pra

by Leia Organa Solo

Θα ξεκινούσα με μια εισαγωγή για το καλοκαίρι και τα χάπενιγκς της πόλης αλλά όπως λέμε και στο χωριό μου screw that και let’s get to the point.
Ας μιλήσουμε για το Athens Pride (πάλι). Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Pride της Αθήνας θα γίνει στο κέντρο υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων της Περιφέρειας Αττικής και του This is Athens που προσωπικά δεν έχω ιδέα τι είναι.

 
Κάπου εδώ ξεκινάει το πρόβλημα. Υπό την αιγίδα του Δήμου που ο δήμαρχός του οργάνωσε να συλληφθούν οι διαμαρτυρόμενοι πρόσφυγες που έμεναν στην πλατεία Συντάγματος επειδή του χαλούσαν το ντεκόρ των Χριστουγέννων. Ο ίδιος εκείνος δήμαρχος που έβαλε να πλύνουν τον τοίχο του Πολυτεχνείου γιατί του χαλούσε την αισθητική (οι άνθρωποι που πεθαίνουν καθημερινά στηριζόμενοι στον εν λόγω τοίχο, δεν τον απασχόλησαν ποτέ). Ο δήμαρχος που υποστήριξε σθεναρά κάθε Αμυγδαλέζα. Υπό την αιγίδα του δικού του δήμου θα γίνει ΚΑΙ φέτος το Athens Pride. Ένας θεσμός που διαδίδει ότι είναι υπέρ της ισότητας για όλους.

 
Ξέρει κανείς από εσάς πώς είναι διαρθρωμένη η οργάνωση αυτού του θεσμού; Γιατί εγώ δεν ήξερα. Έμαθα. Και σοκαρίστηκα. Και δεν σοκάρομαι εύκολα.

 
Υπάρχει μια επιτροπή η οποία είναι κλειστή και δεν αλλάζει εδώ και χρόνια εκτός από μια μικρή αλλαγή που έγινε φέτος. Μετά από διαμαρτυρία του ΣΥΔ (σωματείο υποστήριξης διεμφυλικών) και του QueerTrans (πολιτική, αντιεξουσιαστική τρανς ομάδα) για τον αποκλεισμό των τρανς ατόμων από τη διοργάνωση καθώς και για τα τρανσοφοβικά σχόλια που ακούγονταν από μέλος της επιτροπής, αποφασίστηκε να αντικατασταθεί το εν λόγω μέλος με μία τρανς κοπέλα. Δυστυχώς το QueerTrans συμβιβάστηκε με αυτό. Η εν λόγω επιτροπή με λίγα λόγια αποφασίζει τα πάντα μόνη της.
Ας πάμε όμως παρακάτω. Ας αναφερθούμε στους χορηγούς. Ναι το Athens Pride έχει χρυσούς, αργυρούς και απλούς χορηγούς. Έχει χορηγούς επικοινωνίας, έχει οικονομική ενίσχυση και έχει πρόβλημα. Γενικά. Υπάρχει ένα κάποιο πρόβλημα στη φάση. Οι χορηγοί τους αναφέρονται στη σελίδα του Pride και ο καθένας μπορεί να δει ποιοι είναι.

 
Η επιτροπή όμως αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία για το πού πάνε οι χορηγίες, ποιος τσεπώνει πόσα και γενικά συμπεριφέρεται περίεργα με τα ευρώ της. Πράγμα που εγείρει υποψίες βέβαια. Ειδικά αν συνυπολογίσουμε την ανάμιξη του αγαπητού ΚΕΕΛΠΝΟ σε όλα αυτά.

 
Αναφέρθηκα παραπάνω σε πρόσφυγες. Θα σκεφτόταν κανείς ότι θα υπήρχε λίγος χώρος στο Pride για μια ελάχιστη –τουλάχιστον- αναφορά στο προσφυγικό. Από ό,τι έμαθα υπήρξε. Κάποια διάνοια από εκεί μέσα σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να δώσουν σε κάποιους πρόσφυγες δωρεάν είσοδο στο πάρτυ του Pride με αντάλλαγμα να τους ξεπλύνουν στη σκηνή λέγοντας πόσο νοιάζονται για τα προβλήματα των προσφύγων. Ως ΜΚΟ το Pride έχει να αναδείξει μόνο απουσία στην καθημερινή πάλη των προσφύγων για πολιτικό άσυλο. Αλλά μην παραπονιέστε. Τους δίνουν δωρεάν πρόσκληση για να παρτάρουν δίχως αύριο.

 
Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, φέτος αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν το πιο ηλίθιο σλόγκαν όλων των εποχών το οποίο πάει κάπως έτσι: «Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι» πράγμα που ακούγεται εντελώς γελοίο όταν υπάρχουν άνθρωποι στην LGBTQI+ κοινότητα που σε καμία περίπτωση δεν δέχονται το φύλο ως έννοια. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν συμπεριλαμβάνουν τους εαυτούς τους στο δίπολο γυναίκα-άντρας. Υπάρχουν άτομα που προσπαθούν να εξηγήσουν σε άλλα άτομα ότι η σεξουαλική ταυτότητα και η ταυτότητα φύλου ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ. Το Athens Pride κατάφερε να τα μπερδέψει. Πάλι.

 
Ορίστε ένα απόσπασμα του κειμένου μιας πρωτοβουλίας που αναπτύχθηκε ώστε να αναδείξει κάθε τι προβληματικό με το Athens Pride την οποία θα βρείτε εδώ μαζί με τη διαμαρτυρία που ετοιμάζουν την ίδια μέρα στον ίδιο χώρο με το Pride. https://www.facebook.com/events/862896733814750/

«Βάζει στην ίδια σειρά έμφυλες και σεξουαλικές ταυτότητες, ενισχύοντας έτσι την κυρίαρχη, στερεοτυπική σύγχυση μεταξύ ταυτότητας φύλου και σεξουαλικότητας»

Στην ερώτηση του που ακριβώς αποσκοπεί η συγκεκριμένη διαμαρτυρία και γιατί γίνεται στον ίδιο χώρο με το Pride, παραθέτω την απάντηση δύο ατόμων της πρωτοβουλίας όπως μου την έστειλαν.

«Δεν υπάρχει κάποια επικοινωνία με τη διοργάνωση του Pride, ούτε συμμετοχή με τραπεζάκια, οικονομική ενίσχυση κι ιστορίες. Ο στόχος μας είναι η επικοινωνία με το κόσμο που θα έρθει στο Pride και δε γνωρίζει ούτε στο ελάχιστο με ποιο τρόπο αυτό οργανώνεται, ούτε ότι αυτό το πράμα δεν εκφράζει μεγάλα κομμάτια του λοατκι+ κόσμου. Το ιδανικό θα ήταν να μπορούσε να είχε οργανωθεί κάτι ξεχωριστό, αλλά αυτό δεν ήταν δυνατό, μιας και δεν είχαν σχηματιστεί ήδη πολλές φεμινιστικές και queer ομάδες με αυτή τη κατεύθυνση για να το σηκώσουν.
Επομένως, πριν ένα μήνα αποφασίσαμε να συγκροτήσουμε αυτή την πρωτοβουλία για να υπάρξει και μια συνέχεια στην αμφισβήτηση των τελευταίων χρόνων απέναντι στο Pride. Γίνεται σαφές νομίζω, διαβάζοντας το κείμενο, ότι καμία σχέση δεν έχει με οποιαδήποτε συμμετοχή στο AP, η πρωτοβουλία στοχεύει σε μια παρέμβαση και επικοινωνία με τον κόσμο στην κατεύθυνση όξυνσης των αντανακλαστικών απέναντι στο πράιντ αλλά και οικειοποίησης του δημόσιου χώρου από radical lgbtqia+ υποκείμενα με τ# δικούς τ# όρους, και όχι με τους κυρίαρχους του πράιντ.»

Αν χρειάζεται να υπάρχει το Pride είναι θεωρώ αυτονόητο. Χρειάζεται. Κάθε διαμαρτυρία, κάθε οργάνωση και κάθε όπως κι αν ονομάζεται που αναδεικνύει την ανισότητα συγκεκριμένων ομάδων της κοινωνίας χρειάζεται να υπάρχει. Δεν είστε σε κάποια από τις ομάδες που χρειάζονται κάτι τέτοιο; Να χαίρεστε. Και να στέκεστε με αλληλεγγύη σε όσες ομάδες το χρειάζονται.
Αν χρειαζόμαστε το Pride με τη σημερινή του μορφή και όλα τα προβλήματα; Ξεκάθαρα ΟΧΙ. Κανείς δεν χρειάζεται με διοργάνωση που αρνείται χώρο σε ανθρώπους που υποτίθεται υποστηρίζει. Κανείς δε χρειάζεται μια διοργάνωση που το μόνο που προσφέρει σε κατατρεγμένους είναι δωρεάν είσοδος σε πάρτυ και κανείς δεν χρειάζεται μια διοργάνωση που μοιάζει με πολιτικό κόμμα της ελληνικής Βουλής. Έχουμε αρκετά. Φτάνει.

Υ.Γ. Θέλω να ευχαριστήσω την εξαιρετική οντότητα που με βοήθησε να μαζέψω όλες τις πληροφορίες.

Υ.Γ.2: Να πάτε στο Pride. Και να βρείτε εκείνους και εκείνες και εκείν# που διαμαρτύρονται ενάντια στα κακώς κείμενα. Ξαναπαραθέτω το link για το event
https://www.facebook.com/events/862896733814750/.

Μοιραστείτε.

7 Σχόλια

 1. nncySa στις

  Σωστό το άρθρο ευχαριστούμε για την πληροφόρηση. Ωστόσο αναφορικά με το σλόγκαν του pride “Γυναίκα δε γεννιέσαι, γίνεσαι” η έκφραση ανήκει στην Σιμον ντε Μποβουάρ κ αναφέρεται ακριβώς στην κατασκευή του κοινωνικού φύλου. Ταιριάζει δηλαδή από μόνο του στην απόρριψη του διπόλου. Το θέμα βέβαια είναι πως χρησιμοποιείται κ τι εντύπωση δινει

  • Leia Organa Solo στις

   Όπως έγραψε και κάποιος ή κάποια άλλη αλλού, το σύνθημα όντως ήταν ριζοσπαστικό. Το 1940. Όχι το 2016. Όποιος κι αν το είπε.

 2. ΟΛΑΤΑΞΕΡΩ στις

  Τουλάχιστον παραδέχεσαι ότι έχεις αποψάρα και τίποτε περισσότερο,αλλά όπως γνωρίζεις
  άποψη και κω…..δα έχουν όλοι.

 3. (το) στις

  Συγνώμη, την αφίσα την έχεις δει? Εννοώ τις ταυτότητες-προσδιορισμούς που αναφέρονται γύρω-γύρω στο κύκλο, συμπεριλαμβανομένων των: άφυλα, genderqueer, genderfluid, non binary κλπ.
  Δες και κομμάτι της ανακοίνωσης: “(…) με επίκεντρο την τρανς ταυτότητα με σαφή αναφορά και συμμετοχή κι από άλλες ταυτοτικές μειονότητες (genderqueer, genderfluid, non-binary) οι οποίες συνήθως σβήνονται υπό το βάρος του mainstream και κυρίαρχου gay αντρικού λόγου και του έμφυλου δίπολου (…).

  Επίσης γιατί υπάρχει σύγχιση του σεξουαλικου προσανατολισμου και της ταυτότητας φύλου? Δεν υπάρχει σύγχιση καμία, παρά μόνο στα μυαλά των αδαών. Το pride αφορά και σεξουαλικούς προσανατολισμούς και ταυτότητες φύλου και φέτος, σαν θεματική το βάρος έχει δοθεί στο δεύτερο. Τόσο απλό.

  Το να μην προσδιορίζεται κάποιος ως binary δεν σημαίνει οτι η νομοθετική κατοχύρωση της αναγνώρησης ταυτότητας φύλου, δεν θα πρέπει να υπάρξει για τα τρανς άτομα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τόσα συστημικά προσχώματα και δεν σημαίνει οτι η αφίσα που εστιάζει κάπου συγκεκριμένα καθε χρονιά ότι απευθύνεται σε ολονών τον προσδιορισμό. Πριν χρόνια η αφίσα ήταν “Αθηνά λεσβία”, έπρεπε να θιχθούν οι μη λεσβίες? Είμαστε με τα καλά μας?

  Και τέλος, σχετικά με την αλληλεγκύη, υπέπεσε στην αντίληψή μου το κάτωθι: https://mobile.facebook.com/story.php?story_fbid=10154101703829242&id=373714974241&__tn__=%2As&_rdr&refsrc=https%3A%2F%2Fm.facebook.com%2Fstory.php

  Όλα αυτά με κάνουν να πιστεύω οτι δεν έχεις ιδέα για τι πράγμα μιλάς, τουλάχιστον όχι για τα lgbtqi+ και το χειρότερο δεν είναι οτι δεν έχεις ιδέα, αλλά ότι είσαι super cocky about it.

 4. καλα ρε παιδια τι να κανει το αθενσ πραιντ για τους προσφυγες -μεταναστες χωρις χαρτια?Πως τους μπλεκετε σε ενα τετοιο θεμα?Απο το πρωι μεχρι το βραδυ τους μεταναστες σκεφτεστε και ασχολειστε?σκεφτειτε και τους δικους μας ρε συντροφοι

Αφήστε ένα σχόλιο