peleti_1

Ο Πελετίδης δεν είναι δήμαρχος-διαχειριστής, αλλά αγωνιστής, μπροστάρης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Διαβάζουμε στο 902.gr: «Καμπάνια για την ανεργία και τη στήριξη των ανέργων και των οικογενειών τους, την κάλυψη κενών θέσεων στο Δήμο Πάτρας κ.ά., κλιμακώνει ο Δήμος Πάτρας, δρομολογώντας σειρά αγώνων και πρωτοβουλιών, από την ενημέρωση των ανέργων και τις συνελεύσεις στις γειτονιές, μέχρι την κινητοποίηση με πορεία από την Πάτρα ως το Σύνταγμα στην Αθήνα για το θέμα της ανεργίας, ο Δήμος Πάτρας καλεί τη νεολαία, τον πατραϊκό λαό και τους φορείς του σε συστράτευση».

Για όσους παρακολουθούν την πολιτική που έχει χαράξει ο- εκλεγμένος με την στήριξη του ΚΚΕ- δήμαρχος της αχαϊκής πρωτεύουσας Κώστας Πελετίδης η παραπάνω είδηση δεν εκπλήσει. Αντιθέτως. Τα έργα και οι ημέρες της, μέχρι τώρα, δημαρχίας Πελετίδη αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της ειδοποιού διαφοράς του κομμουνιστή δημάρχου με τους υπόλοιπους. Η διαφορά αυτή έγκειται στο εξής απλό: ο Πελετίδης δεν είναι δήμαρχος-διαχειριστής, αλλά αγωνιστής, μπροστάρης της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Σε αντίθεση με πολυδιαφημισμένους και υπερπροβεβλημένους δημάρχους (π.χ. Μπουτάρης, Καμίνης κλπ) οι οποίοι λειτουργούν ως πολιτικοί «τοποτηρητές» της κυβέρνησης, ο Πελετίδης βρίσκεται εκεί που οφείλει να βρίσκεται κάθε δήμαρχος. Δίπλα στο λαό, στους δημότες που έχουν ανάγκη, σε όλους αυτούς που η αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων-ΕΕ τους έχει στριμώξει στην ανέχεια και τη φτώχεια.

Με μια σειρά φιλολαϊκών παρεμβάσεων, κόντρα στις νουθεσίες κυβέρνησης-κουαρτέτων περί «λιτότητας» και την συνεχή υποχρηματοδότηση της αυτοδιοίκησης από το κεντρικό κράτος, ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας δίνει το στίγμα μιας πολιτικής που δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες της εργατικής-λαϊκής οικογένειας: απαλλαγή ευπαθών κοινωνικών ομάδων από δημοτικά τέλη και ταυτόχρονη αύξηση τελών για τους μεγαλοιδιοκτήτες, ημερήσια διατροφή για άπορους, καθημερινό κολατσιό στα σχολεία του δήμου, δωρεάν δημοτικό θερινό πρόγραμμα απασχόλησης για παιδιά, αναπλάσεις και έργα χωρίς μεσολαβήσεις εργολάβων-ιδιωτών, έμπρακτη διεκδίκηση κρατικών δαπανών για τη μισθοδοσία των εργαζόμενων  είναι μερικές μόνο από τις πρωτοβουλίες του δήμου. Πρόσφατα μάλιστα, ο δήμος Πατρέων απέρριψε χορηγία της πολυεθνικής Coca Cola-3E για το καρναβάλι της πόλης, ως ελάχιστη ένδειξη συμπαράστασης στον πολύμηνο αγώνα των απολυμένων της εν λόγω εταιρείας.

Σε μια περίοδο που οι δήμοι αποτελούν το μακρύ χέρι της κυβέρνησης- μέσα από το οποίο υλοποιούνται μια σειρά αντιλαϊκών μέτρων- η δράση του δημάρχου Πελετίδη δείχνει τον «άλλο δρόμο». Δείχνει το δρόμο εκείνο που όχι μόνο δεν ταυτίζεται με τις επιλογές της κεντρικής πολιτικής των αστικών κυβερνήσεων, αλλά, αντιθέτως, πάει κόντρα στο ρεύμα, συγκρούεται, διεκδικεί, μάχεται εξαντλώντας κάθε σπιθαμή περιθωρίου για προστασία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Αυτός ο δρόμος, του δημάρχου Πελετίδη, είναι η απάντηση του εργατικού-λαϊκού κινήματος, του ταξικού κινήματος, ενάντια στην πολιτική που θέλει τους δήμους, την αυτοδιοίκηση ευρύτερα, προνομιακό πεδίο  κερδοφορίας του Κεφαλαίου.

Αυτή είναι η αλήθεια. Ωμή, ταξικά προσανατολισμένη, ξεκάθαρη. Όπως, άλλωστε, την εξέφρασε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του ο ίδιος ο Κ.Πελετίδης, μιλώντας πριν απο ένα χρόνο στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ:

«Γιατί δε λέμε την αλήθεια όπως την ξέρουμε όλοι μας. Δεν υπάρχει κανένας εδώ μέσα που να μην ξέρει την αιτία. Η κοινωνία μας είναι ταξική ή όχι; Όλοι χάνουνε; Συμφωνούμε εμείς εδώ πέρα ότι είναι η “πατρίδα”; Δηλαδή η πατρίδα της Αγγελοπούλου και η πατρίδα της εργάτριας είναι ίδια; Σήμερα ο αγώνας που γίνεται, γίνεται για το κοινό συμφέρον όλων;».

Να, λοιπόν, τι σημαίνει κομμουνιστής δήμαρχος, κύριοι!

Νίκος Μόττας

atexnos

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο