Αιθιοπία: Στρατιώτες σκότωσαν αμάχους μπροστά στα μάτια ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα

Pinterest LinkedIn Tumblr +

Η μαρτυρία της επικεφαλής του Γραφείου Έκτακτης Ανάγκης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Karline Kleijer.


«Είμαστε σοκαρισμένοι από τη συνεχιζόμενη βία στο Tigray της Αιθιοπίας. Την Τρίτη 23 Μαρτίου δολοφονήθηκαν τουλάχιστον τέσσερις άνδρες οι οποίοι σύρθηκαν έξω από τα λεωφορεία στα οποία επέβαιναν και εκτελέστηκαν από στρατιώτες, μπροστά στα μάτια μελών της ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα» τονίζει η επικεφαλής του Γραφείου Έκτακτης Ανάγκης, Karline Kleijer.

«Το πρόσφατο αυτό περιστατικό συνέβη στο δρόμο από το Mekele προς το Adigrat, όπου τρία μέλη του προσωπικού των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ταξίδευαν με ένα όχημα που έφερε τα χαρακτηριστικά της οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού έπεσαν πάνω σε μία από ό,τι φάνηκε ενέδρα που είχαν στήσει ένοπλοι σε στρατιωτική συνοδεία της Αιθιοπίας κατά τη διάρκεια της οποίας στρατιώτες σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, ενώ οι ένοπλοι έβαλαν φωτά στα στρατιωτικά οχήματα.

Αιθίοπες στρατιώτες που βρίσκονταν στο σημείο σταμάτησαν το αυτοκίνητο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα και δύο μικρά λεωφορεία δημόσιων συγκοινωνιών που ακολουθούσαν. Οι στρατιώτες ανάγκασαν τους επιβάτες των λεωφορείων να βγουν έξω. Χώρισαν τους άνδρες από τις γυναίκες στις οποίες επέτρεψαν να φύγουν. Λίγο αργότερα, πυροβόλησαν τους άνδρες. Οι στρατιώτες επέτρεψαν στην ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα να φύγει από το σημείο, όμως τα μέλη του προσωπικού μας ήταν μάρτυρες του περιστατικού και των πτωμάτων που κείτονταν στο πλάι του δρόμου.

Σε μικρή απόσταση λίγο πιο μακριά, στρατιώτες σταμάτησαν ξανά το αυτοκίνητο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Τράβηξαν τον οδηγό έξω από το όχημα, τον χτύπησαν με το πίσω μέρος ενός όπλου και απείλησαν ότι θα τον σκοτώσουν. Τελικά επιτράπηκε στον οδηγό να επιστρέψει στο όχημα και η ομάδα να επιστρέψει στο Mekele.

Αυτό το φρικτό συμβάν τονίζει ακόμη περισσότερο την ανάγκη προστασίας των αμάχων κατά τη διάρκεια αυτής της συνεχιζόμενης σύγκρουσης, και την υποχρέωση των ενόπλων δυνάμεων να σέβονται την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής βοήθειας. Οι ομάδες μας παραμένουν συγκλονισμένες από την παράλογη απώλεια ζωών σε αυτήν την τελευταία επίθεση».

Μοιραστείτε.

Αφήστε ένα σχόλιο