκή λίστα» και να τους απαλλάξει από κάθε τιμωρητική ενέργεια σε περίπτωση που θα παραβίαζαν τους όρους χρήσης της πλατφόρμας, συμπεριλαμβανομένης της παρενόχλησης ή της υποκίνησης βίας.

Το Facebook απάντησε στην εφημερίδα, λέγοντας: «Αφαιρούμε περιεχόμενο από το Facebook, ανεξάρτητα από το ποιος το δημοσιεύει, όταν αυτό διαρρηγνύει τα πρότυπά μας».

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο