Lakewood, CO - MARCH, 4: Jars of medical cannabis line the shelves inside a Good Meds medical cannabis center in Lakewood, Colorado, U.S., on Monday, March 4, 2013. This is at a Good Meds medical cannabis center in Lakewood, and is one of the facilities that Kristi Kelly, Co-Founder of Good Meds Network, operates. (Photo by Matthew Staver/For The Washington Post via Getty Images)

Η μεγάλη μέρα για ασθενείς και ακτιβιστές σιγά σιγά πλησιάζει.

Κώστας Σκλιάμης

Πολλά συνεχόμενα γεγονότα και ταυτόχρονες χρονικά ειδήσεις από όλο τον κόσμο, μας κάνουν τα σκεφτούμε πως σιγά σιγά τα άτομα που πάσχουν από χρόνιες και επώδυνες παθήσεις θα βρουν ανακούφιση στην ιατρική κάνναβη.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή ξεκινώντας από τα γεγονότα που συνέβησαν αυτή τη εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στη μακρινή Αυστραλία, χθες Τετάρτη 10 Φεβρουαριου, η κυβέρνηση του φιλελεύθερου Malcolm Turnbull έφερε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο προς συζήτηση σχετικά με την εθνική νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης. Ήδη σε κάποιες πολιτείες και επικράτειες της Αυστραλίας, κάποιες μορφές ιατρικής κάνναβης ήταν νόμιμες, αλλά πλέον προτείνεται να γίνει σε εθνικό επίπεδο, υπό τον έλεγχο του κράτους.

Η Υπουργός Υγείας Sussan Ley, προτείνει τη δημιουργία Εθνικού Συστήματος που θα ελέγχει την παραγωγή, διανομή και πώληση ιατρικής κάνναβης μέσω αδειών και μέσα στα πλαίσια των διεθνών συνθηκών και κανόνων. Όπως επισήμανε, αυτό το σύστημα θα κρατήσει μακριά το παράνομο εμπόριο απο την ιατρική κάνναβη. Σύμφωνα με τον Guardian, η ίδια δήλωσε ότι “είναι μια μεγάλη μέρα για τους Αυστραλούς”.

Την ίδια στιγμή στη Βρετανία (κυριολεκτικά την ίδια μέρα), ξεκίνησε μια νέα εκστρατεία για τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης και υποστηρίζεται από τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό Nick Clegg και από πολιτικούς από όλα τα κόμματα. Οι ίδιοι τονίζουν ότι 1,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη τη Βρετανία έχουν ανάγκη την ιατρική κάνναβη για αντιμετώπιση ή ελάφρυνση του πόνου των χρόνιων παθήσεων.

Σύμφωνα με την Independent, αυτοί πιέζουν τους υπουργούς να ακολουθήσουν το παράδειγμα πολλών χωρών της Δυτικής Ευρώπης και των 23 πολιτειών των Η.Π.Α που επιτρέπουν στους γιατρούς να συνταγογραφούν κάνναβη για την ανακούφιση επώδυνων συμπτωμάτων των διαταραχών, όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, η νόσος του Crohn και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, βουλευτές των Εργατικών, των Πράσινων ακόμα και Συντηρητικοί όπως ο πρώην υπουργός Peter Lilley, υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Παράλληλα στην Ελλάδα, πριν 2 μέρες δημοσιεύτηκε η ερώτηση 20 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αρμόδιους Υπουργούς σχετικά τόσο με την νομιμοποίησης της κλωστικής/βιομηχανικής κάνναβης όσο και της ιατρικής. Αυτό που έκανε ιδιαίτερα θετική εντύπωση δεν ήταν η ερώτηση για την κλωστική κάνναβη, αλλά κυρίως για την ιατρική, αφού ήταν ή πρώτη φορά όπου βουλευτές υποστηρίζουν τέτοια θέση.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα:

“Σήμερα όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν τις ευεργετικές και ενίοτε πλήρως θεραπευτικές συνέπειες της χρήσης της ινδικής κάνναβης και κυρίως του ελαίου που προέρχεται από το φυτό. Η αποδεδειγμένη ευεργετική δράση σε περιπτώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνων παθήσεων, όπως το γλαύκωμα, ο καρκίνος, η επιληψία, η νευρική ανορεξία, κακοήθεις νεοπλασίες καθιστούν τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης, η οποία έχει επέλθει σε πολλές χώρες του ανεπτυγμένου κόσμου, επιβεβλημένη.

Η ποινικοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης έχει μεταξύ άλλων ως αποτέλεσμα την εξώθηση πολλών ασθενών και των οικογενειών του στη χρήση παράνομων οδών για την απόκτησή της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (απώλεια σημαντικών εσόδων για το κράτος, που προσπορίζεται το οργανωμένο έγκλημα, εξώθηση ασθενών στην παρανομία). Η αναλγητική, αντιφλεγμονώδης, αντισπασμωδική, αντιβακτηριδιακή, αντιοξειδωτική και τέλος αντικαταθλιπτική της δράση την καθιστούν μια καθόλα ευεργετική ουσία για μια πληθώρα ασθενειών.

Τούτων δοθέντων, η δυνατότητα της κάνναβης να συνεισφέρει στη βελτίωση της υγείας σημαντικής μερίδας του πληθυσμού την έχει καταστήσει προϊόν εξαιρετικά προσοδοφόρο. Συνεπακόλουθα, τα έσοδα από την καλλιέργεια και τη μεταποίησή της θα μπορούσαν να αναζωογονήσουν σημαντικά την ελληνική ύπαιθρο και τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.”

marijuana-general

Μόνο τυχαία απ’ ότι φαίνεται δεν ήταν όμως η χρονική στιγμή της τοποθέτησής τους. Την ίδια μέρα ανακοινώθηκε από τον δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Στέλιο Κούλογλου ημερίδα με θέμα “Η κλωστική και ιατρική κάνναβη ως παράγοντες για την ανάπτυξη και την απασχόληση” που διοργανώνει ο ίδιος στις 23 Φεβρουαρίου 2016, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εκδήλωση “στοχεύει στην κατανόηση της εναλλακτικής και βιώσιμης χρήσης των παραγωγών κάνναβης ως κλωστική και ως φάρμακο. Οι προσκεκλημένοι ομιλητές θα τονίσουν ότι η κάνναβη μπορεί να δώσει μια οικονομική ώθηση για την ανάπτυξη και για την απασχόληση στην ΕΕ.”

Όλα αυτά τα γεγονότα και οι ειδήσεις έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή αφού τον Απρίλιο του 2016 πολλές χώρες θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη για την Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (UNGASS) για τα ναρκωτικά, η πρώτη από το 1998. Ήδη αυτή η κινητικότητα παγκόσμια μας κάνει να ελπίζουμε ότι σημαντικές αποφάσεις θα παρθούν τον Απρίλιο.

Αυτά τα γεγονότα προφανώς βρίσκονται κάτω από την ίδια ομπρέλα συμφερόντων και προωθούνται ταυτόχρονα την ίδια στιγμή, δημιουργώντας ένα κλίμα θετικό προς τη νομιμοποίηση της ιατρικής κάνναβης.

Είναι νωρίς ακόμα για να πούμε συνολικά ποιοι είναι αυτοί που θα βγούνε κερδισμένοι από αυτή την υπόθεση, αλλά το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πρώτοι νικητές θα είναι όλοι οι ασθενείς και τα άτομα που ζητούν πρόσβαση σε ιατρική κάνναβη για την ελάφρυνση του πόνου από χρόνιες παθήσεις καθώς και την αντιμετώπιση συμπτωμάτων από παθήσεις, ασθένειες και διαταραχές.

Όλοι αυτοί οι ασθενείς που τόσα χρόνια έδωσαν αγώνα μέσω του κινήματος αλλά και ατομικό για να αναγνωριστεί επιτέλους το δικαίωμα τους για πρόσβαση στην ιατρική κάνναβη.

Η μεγάλη μέρα για αυτούς, σιγά σιγά πλησιάζει.

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο